22
Mayıs
2024
Çarşamba
BEYKOZ - İSTANBUL

Yemyeşil Küçüksu katledildi

Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’na girmesine neden olan Alman Goeben zırhlı gemisi personelinin 1915’te Hisar halkıyla futbol maçı yaptığı tarihi Küçüksu Çayırı üzerinde İETT garajı yapıldı. 1. lig maçlarına da ev sahipliği yapan 270 yıllık çayırdaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait bölümde İETT garajı ve otobüs peronları yapılması çevre sakinlerinin tepkisine neden oldu.

ÇİFTE STANDART

Orman ve Çevre Bakanlığı’nın ormanlık alanlara inşa edilen Beykoz Konakları, Acarkent ve Acaristanbul gibi lüks sitelerle ilgili yıkım mücadelesi devam ederken, Küçüksu Çayırı’nın İETT garajı yapılması dikkat çekti. Boğaziçi ön görünüm bölgesinde yer alan çayırın mülkiyetinin büyük bölümü Hazine’ye ait. Geri kalanı ise Marmara Üniversitesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından tapulandırılmış durumda. İBB’ye ait bölümünde geçtiğimiz ay içinde İETT peronları ve durakları yapılarak tamamlandı.

HİSAR HALKI ÖRGÜTLENDİ

Çayırın kalan bölümlerinin de betonlaşmasından endişe duyan Anadoluhisarı sakinleri, harekete geçip Anadolu Hisarı Turizm Kalkındırma Derneği’ni kurdu. Dernek Başkanı Avukat Ferda Kazancıbaşı, tarihi çayırın, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre kültürel ve tarihi değerleriyle korunması için hukuki yollara başvurdu. Dilekçesini Beykoz Cumhuriyet Savcılığı, Boğaziçi İmar Müdürlüğü ile İBB yetkililerine sunan Kazancıbaşı, “Yöneticilerin görevi, burayı halkın hizmetine sunmaktır. Tiyatro gösterilerinin, spor karşılaşmalarının düzenlendiği çayırımızın halka açılmasını istiyor, burada binaların yükselmesinden korkuyoruz” dedi.

Tarihi 1. Mahmut’a uzanıyor

Göksu Deresi ile Anadoluhisarı’nın hemen yanında yer alan Küçüksu Çayırı için yazılan yazıların I. Mahmut dönemine yani en az 270 yıl öncesine dayandığı biliniyor. 1915’te Anadoluhisarı İdman Yurdu takımı ile Alman Goeben zırhlısının personeli arasında oynanan futbol maçıyla “Er Meydanı” olarak anılmaya başlanan çayır, 1919 yılında İngiltere’nin işgali altındayken bile yeşil alan olarak kullanılmaya devam etti. Çayırda üs kuran İngilizler alanın yeşil yapısını korurken, spor faaliyetlerini durdurdu. Osmanlı İmparatorluğu döneminde halkın gezip temiz hava alabileceği bir mesire alanı olarak korunan çayır, Cumhuriyet döneminde güreş turnuvalarının düzenlendiği, tiyatro ve sanat gösterilerinin yapıldığı herkese açık bir alan olarak belirlendi.

Özner BERBER/akşam
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2007 Cuma 09:42:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?