27
Mayıs
2024
Pazertesi
BEYOĞLU - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

GALATA, 'BURADAYIM' DİYECEK

Galatalı sanatçıların semtlerine dikkat çekmek için beş yıldır düzenledikleri Galata Görünürlük Projesi bu yıl 10 Ekim’de yapılacak. Etkinlikte 17 farklı gösteri yer alacak...

Galata Görünürlük Projesi, Galata’da yaşayan sanatçıların semte dikkat çekmek ve kendi deyimleriyle varlıklarını İstanbullulara hatırlatmak için beş yıldır düzenledikleri bir etkinlik. 10 Ekim’de Galata’daki altı farklı mekanda düzenlenecek ve 17 farklı aktiviteyi kapsayan projenin başında Galataperform’un program sorumlusu ressam Deniz Aygün var.

Projenizin isminin Görünürlük olmasının sebebi nedir?
Görünürlük fark edilmek, belli olmak anlamına geliyor. Projenin isminin Görünürlük olmasının nedeni de Galata semtinde yaşayan sanatçılar olarak fark edilmiyor olduğumuzu hissetmemiz. Etkinliklerimize katılan insanlardan yolu zor bulduklarına, gelirken kaybolduklarına dair şikayetler aldık. Bazıları da “Madem bu kadar güzel projeler yapıyorsunuz, nasıl bizim haberimiz olmuyor?” dediler. Biz de İstanbul’un karmaşasında kaybolduğumuzu fark ettik ve senede bir günü “Biz buradayız” demeye ayırdık. Kısacası Görünürlük Projesi, Galata semti ve orada yaşayanların kendilerini şehre hatırlatma günüdür. Onu, diğer etkinliklerden ayıran en önemli özellik de 24 saat içine sığdırılması.

“Etkinliğin günlük olması adrenalini artırıyor”
Süreyi uzatmayı, projeyi Görünürlük Haftası’na çevirmeyi düşündüğünüz oldu mu?
Hayır, etkinliğin günlük olmasının katılımcılardaki adrenalini artırdığını düşünüyoruz. İnsanlar sabahtan burada oluyor ve meydanda dağıtılan rehberlerden alıp yola koyuluyorlar. Bir çeşit yön bulma oyunu gibi. Broşürdeki rehberi ve haritayı kullanarak hem Galata’yı geziyorlar hem de etkinliklere katılıyorlar. Bu sene altı farklı mekanda toplam 17 etkinlik yapılacak. Saat 12.00’de başlayıp 24.00’e kadar devam edecek.

Bu yıl projenin beşinci senesi. Her defasında farklı temalar mı işliyorsunuz?
İkişer sene üst üste aynı temayı işledik. İlk iki yıl “Görünürlük nedir?”, ikinci ve üçüncü yıl da “Performans nedir?” sorularını sorduk. Bu yıl ki temamız ise “Işık”. Bunun Galata’ya en uygun tema olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu semt aynı zamanda Türkiye’nin aydınlatma merkezi. 10 bin civarında aydınlatma üreticisi ve satıcısı burada bulunuyor. Ayrıca Galata Mevlevihanesi’nden ötürü temanın ruhani bir boyutu da var.

5’inci Görünürlük Projesi’ndeki etkinliklerden bazıları
Made in Şişhane
Galata’daki ışık üreticileri ve yurtdışından gelen tasarımcılar birlikte aydınlatma araçları tasarlayacaklar.

3. Evren
Ve Diğer Şeyler isimli tiyatro topluluğunun sahnelediği tiyatro oyunu göbek dansçısı Ayşe, zengin ve çevreci Serine ve eski komünist Devrim karakterlerinin yollarının kesişmesini konu alıyor.

Guerilla Lighting
Aydınlatma dergisi Professional Lighting Design ekibi Galata’daki bazı binaları aydınlatacak. Etkinlik saat 22.00’de Şişhane meydanında izlenebilecek.

Pelin Çini - Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2009 Cumartesi 18:27:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?