18
Mayıs
2024
Cumartesi
ADALAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Burgazada yangın raporu açıklandı: Sabotaj ihtimali yüksek

Gürtuna, Orman Bölge Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve aralarında itfaiyenin de bulunduğu belediyenin çeşitli birimlerinden oluşan Olay Yeri İnceleme Komisoyonu'nun araştırmalarına göre olay bölgesinde bir gün öncesinde herhangi bir yangın olmadığı, yangın ihbarının yapılmadığını söyledi. Yapılan incelemeye göre yangının çeşitli noktalardan çıktığını açıklayan Ali Müfit Gürtuna, "İncelemeler sonucunda bir çukurda karton kutuların yandığı ve yangının buradan çıktığı ayrıca, başka bir noktada bir metruk bina, bir noktada da bir barakada yangının çıktığı belirlenmiştir. Rüzgar, hava şartları ve yanan ormanın çam ormanı olması nedeniyle yangının büyüdüğü anlaşılmıştır" dedi.
Raporla birlikte üç sonucun ortaya çıktığını ifade eden Ali Müfit Gürtuna, şunları söyledi:
"Biricisi, yangın çöp bölgesinden çıkmamıştır. Farklı noktalardan çıkmıştır. Orman dışı yerler farklı karakterde yanmıştır. Raporda sabotajdan açıkça bahsedilmemektedir. Yangının farklı noktalardan çıkmış olması, akıllara değişik şeyler getiriyor. Bu yangının kesin olarak çöpten çıkmadığını söyleyebiliriz. Buna tam olarak sabotaj diyemeyiz. Elimizde yeterli bilgi yok. Bu bir ihtimaldir ama sabotaj ihtimali güçlü görünüyor. Sabotaj ihtimaline karşı emniyet ve savcılığın incelemeleri sürüyor."
Gürtuna, Büyükada ve Heybeliada'da çöp alanı rehabilitasyonunun yapıldığını ve aslında en büyük tehlikenin Büyükada çöplüğünde olduğunu belirterek, Adalar İlçe Belediyesi'nin, Burgazada'daki çöp alanının da yaz aylarından sonra rehabilitasyonunu önerdiğini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de bu teklife destek vereceğini söyledi.
Yangına havadan müdahale için helikopter alınıp alınmayacağı yönündeki bir soru üzerine Ali Müfit Gürtuna, "Bu bir orman yangınıdır. Sorumluluk alanının dışındadır, ama böyledir diye biz görevden kaçmıyoruz. Helikopteri almasına alırız ama bakımı, işletmesi, yönetimi sıkıntılıdır. Bununla ilgili Orman Müdürlüğü'nün çalışmaları var. Bunların güçlendirilmesi gerekir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2004 Pazartesi 00:00:19
Güncelleme :11 Haziran 2005 Cumartesi 21:54:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?