2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Zeytinburnu dönüşüyor, ev sahipleri kaygılı!

İstanbul’un çehresini değiştirecek “Kentsel dönüşüm projesi”nin pilot uygulaması 2008’de Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde start alacak

Ancak evleri yıkılacak vatandaşlar endişeli... “Evlerimizin değerini alamazsak, canımızı veririz evimizi vermeyiz” diyorlar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’-nin “çarpık yapılaşma ve gecekondulaşmayla mücadele etmeyi” ayrıca kente “uluslararası bir vizyon” kazandırmayı amaçlayan “Kentsel Dönüşüm Projesi”nin başlamasına aylar kaldı. İstanbul’un çehresini 15-20 yıl içinde değiştirmeyi hedefleyen proje 2008 başında Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde start alacak. Mahallede bazı bölgelerdeki evler yıkılıp yerine yenileri yapılacak.

Ancak Sümer Mahallesi sakinleri kaygılı... Projeyle ilgili bugüne kadar kendilerine hiç bilgi verilmediğini söyleyen ev sahipleri, evlerini yok pahasına gitmesinden korkuyor. Mahalleli “Eğer evlerimizin değerini vermezlerse projeye direniriz” diyor. İşte mahallelinin görüşleri:

ÇOK TEDİRGİNİZ Kadriye Asma (ev kadını): Mahallemizin yıkılıp yeni evler yapılacağını gazetelerden okuduk. Resmi bir tebligat henüz elimize ulaşmadı. Çok tedirginiz. Evimi tırnaklarımla kazıyarak kazandıklarımla satın aldım. Değeri kadar ev verilirse kabul ederim. Yoksa direnirim.

BURADA DİRENİŞ OLUR Ömer Adalı (emekli): Proje ancak bizim onayımızla hayata geçirilebilir. Yoksa burada direniş olur. Vatandaş zorla çıkarılırsa büyük reaksiyonlar oluşur. 27 metre kare dairem var. Bana eşit büyüklükte ve değerde daire verirlerse kabul ederim. Yoksa kesinlikle izin vermem.

PROJEYİ KABUL ETMİYORUM Oktay Mamati (esnaf): Kentsel Dönüşüm Projesi’ni asla kabul etmiyorum. Babam 1938’li yıllarda buraya geldi. Ben burada büyüdüm, çocuklarım burada büyüdü. 6 dairemin büyüklüğü ve değerinin karşılığını verirlerse kabul ederim. Yoksa buradan benim cesedim çıkar.

EVİMİ KİMSEYE YEDİRMEM Tevfik Batur (emekli): 1963 yılından bu yana Sümer Mahallesi’nde oturuyorum. Evimi kimseye yedirmem. Aynı yerde, aynı büyüklükte ev verirlerse kabul ederim. Yoksa evimi vermemek için gerekirse canımı veririm.


‘7 daireme 7 daire istiyorum yoksa buradan ölüm çıkar’

Orhan Taştan (emekli): Burada 7 dairem var. Karşılığında aynı büyüklükte 7 daire verecek olurlarsa kabul ederim. Yoksa buradan ölüm çıkar. Kentsel Dönüşüm Projesi’ne bu durumda tam destek veriyorum. Yoksa en küçük bir sarsıntıda bütün binalar yıkılacak. Daha güvenli olacağı için destek veriyorum.

Vatan
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2007 Cumartesi 12:57:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa IP: 78.162.231.xxx Tarih : 6.12.2007 21:32:58

devlet bana479 ytl emekli maaşı veriyor zaten yarı aç yarı tok yaşıyoruz.eğer daireme karşılık üste ücret istemeden bir daire verecekse tamam.benim üstüne ödeyecek 5 kuruşum yok. eğerbu yaştan sonra mağdur olacaksam ölürüm daha iyi. yıkmasınlar evimi ecelim depremdense ona razı olurum.