22
Mayıs
2024
Çarşamba
BEYOĞLU - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Gergin yıkım tamamlandı

Kasımpaşa'daki Piyalepaşa Camii bahçesindeki 3 katlı Büyük Piyale Kur'an Kursu ve Okul Talebelerine Yardım Derneği binası, belediye ekiplerince yıkıldı.

Sabah saatlerinde gerginliğe neden olan ve İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması kararı üzerine duran binanın yıkım çalışmalarına, öğleden sonra yeniden başlandı. Bu sırada, yıkımı engellemeye çalışanlar ile polis ve yıkım ekipleri arasında yeniden gerginlikler yaşandı.

Binayı terk etmeyen kurs görevlileri, polisin biber gazı sıkarak yaptığı müdahale ile tahliye edildi.

Bu arada bir grup vatandaş ise yolu trafiğe kapatarak binanın yıkımını engellemeye çalıştı. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin müdahalesiyle bu grup da dağıtıldı.

Yıkım için getirilen iş makinesinin paletleri altında kalan kaskını kurtarmaya çalışan bir polis memurunun ayağı da paletlerin arasında kaldı. Son anda durdurulan iş makinesinin paletlerinden kurtarılan polis, daha sonra hastaneye kaldırıldı.

Güvenlik kuvvetleri, insanları yıkılacak binanın çevresinden uzaklaştırarak çember oluşturdu. Güvenlik çemberi içinde çalışmaları sürdüren belediye ekipleri, 3 katlı binanın yıkımını saat 15.45 sıralarında tamamladı.

PARSEL NUMARASINDAKİ KARIŞIKLIK

Öte yandan, sabah saatlerinde başlatılan çalışmaların durdurulmasını sağlayan İstanbul 5. İdare Mahkemesi kararının, 4 ve 5 parseldeki binayı kapsadığı, ancak yıkılacak binanın 1 parselde olduğu anlaşıldı.

Bunu fark eden belediye görevlilerinin yeniden çalışmaya başlaması üzerine İstanbul 5. İdare Mahkemesi'ne tekrar başvuran avukatlar, “kararın tavzihi”ni istediler.

Dilekçede, mahkemenin 3 Nisan 2007 tarihinde Büyük Piyale Kur'an Kursu ve Okul Talebelerine Yardım Derneği'nin tahliyesi ve yıkımına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatılarak, “Karar taraflara tebliğ edilmesine rağmen davalılar, tedbir kararının 4-5 parsel konusunda verildiğini, dernek binasının ise 1 parselde bulunması sebebiyle tedbir kararı kapsamında kalmadığını öne sürerek ve ayrıca bu konuda kararda yeterince açıklık olmadığından bahisle tedbir kararına rağmen yıkım işlemine başlamışlardır. Tedbir talebinde belirtildiği üzere dernek binasının bulunduğu parselin de karara eklenerek dernek binasının tahliyesi ve yıkımı işleminin yürütmesinin durdurulduğuna dair tavzih kararı verilmesi arz olunur” denildi.

Bu başvuruyu değerlendiren İstanbul 5. İdare Mahkemesi, yeni kararda ”Mahkememizce verilen yürütmenin durdurulması kararı derneğe ait binanın tahliyesi ve yıkımıyla ilgilidir” ibaresi yer aldı.

Avukatlar bu kararı yıkım alanındaki görevlilere ulaştırdığında binanın yıkımı büyük oranda tamamlanmıştı.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AÇIKLAMASI

Öte yandan, yıkıma ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, “Beyoğlu Büyük Piyalepaşa Camii Restorasyon Projesi” kapsamında kaçak yapıların yıkıldığı belirtilerek, cami ve türbe yapısı etrafında bulunan kaçak yapıların yıkımına bu sabah başlandığı kaydedildi.

Yıkımın, Beyoğlu Belediyesi ekipleriyle birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 27 Aralık 2004 tarihli kararı doğrultusunda gerçekleştirildiği bildirildi.

Söz konusu kararda, cami parseli üzerindeki cami ve türbe yapısı etrafındaki kaçak yapıların Büyük Piyalepaşa Camii Restorasyon Projesi kapsamında kaldığı için kaldırılmasının istendiği kaydedildi.

a.a
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2007 Salı 17:28:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?