2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Yerin 30 metre altında müze

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metro inşaatı sırasında kullanılan ancak daha sonra boş kalan yaklaşım tünellerine, metronun yapım sürecinin anlatıldığı müze kuracak. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ilk müzenin Taksim-Yenikapı Metrosu'nun Şişhane'deki yaklaşım tünelinde kurulması için çalışmaları başlattı. Türkiye'nin ilk yeran 30 metre altında kurulacak olan müzesinde metro inşaatının fotoğrafları, inşatta kullanılan makinelerin maketleri, teknik bilgilerin verildiği animasyonlar yer alacak. Şangay Tünel Bilim ve Teknoloji Müzesi'nde tünel yolların yapım süreci maketler, fotoğraflar, animasyonlarla ve uygulamalı olarak anlatılıyor. 

Şangay'daki tünel yol müzesinde, tünel yolun yapımından hizmete girişine kadar yapılan çalışmaların aşamalar halinde anlatıldığını belirten Kadir Topbaş, "Metro inşaatı sırasında kullandığımız yaklaşım tünelleri boş olarak duruyor. Bunlara sanat galerisi yapmayı düşünmüştük. Genel Sekreterimize söyledim. Metronun nasıl yapıldığının anlatıldığı, yapım sırasında kullanılan makinelerin maketlerinin, inşaat sırasında çekilen fotoğrafların sergilendiği, içinde kafesi olan, çeşitli objelerin satıldığı bir yer olarak yapılmasını istedim. Müze olarak Şişhane'deki yaklaşım tünelini düşündük. Çünkü kalabalık bir nokta. İnsanlar bir metronun nasıl yapıldığını orada görebilecek" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 15:52:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?