2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Taksim savaş alanı gibi

1 Mayıs'ı izin alınmadan Taksim'de kutlamak isteyen ve İstiklal Caddesi'nde toplanan gruplara polis müdahale etti.

Taksim Meydanı'nda toplanan bir grup, polisin müdahalesi üzerine Tarlabaşı yönüne doğru kaçtı. Daha sonra tekrar toplanan grup, İstiklal Caddesi girişindeki Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne geldi.

"Yaşasın 1 Mayıs" ve "İşte Taksim, işte 1 Mayıs" sloganları atan grup, burada beklemeye başladı. Çevik kuvvet ekiplerinin barikat kurarak meydana çıkışına izin vermediği grup, burada alkış ve sloganlarla protestosunu sürdürdü. Bu arada, Taksim Meydanı'nda toplanarak Sıraselviler'e doğru gelen bir grup, cadde çıkışında bekledi.

Polisin meydana doğru çekilerek İstiklal Caddesi'nden çıkışına izin verdiği İstiklal Caddesi girişinde bekleyen grup, dağılmayarak eylemini sürdürdü. Alınan önlemleri ve çalışmaları Taksim Meydanı'nda bizzat yöneten İstanbul Emniyet Müdürü Celalletin Cerrah, söz konusu grup hakkında sık sık görevlilerden bilgi aldı.

Daha sonra dağılmaları yönünde yapılan uyarıları dikkate almayan gruba polis müdahalede bulundu. Biber gazı kullanılan müdahale sonucu grup dağıldı, bazı kişiler gözaltına alındı.

Bu grubun dağılmasının ardından Tarlabaşı'nda birleşerek tekrar İstiklal Caddesi'ne gelen grup da, polisin müdahalesiyle dağıtıldı. Polis ve göstericiler arasında kısa süreli kovalamaca yaşandı.

Polis, kaçarken çevredeki iş yerlerine giren göstericileri de buralardan gözaltına aldı.

Polisin, Taksim Meydanı'nda geniş güvenlik önlemleri sürerken, güvenlik önlemlerine destek amacıyla Taksim Gezi Parkı'nda iki ayrı noktada askeri ekiplerin de beklediği görüldü.

Öte yandan, Taksim Meydanı çevresindeki bazı esnafın, eylemler sırasında kepenklerini kapattığı görüldü.

 Emniyet'e göre 695 kişi gözaltına alındı

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen gruplara yönelik müdahale sırasında 198'i kadın 695 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne göre, saat 15.30 itibariyle 1 Mayısı Taksim'de kutlamak isteyen gruplara yönelik müdahalelerde çeşitli yerlerde gözaltına alınan 65'i kadın 279 kişi Güvenlik Şube Müdürlüğüne getirildi.

Beşiktaş'ta 26'sı kadın 90 gözaltı bulunduğu, yine gruplara müdahale edilerek gözaltına alınan 107'si kadın 326 kişi de Emniyet Müdürlüğünün Gayrettepe'deki yerleşkesine götürüldü.

Gözaltında bulunan ve Beşiktaş'ta alınan 2 avukata "polise mukavemet" suçundan işlem yapılırken, yaşları 18'den küçük 3'ü kız 6 çocuk da Çocuk Şube Müdürlüğüne teslim edilecek.

Bu arada, 1 Mayıs kutlamaları dolayısıyla kapatılan yolların yeniden trafiğe açıldığı, iptal edilen ve yapılamayan metro, tramvay, otobüs ile şehir hatları vapur seferlerinin yapılmaya başlandığı öğrenildi.



AA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2007 Salı 16:34:41
Güncelleme :2 Mayıs 2007 Çarşamba 09:13:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?