22
Mayıs
2024
Çarşamba
BEYKOZ - İSTANBUL

İDO, hedef büyüttü

İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO) Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy, toplu deniz taşımacılığında 'dünyanın en iyisi' olduklarından yola çıkarak "Marmara'da gemilerimiz günde 10 bin mil yapıyor.


Bunu mesafeye vuracak olursak, her gün ABD'ye gidip geliyoruz." dedi. Paksoy, "Geçen yıl 91 milyon yolcu, 5 milyon 600 bin araç taşıdık. Bu seneki hedefimiz 100 milyon yolcuyu, 6 milyon aracı geçmek." sözleriyle İDO'nun çıtayı her geçen gün yükselttiğini ve 3 yılda 3 kat büyümenin bunun sonucu olduğunu ifade etti.

Bugün 82 noktada 1.200 sefer düzenleyen İDO, mayıs ayında açılan Yenikapı-Bursa hızlı feribot hattında 200 binin üzerinde araç taşıdı. İDO'nun üç yıl içinde Ro-Ro (ağır araç) taşımacılığına adım atmaya hazırlandığını anlatan Ahmet Paksoy, "Ambarlı-Mudanya-Bandırma arasında kuracağımız Ro-Ro üçgeniyle çok ciddi sayıda büyük araç taşıma imkânı yakalayacağız." açıklamasında bulundu. İstanbul trafiğini de rahatlatacak proje için 300 milyon Euro civarında harcama yapılması öngörülüyor. İDO Genel Müdürü, Ambarlı ve Mudanya limanları için çalışmaların da başlatıldığını aktardı.

350 milyon dolarlık gemi ve vapur yatırımında bulunan, daha önce Avustralya'da gemi yaptıran şirket, yatırımlarını Türkiye'ye kaydırıyor. Şu ana kadar ÇEKSAN şirketine 4 arabalı vapur yaptıran İDO, bunları bir ay içinde Harem-Sirkeci hattında işletmeye başlayacak. Böylelikle 3 bin 500 aracın taşındığı hatta, kapasite 15 bin araca çıkarılacak.

Sefer sayısının 186'ya yükseltileceği Harem-Sirkeci hattında 100 binin üzerinde yolcu taşınması hedefleniyor. ÇELİKTRANS şirketinin yapacağı 5 vapur da yakında Boğaz'ın serin sularında yüzecek. Orta vadede 'kros taşıma'ya ağırlık verecek İDO, İstinye-Paşabahçe arasında arabalı vapur hattı kurmayı planlıyor. Yeni şehir hatları vapurlarıyla güçlendirilecek deniz filosu içinde Pendik-Yalova hattını canlandıracak 2 yeni gemi de yer alacak.

Büyükşehir Belediyesi'nin özelleştirme projesi içinde yer alan İDO, bir süre sonra halka arz edilecek. Özelleştirme için bir tarih ve fiyat vermekten kaçınan İDO Genel Müdürü, hızlı feribot biletlerinin yüzde 40'ını internetten satan ve teknolojiye yatırım yapan bir şirketin değerliliğine dikkat çekti.

Hava ulaşımında kullanılan "mil" sistemini, dünyada ilk kez "Sea&Miles" adıyla denizyoluna taşıyan İDO'nun bu imkânından 35 bin yolcu faydalandı. İDO'yu uluslararası bir marka haline getiren Paksoy'un çalışmaları, yurtdışında da ses getiriyor. Nitekim, İDO'nun yolcu sayısı ve filosuyla dünyada birinci sırada bulunduğunu açıklayan Uluslararası Feribot İşletmecileri Birliği (Interferry) Başkanı Len Rouche, Ahmet Paksoy'un 2009 seçimleri için en güçlü başkan adayı olduğunu belirtiyor.

 

zaman
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2007 Cumartesi 12:03:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?