19
Mayıs
2024
Pazar
ADALAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

ABD: Heybeliada Ruhban Okulu´nu açın

Washington - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ABD’li yetkililerin Türkiye’ye Heybeliada Ruhban Okulu’nu açarak, AB sürecini kolaylaştırma yönünde telkinde bulunduğunu belirterek, bu konunun gündeme getirilmesinden rahatsızlık duyduklarını bildirdi.

ABD’de temaslarda bulunan Şahin, Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de hem iktidar hem de muhalefet partili bazı milletvekillerinin, Irak’taki olaylarla ilgili beyanlarının, ABD nezdinde rahatsızlığa neden olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Şahin, "Türkiye-ABD ilişkilerinin tarihi vardır. Ortak değerler ve çıkarlar üzerinedir. Birkaç maksadını aşan ifadenin, ilişkileri koparması söz konusu değil. Amerikalı muhataplarımızın değerlendirmesi de budur" diye konuştu.

Şahin, Amerikalı yetkililerin, Türkiye’ye Avrupa Birliği’nden 17 Aralık’ta tarih verilmesini beklediklerini de kaydetti. ABD’nin, AB sürecini kolaylaştırma yönünde bazı tavsiyelerde de bulunduğunu belirten Şahin, örneğin Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması yönünde telkinde bulunulduğunu anlattı.

Şahin, Amerikan tarafına, müzakere tarihi yaklaşırken bu konunun gündeme getirilmesinden rahatsızlık duyduklarını ve bu taleplerin AB ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini ifade ettiklerini kaydetti.

Şahin, Fener Rum Patriği Bartholomeos için Amerikalı yetkililerin "ekümenik" sıfatı kullanmasına ilişkin tartışmaların ise temaslarında gündeme gelmediğini söyledi.

Bakan Şahin, Türkiye’nin Irak’ta bir an önce normal düzene, demokratik yapıya geçilmesini istediğini, ancak Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasını, herhangi bir etnik yapının egemenliğinin olmamasını ve ülke zenginliklerinin herkese ait olmasını desteklediğini hatırlattı.

Şahin, terör örgütü PKK konusundaki kaygıları da muhataplarına ilettiğini ve Amerikalı yetkililerin, "PKK’nın tasfiyesi için verdiğimiz sözün arkasındayız" yanıtını aldığını aktardı.

AA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2004 Cuma 10:57:44
Güncelleme :6 Aralık 2004 Pazartesi 13:02:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?