1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Taksim'de Gaziler Günü kutlandı

"19 Eylül Gaziler Günü", Taksim Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Askeri protokol ve gaziler, tören sonrasında bando eşliğinde meydanda gazi yürüyüşü yaptı. 

Gaziler Günü kutlamaları, saat 09.30 Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Buradaki törene İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, İstanbul Merkez Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Birhan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol, Türkiye Muharip Gaziler Derneği İstanbul Şube Başkanı Ahmet Kendigel, Büyük Hukukçular Birliği Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz ve diğer gazi dernekleri temsilcileri ile gaziler katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Ellerinde Türk bayraklarıyla gelen gazilerin heyecanlı ve duygulu oldukları gözlendi.
 
Gaziler adına bir konuşma yapan İstanbul Şube Başkanı Ahmet Kendigel, "Gazi'' unvanını taşıyan 51 bin vatandaş bulunduğunu ifade ederek, "Bugün TBMM tarafından Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e gazilik unvanının verilişinin 86. yıl dönümünü kutluyoruz. Devleti devlet, ulusu ulus yapan ulusal değerlerdir. Bizim gazi ve şehitlerimiz ulusal değerlerimizdir. Gazisi, şehidi olmayan ulus, ulus olamaz. Şunu biliyoruz ki şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir" dedi. 

Binbaşı Vural Eryıldırım ise, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına yaptığı konuşmada, gazilerin, ulus olma bilincini oluşturan temel değerler olduğuna dikkat çekti. Modern çağda gazilerin varlığının ve ifade ettiği anlamın ayrı bir güç verdiğini dile getiren Binbaşı Eryıldırım, gazilere hitaben "Sizler varoluşumuz, birlik ve beraberliğimizin, ulus bilincinin ve vatan sevgisinin birer sembollerisiniz. Türk milletinin eşitliğini, birliğini ve birlikte yaşama iradesini esas alan çağdaş yaklaşımla şekillendirilmiş Atatürk milliyetçiliğine büyük önem atfediyor ve onu ulus varlığımızın ve geleceğimizin en büyük güvencesi olarak görüyoruz. Bu kutsal topraklarda bağımsız ve onurlu şekilde yaşıyorsak, bunu aziz gazi ve şehitlere borçluyuz" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Seyman, Anıt Özel Defteri'ni imzaladı. Protokol üyeleri, gaziler ve askeri tören mangası, bando eşliğinde gazi yürüyüşü yaptı. Yürüyüşte Büyük Hukukçular Derneği Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz de yer aldı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2007 Çarşamba 16:11:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?