19
Mayıs
2024
Pazar
BEYKOZ - İSTANBUL

Padişahların gezdiği dere yeniden akacak

Beykoz Çayırı, padişahın yabancı konuklar için düzenlediği balolardan, Türklerin futbolla tanışmasına, kenarında akıp giden derenin üzerinde sandalla gezinen aşıklardan, talim yapmaya gelmiş askerlere kadar birçok tarihsel mirasın bekçisidir. Çayır, kültürel ve tarihi vasfını bugün de devam ettirmektedir. Fakat Beykoz Çayırının yanı başında uzunca akıp giden Tokatköy deresi güzelliğini yitirmiş bir halde beklemektedir.

İstanbul’un mesire ve eğlenme yeri olarak anılan Beykoz’a bu özelliğini kazanmasında en büyük pay Göksu ve Tokatköy derelerinindir. Geniş Beykoz çayırında dinlenmeye gelenlerin sandal sefası yaptığı yer olarak bilinen Tokatköy Deresi, padişahların özel ilgi yerlerinden biri olmuştur.

Altyapı hizmetlerinin yetersizliği yüzünden akıtılan kanalizasyon ve atık sular, Tokatköy Deresi’nin kötü bir hale gelmesine neden olmuştur. Dere, yerel yönetimlerin ilgisizliği ve çevre halkının duyarsızlığı sonucu güzel görüntüsünü kaybetmiştir.

Beykoz’un tarihi ve kültürel birikiminin korunması konusunda yaptığı çalışmalarla gündeme gelen Belediye Başkanı Muharrem Ergül, Tokatköy Deresi için kolları sıvadı. Ergül, Tokatköy Deresi’nin tarihi ve kültürel önemine değinerek, dereyi eski haline getirmek için çalışma başlatacaklarını söyledi. Tarihi mekanlara başta yerel yöneticilerin çıkması gerektiğini söyleyen Ergül, Tokatköy Deresi’ni sandal sefası yapılacak bir mesire yeri haline getireceklerini ifade etti.


Kenthaber
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2004 Salı 15:34:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?