25
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYLİKDÜZÜ - BEYLİKDÜZÜ - İSTANBUL

Çanakkale'yi geçilmez kılan neydi?

Çanakkale Zaferi'nin 95. yıldönümü, Beylikdüzü Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün düzenlediği bir etkinlikle kutlandı.

Sine-vizyon eşliğinde tanıtılan Çanakkale Zaferi gösteriminin ardından, "Çanakkale Ruhu" isimli kitabın yazarı Dr. Halil Ersin Avcı, dönemin önemli kesitlerini içeren bir konuşma yaptı. Halk Müziği Sanatçısı Kadir Tokses yönetimindeki topluğun söylediği türküler de katılımcıların beğenisine sunuldu.

Beylicium Erol Günaydın Tiyatrosu'nda düzenlenen etkinlikte, Çanakkale Zaferi'ni; bir milletin yeniden ayağa kalkışının timsali olarak değerlendiren Dr. Halil Ersin Avcı, "Bu zafer 300 yıl boyunca yenilgilere uğrayan bir devletin artık 'dur' dediği andır. Sadece cephedekilerin değil, aynı zamanda geridekilerin de savaşıdır. Milli birlik ve beraberliğin sergilendiği yerdir" şeklinde duygularını ifade etti.

İngiliz donanmalarının toplarıyla Rumeli Mecidiye Tabyası'nı hedef aldığı anda mevzideki askerlerin 3 tanesi hariç, diğerlerinin şehit olduğunu anlatan Avcı, "Yüzbaşı Hilmi ve Er Koca Seyit arasında yaşanan diyalog ilginçtir. Yüzbaşı yardım istemek için girişimde bulunur. Havranlı Seyit ise 215 okkalık (275 kg) top mermisini sırtlanmak ister. Ama ilk denemesinde başarılı olamaz. Mermideki gres yağı kayganlığından dolayı kavrayamaz. Daha sonra ellerini ve mermiyi kuma beledikten sonra sırtlanır, mermiyi topun haznesine sürer, nişan bile almadan ateşler. İngiliz savaş gemisinden bir tanesi böylece batırılır ve düşman askerlerinden ancak çok azı kurtulur. Eğer Koca Seyit o atışında başarılı olamasaydı; savaş esnasında devletin malına zarar vermekten, emre itaatsizlikten ve keyfi karar almaktan Divan-ı Harp'e idam istemiyle sevk edilirdi. Ancak yakalanan başarı bir milletin zaferiyle neticelenmiştir. Havranlı Koca Seyit, Ezineli Yahya Çavuş ve Yarbay M. Kemal'in cephede aldıkları ani kararlar, dönüm noktası olmuştur" dedi.

Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Yetgin Çavdar, Çanakkale Zaferi'ni gerçekleştiren ecdadın torunları olarak yapılması gereken en önemli şeyin o günleri unutmamak adına sürekli hatırlamak ve yürekte hissetmek olduğuna değindikten sonra, "Eğer bugün rahatlıkla bir yaşam sürebiliyorsak, bunu ölümden korkmadan kendilerini mermilerin önüne atan; çocuk yaşta cepheye koşan, şehit olmak için canlarını feda etmekten kaçınmayan ecdadımıza borçluyuz" şeklinde ifadeler kullanarak duygularını dile getirdi.

Sine-vizyon belgesel sunumu ve konuşmacıların anlatımı, etkinliği izlemeye gelenlere duygusal anlar yaşatırken, yakın tarihimizdeki mücadele anlarının ne denli çetin geçtiği ve her zaman milli birlik-beraberlik ekseninde kenetlenmemiz gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2010 Perşembe 16:29:02
Güncelleme :18 Mart 2010 Perşembe 18:43:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?