19
Mayıs
2024
Pazar
BEYOĞLU - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Theodarakis’ten Kasımpaşalı öğretmene iki şarkı

Yunanlı müzisyen Mikis Theodarakis, iki şarkısını hiçbir ücret talep etmeden Kasımpaşalı müzik öğretmeni Hilmi Yaracı’nın kasetinde okumasına izin verdi.

Çok sevinçli olan Yaracı, ‘Theodorakis’in böyle bir jestte bulunmasında, şarkılarının özüne ihanet etmemem ve öğretmen olmamın etkisi büyük’ dedi.

Kasımpaşa Lisesi’nde müzik öğretmenliği yapan Hilmi Yaracı, ‘Sevdadan Yana’ adlı ikinci albümünde, Yunan müziğinin efsane ismi Mikis Theodarakis’ten büyük destek aldı. Theodarakis’in iki şarkısını bedelsiz olarak kullanan Hilmi Yaracı, ‘Onun gibi efsane bir müzisyenin bana iki şarkısını hediye etmesi, benim için büyük bir onur’ dedi.

Yaracı, Theodorakis’ten aldığı iki şarkıyı Türkçe sözlerle yeniden yorumladıktan sonra onayını almak için bu şarkıların hem Türkçe, hem de İngilizce sözlerini ona geri yolladığını söyledi.

Müzik öğretmeni Hilmi Yaracı, ‘Theodorakis ‘Yitik Ülke’ ve ‘Kalanlara’ adlarıyla albümümde yer alan iki şarkıyı da çok beğendiğini ve bunları bedelsiz olarak vermek istediğini söyledi. Theodorakis’in böyle bir jestte bulunmasında şarkılarının özüne ihanet etmemem ve belki de öğretmen olmamın etkisi büyük! Çünkü Theodarakis öğretmen olduğumu duyunca çok sevindi. Sonuçta onun gibi bir büyük ustanın iki şarkısına albümümde yer vermiş oldum. Çok sevinçliyim’ diye konuştu.

GENCEBAY DİNLEYİP SÖZLERİ TARTIŞIYORUZ

Hilmi Yaracı, ‘Sevdadan Yana’ albümünde, Deniz Seki’nin son albümünde büyük ilgi gören ‘Böyle Gelmiş Böyle’ adlı şarkısının orijinal Arapça versiyonu ‘Bintiş Şelebiya’ya ve Ajda Pekkan’ın yıllar önce seslendirdiği ‘Gözün Aydın Olan Oldu Sonunda’ adlı şarkının Yunanlı müzisyen Argyris Koulouris’e ait olan orijinal versiyonunu da yeniden yorumladı. Müzik çalışmalarında en büyük desteği öğrencilerinden aldığını belirten Yaracı, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Okulda öğretmenliğimin dışında bir de sanatçılık görevim var. Benim öncelikli amacım öğrencilerime müziği sevdirmek. Arabeskten rock müziğe kadar birçok parçayı beraber dinleyip daha sonra birlikte yorumluyoruz. Örneğin Orhan Gencebay’dan ‘Batsın Bu Dünya’ parçasını dinleyip sonra neden bu dünya batsın diyoruz ve tartışıyoruz. Batmasını istiyorlarsa yerine ne koymak istediklerini soruyorum onlara. Müziğin sadece müzik olmadığını anlatıyorum onlara, dinledikleri parçaları sorgulamalarını sağlıyorum.’

Müslümseverleri cazsever yaptım

Öğrencilerime sözleri değiştirip, isim belirtmeden piyasaya sürülen birçok şarkının orijinalini dinletiyorum. Evlerinde posterleri asılı pop starlarının emek hırsızlığı yaptıklarını öğrenince şaşırıyorlar ve utanıyorlar. Arabesk dinleyen Müslümcü bazı öğrencilerime bile caz müziğini sevdirdim. Hem müzik yapıp, hem de öğretmen olmam benim için bir ayrıcalık. O kadar güzel şeyler paylaşıyoruz ki, Kasımpaşalı olup da arabesk müzikle beslenen öğrencilerimin caz, blues gibi saf müzik türlerini sevmeleri benim için en büyük mutluluk.

hürriyet gazetesi
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2004 Çarşamba 10:30:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?