19
Mayıs
2024
Pazar
BEYKOZ - İSTANBUL

Acaristanbul'a soruşturma izni

Danıştay 1. Dairesi, İçişleri Bakanlığının Acaristanbul Projesiyle ilgili eski Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler ve diğer belediye görevlileri hakkında soruşturma izni vermemesi kararını kaldırdı.

Serdaroğlu Özel Ormanı olarak bilinen Acarlar A.Ş. adına kayıtlı taşınmazlarda yapılaşma için Çevre ve Orman Bakanlığının izni olmadığı bilindiği halde inşaat için yapı ruhsatları düzenledikleri iddiasıyla eski Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, Belediye Yapı Kontrol Müdür Vekilleri İlhan Özkaya, Ali Esat Yaşar ile İmar Müdür Vekili Hüseyin Tuncer hakkında soruşturma yapılması istendi.

İçişleri Bakanlığı, 27 Nisan 2006'da Acaristanbul Projesiyle ilgili mülkiye başmüfettişi tarafından düzenlenen rapor üzerine, eski Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler ve diğer belediye görevlileri hakkında soruşturma izni vermedi. Karara yapılan itiraz üzerine dosya Danıştay 1. Dairesine gönderildi.

Danıştay 1. Dairesi, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun 27 Nisan 2006 tarihli kararının, Alaattin Köseler ve Hüseyin Tuncer için soruşturma izni verilmemesine ilişkin kısmının kaldırılmasına ve dosyanın Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi.

Danıştay 1. Dairesinin gerekçesinde, firmanın sözkonusu taşınmazlardaki yapılama için "kesin izin" verilmesi talebiyle Orman Genel Müdürlüğüne yaptığı başvurunun, 7 Kasım 2002 günlü yazıyla reddedildiği belirtilerek, Orman Bakanlığının 14 Kasım 2002 günlü oluru ile de "ön izin" onayının iptal edildiği vurgulandı.

Gerekçede, başvurunun reddi ve ön iznin iptaline ilişkin yazılarda, "taşınmazlardaki yapılaşma oranının yüzde 6'yı aşarak yüzde 60'ı geçen oranlara ulaştığı, yapılaşmanın tüm alana yayıldığı, yapılaşma dışı alanlarda ormancılık faaliyeti yürütülmesinin mümkün olamayacağı, Çevre Bakanlığından ÇED raporu alınmadığı, proje maliyet bedellerinin hazırlanmadığı" tespitlerinin yer aldığı kaydedildi.

Dairenin gerekçesinde, firma tarafında Belediye'ye sunulan 25 Aralık 2002 günlü bilirkişi raporu sonucunda, Orman Bakanlığının taşınmazlardaki yapılaşma için verdiği ön izni iptal ettiğinden haberdar olan Belediyenin, bu raporda, "taşınmazlardaki yapılaşma oranının yüzde 6'yı aşarak yüzde 60'ı geçen oranlara ulaştığı, yapılaşmanın tüm alana yayıldığı, Çevre Bakanlığından ÇED Raporu alınmadığı, proje maliyet bedellerinin hazırlanmadığı" şeklindeki iptal sebeplerini açıkça gördüğüne işaret edildi.


aa
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2006 Salı 12:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?