19
Mayıs
2024
Pazar
BEYKOZ - İSTANBUL

Sanık ayağa kalk!

20 yıldır üyelerden aidat toplayıp tek çivi bile çakmayan kooperatif başkanı Engin Baydar, zimmetine trilyonlarca lira para geçirmekten yargılanıyor.

Böyle kooperatif görülmedi... Emekli paşaların, yüksek dereceli memurların ve akademisyenlerin 20 yıl önce ev almak umuduyla girdikleri bir kooperatif olan Tüm Basın Birlik Mensupları Konut Yapı Kooperatifi, üyelerine adeta kâbus yaşatıyor...

Beykoz’daki 800 dönümlük paha biçilmez arazide başlatılan kooperatif, aradan geçen uzun yıllara rağmen hâlâ bitirilemezken, tek çivi dahi çakılmaması nedeniyle bitecek gibi de görünmüyor. Ayrıca yönetim kurulu üyelerinin çeşitli yollarla trilyonlarca lira parayı ve kooperatif hisselerini zimmetlerine geçirdikleri yönündeki iddialar da gün geçtikçe artıyor... Üyelerden her ay düzenli aidat toplanmasına rağmen kooperatife dair herhangi bir faaliyette bulunmayan yöneticilerle ilgili şikayetler tek tek savcılığa iletildi. Üyeler, kendilerinden toplanan paraların kooperatifin amaçları doğrultusunda kullanılmadığını, kooperatif arsasının büyükbir bölümünün elden çıkarıldığını belirtiyorlar... Tüm Basın Birlik Mensupları Konut Yapı Kooperatifi üyelerinin şikayetleri doğrultusunda kooperatifi incelemeye alan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişi Cafer Tayyar Çöklü, bir rapor hazırlayarak konuyu savcılığa sevk etti.

PARALAR NEREYE HARCANDI?

Müfettişin kooperatifle ilgili yaptığı ilk araştırma, üyelerin paralarının nerelerde kullanıldığıyla ilgiliydi... Teftiş Kurulu yaptığı inceleme sonrasında kooperatife ait paraların farklı şirket ve vakıflara aktarıldığını tespit etti. Rapor, kooperatif paralarının aktarılmasından sorumlu tutulan Yönetim Kurulu Başkanı Engin Baydar ile yönetim kurulu üyeleri Cafer Seyfioğlu, Yücel İslam ve İlhan Püsküllüoğlu haklarında gerekli yasal işlemin yapılması amacıyla cumhuriyet başsavcılığına gönderildi. Yönetim kurulu üyelerine ödenecek maaşla ilgili genel kurulda bir karar çıkmamasına rağmenbelli yönetim kurulu üyelerinin maaş ve yolluk aldıkları da teftiş kurulu raporunda yer alıyor. Kooperatifin mimari işlerini yapan Yaptaş Proje Danışmanlık A.Ş.’ye 10 yıl öncesinin 33 milyarıyla ödeme yapıldığı ama ödemeye dair hiçbir belge alınmadığı anlaşıldı. Fatura kesilmediğinin tespitini yapan müfettişler kooperatif üyelerinin paralarının hayali olarak başka bir şirkete aktarıldığını da belirledi. Kooperatif üyeleri, ödemelerini iki ay bile geciktiren her üyeyi kooperatiften ihraç eden yöneticilerin kendilerine yakın olan kişiler için bu hassasiyeti göstermediğinin altını çiziyor. Bu kişilerin yönetim kurulunda yer alan şahısların birinci derece akrabaları olmaları da mütettişlerin dikkatinden kaçmadı. Örneğin Yönetim Kurulu Başkanı Engin Baydar’ın eşi, iki kızı, oğlu, annesi, yeğeni ve kardeşinin aidatlarınıyıllarca ödemedikleri halde üyelikleri devam ediyor. Kooperatif yöneticileriyle ilgili son iddia ise 800 dönümlük paha biçilmez arsanın satışıyla ilgili... Genel kurulda yarısının satılması kararlaştırılan arsanın yüzde 9’unun satıldığı ortaya çıktı. Üstelik satışın yapıldığı Bavsak İnşaat Turizm A.Ş.’nin satış bedeli olan 18 milyar 360 milyon lirayı hâlâ ödemediği, bu paranın da kooperatif yetkilileri tarafından tahsil edilmediği belirlendi. Arsa satışını gerçekleştiren yönetim kurulu üyeleri Engin Baydar, Yücel İslam, Birsen Aksoy, İlhan Püsküllüoğlu, Aslan Dağar, Şemsi Ece ve Erdem Noyan hakkında müfettişlerin düzenlediği ihbarname başsavcılığa gönderildi. Savcılığa sevk edilen kooperatif üyeleri İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3 yıl ağır hapis cezasıyla yargılanıyorlar.

Sabah Gazetesi
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2004 Perşembe 10:19:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?