1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Ulaşımda eğitim önlemleri

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2007-2008 eğitim-öğretim yılının ilk 3 günü, 06.00-10.00 ile 16.00-20.00 saatleri arasında toplu ulaşım araçlarının ücretsiz, taksilerin öğrenci ve velilerine yüzde 50 indirimle hizmet vereceğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saraçhane Belediye Sarayı'nda düzenlediği basın toplantıyla yeni 2007-2008 eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle alınacak önlemleri sıraladı. 17-18-19 Eylül 2007 tarihlerinde öğrencilerin en yoğun olduğu sabah 06.00 ile 10.00, öğleden sonra 16.00 ile 20.00 arasında İETT, özel halk otobüsleri, metro, hafif metro ve vapurlar ücretsiz olarak hizmet verecek. İETT 800 ek sefer koyacak, 7 bin 500 polis ve bin 37 zabıta görev yapacak, trafiği etkileyen şantiyeler duracak.

Belediye Sarayı'nda basın mensuplarına açıklamada bulunan Topbaş, ders yılının ilk haftasında dünyanın her yerinde ortaya çıkan sıkıntı ve kaosu ortadan kaldırmak için bir uygulama önerisinde bulunduklarını ve beklenenin ötesinde İstanbul'da alışık olunmayan bir trafik rahatlığı yaşandığını belirtti.

Bu ders yılında da aynı önerileri biraz daha ekleyerek ortaya koymaya çalıştıklarını ifade eden Topbaş, "Buna riayet ettiğimiz zaman eğitim yılının ilk haftasında yaşanan kaos yaşanmaz, sağlıklı, mutlu bir eğitim yılını birlikte başlatmış oluruz. İstanbul'un nüfusu oldukça yüksek, 14 milyonlardan bahsediyoruz. Yaklaşık 2 milyon 322 bin öğrenci ve 2 bin 582 okul bulunan bir şehir İstanbul. Haliyle uzak noktalardaki okullara erişimde sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu da trafiğe yansıyor. İstanbul'da 16 bin servis aracı hizmet veriyor" diye konuştu.

Topbaş, İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası'nın büyük bir jest ve fedakarlık yaparak öğrenci ve velilerine yüzde 50 indirimle hizmet vereceğini ifade etti. İstanbullular'ın özel araçları yerine taksi ve toplu taşıma araçlarını kullanmalarını isteyen Topbaş, "Umarım bütün taksiciler buna uyar. Kısa mesafede almamazlık yapmayacaklar. Bunu da özellikle görüştük, bunda mutabakatımız oluştu. Geçen sene yaşadığımız bir haftalık mükemmel trafiği kullanma alışkanlığını ve yansımasını tekrar ortaya koyalım. İstanbullular rahat etsin, öğrencilerimiz strese girmesin" diye konuştu.

Topbaş, İstanbullular'ın trafik kurallarına uymalarını, emniyet şeritlerini boş bırakmalarını, okul servislerine geçiş önceliğini tanınmasını, araç kullanacakların eğitim saatlerinde mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmamalarını önerdi.
İstanbul'da 18 bin taksici olduğunu söyleyen İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Vekili Mustafa Silahlıyürek ise, herhangi bir sorun çıkması durumunda "0 212 283 65 42" numaralı telefona şikayetlerin bildirilebileceğini söyledi.

Belediyenin hazırladığı önlem paketi ise şöyle: "Memurlar mesaiye saat 09.00'da başlayacak. İlköğretim birinci sınıf öğrencileri bir hafta erken başlayacak. Öğrenci servisleri okulların açıldığı ilk gün trafiğe boş çıkmamaları için bir hafta önceden öğrenci kayıtlarını bitirecek. Öğrencilerin alınacakları yerler belirlenecek. Servisler mutlaka öğrenciyi evinden alıp akşam evine bırakacak. Okulların açıldığı gün servisler okullara öğrencisiz gitmeyecek. İstanbul'da 46 kavşaktaki büyük şantiyede, 450 noktada çalışmalar devam ediyor, bu şantiyelerde okulların açıldığı hafta çalışma yapılmayacak. Trafiği enleyecek tüm unsurlar ortadan kaldırılacak. Çalışmalar daha sonra kademeli olarak başlatılacak. Yollarda çalışma yapılmayacak. Trafik akışını engelleyen çukurlar kapatılacak. İETT 800 ek otobüs seferi koyacak. İDO kış tarifesine geçerek ek sefer koyacak. Okul servis araçları Asya ve Avrupa yakası arasında arabalı vapurlardan öncelikle yararlanacak. Trafik akışını sağlamak için ana arterlerde 194 kavşakta 2 bin 500'ü trafik polisi olmak üzere 7 bin polis görev yapacak. Bin 37 zabıta memuru trafik ekiplerine yardımcı olacak. Zabıta personeli 155 okul ve 48 kavşakta görev yapacak. Yollarda olabilecek hasarlı kazalara anında müdahale edilecek, çeşitli güzergahlarda çekiciler hazır bekletilecek. Çöp kamyonları gündüz çöp toplaması yapmayacak, çalışmalar gece tamamlanacak."

iha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2007 Salı 16:58:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?