27
Mayıs
2024
Pazertesi
BEYKOZ - İSTANBUL

POYRAZKÖY'DE KAZI BİTTİ, TURİZM BAŞLADI

Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un 'Her vatandaş girebilir' dediği, çok sayıda mühimmat bulunan Poyrazköy'deki askeri bölgede Ergenekon turizmi başladı.

Ergenekon soruşturması kapsamında İSTEK Vakfı'na ait Poyrazköy'deki arazide yapılan kazılarda, çok sayıda silah ve patlayıcı bulunmuş ve üç muvazzaf subay tutuklanmıştı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ da 'İletişim Toplantısı'nda mühimmat ve silahların Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait olmadığını söyleyerek, 'Poyrazköy'deki arazi vakfa ait bir arazidir. İkinci derecede askeri yasak bölgedir; buraya sadece yabancılar giremez, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes girer' demişti.

KAZI YAPILAN NOKTADA
Kazılar sırasında, basın mensuplarının kilometrelerce uzaktan görüntü alabildiği araziye giden yol üzerindeki askeri kontrol noktası, 3 gün önce bir emirle kaldırıldı. Bunun üzerine biz de Boğaz'a nazır arazide bir gezinti yaptık. Girişte arazide tek başımıza gezemeyeceğimiz söylendi ve yanımıza biri rütbeli üç asker verildi. Girişteki Sualtı Taarruz (SAT) Birliği'nden yukarı, ormana doğru yaklaşık 500 metre ilerledikten sonra ilk kazı alanıyla karşılaştık. İçinden bir dere geçen ve ormandan ulaşmanın oldukça zahmetli olduğu arazide 7- 8 kazı alanı saydık. Derin bir vadide bulunan arazideki kazı alanları, ters bir 'U' harfini andıran toprak yolun kenarlarına dağılmış durumdaydı. Araziyi çepeçevre dolaşan bu toprak yoldan başka bir yol yok.

Unutulmuş bomba kutusu
Araziyi asker gözetiminde gezerken, tahta bir bomba kutusu bulduk. Fotoğraflarını çektiğimizde, bize eşlik eden askerler, 'Biz bunu burada unutmuşuz, çekmeyin' diyerek duruma müdahale etti. Kutunun fotoğraflarını çektiğimizi anladıklarında, o kareleri hemen silmemizi istediler. İstek nazikti ama emir kesin. Fotoğraf makinesinin 'silme' tuşuna basıp birkaç fotoğrafı sildik. Onlar da bu karelerin silindiğine emin olunca yolumuza devam ettik. Ama işte bu kare de bizde kaldı.

İngiliz çiftin Boğaz keyfi
Poyrazköy'e turist akını da başladı. Boğaz'ın bittiği Karadeniz'in başladığı Poyrazköy muhteşem manzarası herkesi hayran bırakıyor. Araziyi gezen İngiliz çift James Hayes ve Eann Hayes, Anadolu Kavağı'ndan yürüyerek buraya ulaşmışlar. James Hayes, Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen arazinin ne tür krizlere yol açtığından habersiz, 'Burayı görünce merak ettik. Askeri kulübenin boş olduğunu görünce biraz bekledik ama kimse gelmeyince içeri girip biraz dinlenmek istedik. İlerde bir otel veya restoran olduğunu sanıyorduk' dedi. Araziden, bir cephanelik çıktığını söylediğimizde ise İngiliz çift, buna pek inanmadı.

 

Zana Yavuz - Akşam
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 19:07:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?