1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Süleymaniye eski günlerine dönüyor

İstanbul'un tarihsel dokusunu tekrar canlandırmak için yürütülen çalışmaların en önemli ayağı Süleymaniye'de gerçekleştiriliyor. 700 binanın yıkılacağı Süleymaniye'de Osmanlı mimarisine uygun binalar inşa edilecek. Çelik konstrüksiyon üzerine ahşap kaplama tekniği ile yükselecek yeni yapılarla birlikte Süleymaniye, eski günlerine geri dönecek. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmalarda projelerin tamamlandığı ve son hazırlıklara başlandığı açıklandı. Dünya mimari çevreleri ve UNESCO tarafından da yakından takip edilen çalışmaların ilk ayağı olan yıkım çalışmalarına geçen aylarda başlandı. 

Eminönü Belediyesi, tarihsel dokuda yeri olmadığı gerekçesiyle Süleymaniye'de 100 betonarme binanın yıkımını gerçekleştirdi. 

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, yıkımların aralıksız olarak sürdüğünü, bu sayının yeni yıla kadar 700'e ulaşacağını bildirdi. 

Süleymaniye'de 208 adada toplam 2 bin 800 bina bulunduğunu ve bunların tamamına yakının yıkılacağını kaydeden Er, şöyle konuştu: 
"Bu binalardan 700'ü bizim sorumluluğumuzda. Bina sahiplerine tebligatları yaptık. 'Ya binayı tarihsel dokuya uygun yaparsın ya da biz gelir yıkar yaparız' diyoruz. 'Param yok, imkânlarım kısıtlı' mazeretlerini dinlemiyoruz. Bu proje 2008'in ilk günleri hızlı bir şekilde hayata geçecek. İlk hedefimiz 2008 yılı içinde 100 binayı tamamlamak. Birkaç yıl içinde de bu sayı 700'e ulaşacak. Güzelliği gören vatandaşlar da projeyi sahiplenecek ve bu sayı daha da hızla artacak. Ayrıca, kayıp tarihi eserleri de yerinde tekrar inşa edeceğiz."


Yap-sat formülü 

Süleymaniye'de yeniden hayat bulacak olan Osmanlı mimarisine uygun taş, ahşap ve yarı taş yarı ahşap evlerle sur içinin bir turizm cennetine dönüşeceğini kaydeden Er, şunları söyledi:
"Bölgedeki hanlar da yeniden düzenlenecek. Ağırlıklı olarak da butik otel tarzında hizmet verecek. Toplam 2 bin 800 binada gerçekleşecek projenin hazırlanması için bile 6.5 milyon YTL harcandı. Eminönü Belediyesi'ne düşen 700 bina KİPTAŞ tarafından yapılacak. Tüm sokaklar ve kaldırımlar tarih göz önüne alınarak şekillenecek. Projenin tamamı için 3 milyar dolarlık bir harcama yapılması tahmin ediliyor. Bu da devlet desteği ile sağlanacak."
Nevzat Er, kendilerinin yapacağı 700 ev için yaklaşık 700 milyon dolar gerektiğini vurgulayarak, "Bunu da yap-sat formülü ile çözeceğiz. İBB'nin de geri kalan 2 bin 100 konutta bu yöntemi uygulaması bekleniyor. Ayrıca İBB Başkanı Kadir Topbaş, proje için her yıl 100 milyon YTL kaynak ayırdığını bildirdi" diye konuştu.

8 mahalleyi kapsıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesi, Süleymaniye Projesi'nde 5366 sayılı "Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun"u uyguluyor. Yani, tarihi değeri olan evini maddi gerekçelerle düzenlemeyen mülk sahiplerine evlerini istimlak hakkı tanıyor. Süleymaniye'de kentsel sit alanı olarak tanımlı özgün doku bölgesini belirleyen alan, batı-doğu yönünde, Atatürk Bulvarı ile İstanbul Üniversitesi arasında; kuzey-güney yönünde ise Şehzadebaşı'ndan, Haliç kıyısına kadar uzanmakta. 

Proje, Kalenderhane, Süleymaniye, Demirtaş, Sarıdemir, Hoca Gıyasetttin, Hacı Kadın, Yavuz Sinan, Molla Hüsrev mahallelerinden oluşuyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2007 Pazar 09:42:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?