18
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYKOZ - İSTANBUL

500 yıllık tarih kurtuluyor

Beykoz’un en önemli simgelerinden İshak Ağa Çeşmesi, diğer adıyla, On çeşmeler, 500 yıla yakın tarihe sahip. On çeşmelerin üst tarafındaki yoldan geçen çeşmenin çatısı kamyonet tipi araçların çarpması nedeniyle tahrip olmuş durumda… Uzun süreden beri restore edilmesi gündemde olan On Çeşmeler Beykoz Belediyesi ve İSKİ işbirliğiyle restore ediliyor.

On çeşmeler’in tarihi özelliği son yıllarda yük taşıyan araçların çarpması sonucu zarar görmüş. Türk mimarisinin önemli eserleri arasında sayılan çeşme sahipsizlik ve ilgisizlik nedeniyle restorasyonu gecikmiş. Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül’ün girişimleriyle İSKİ’nin 2005 yılı yatırım programına alınan On Çeşmeler restorasyonu için gerekli adımlar atıldı. Mart ayında ihalesi yapılan İshak Ağa Çeşmesinin restorasyonu için kazı çalışmalarına başlandı.


İstanbul’un kaynak su havzasının yer aldığı Beykoz’un önemli çeşmelerinden biri olan On çeşmeler, aynı zamanda Türk mimarisinin de şaheserlerinden. İshak Ağa Çeşmesi, üç sıra halinde sekiz mermer sütunla, sivri kemerlerin taşıdığı geniş saçaklı bir çatı altında, 6m en, 8m boy, ve 4m.yükseklikte inşa edilmiş.

Yol seviyesinden aşağıda olduğundan mermer zemine yine mermer basamaklarla iniliyor. Su, tunçtan yapılmış on lüleden devamlı akmaktadır. Bu lülelerden ortadaki ikisi büyük, iki yandaki dörder lüle ise küçük. Çeşmesinden akan suyun tazyiki fazla olmasından dolayı musluk bağlanamıyor. Ünlü Türk Sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice’nin deyimiyle “Dünyanın sayılı mimari eserlerinden biri” sayılan On çeşmelerle ilgili Türk edebiyatında şiirler yazılmış, meşhur ressamlarımız tarafından.


Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2005 Pazar 06:25:56
Güncelleme :18 Haziran 2005 Cumartesi 10:55:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?