19
Mayıs
2024
Pazar
EMİNÖNÜ - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

3 cilt Eminönü

Eminönü Belediyesi, ilçenin tarih ve kültür mirasını ‘Asırlar Boyunca Eminönü’ adını verdiği üç ciltlik bir seri kitap dizisinde topladı. Kitapta mahalle ve sokakların tarihi, buralara isimleri verilmiş kişilerin hikayeleri anlatılıyor, asırlardır cereyan etmiş olayların izi sürülüyor.

Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu, kitabın uzman bir ekip tarafından hazırlandığını söylüyor: ‘’Bugüne kadar Eminönü’yle ilgili yapılmış en kapsamlı çalışma. İlçenin tarihi ve kültürel mirasını, binlerce eserin geçmişine ait bilgileri biraraya getirdik. Sınırlı sayıda (bin adet) bastığımız bu kitabı kentbilimcilere, akademisyenlere ve yerel yöneticilere gönderdik. Başlangıçta kitabı sokak isimlerinin tarihini anlatan bir eser olarak planlamıştık. Mahmutpaşa, Şehsuvar Bey gibi isimlerle anılan yüzlerce mahalle, sokak ve semtler var. Sokaklara isimleri verilen bu insanlar kimdir, İstanbul’un ve Osmanlı’nın tarihinde yerleri nedir diye araştırdık. Bu sorularıncevaplarını ararken büyük bir bilgi hazinesinin kapısını da aralamış olduk. İlçenin tarihini, kültürünü, burada yaşamış insanların hikayelerini topladık.’’

Kibiroğlu’nun ‘’Gelecek nesillere miras olarak bırakıyoruz’’ dediği kitap dizisinde bir yandan Eminönü’nün geçirdiği yangınlar, depremler anlatılırken bir yandan da Binbirdirek Sarnıcı’nın tarihçesi ya da Osmanlı’nın günlük yaşamı karşınıza çıkıyor.

Hafızalardan silinmiş ancak tarihte derin izler bırakmış olaylar yeniden ele alınıyor: Alemdar Mustafa Paşa Vak’ası, Osmanlı’da Alay ve Merasimler, Bab-ı Ali yangınları, Bab-ı Ali Baskını gibi. Kentin 2 bin 700 yıllık köklü tarihinden günümüze kadar taşınan efsane ve masallar da bu çalışmada yer almış.

Eminönü Belediyesi Kültür Yayınları arasında yayımlanan Asırlar Boyunca Eminönü’yü Ömer Faruk Yılmaz yazdı. Kitabın editörlüğünü Ekrem Kaftan ve Eminönü Belediyesi Kültür Müdürü Şaban Kızıldağ yaptı, fotoğrafları ise Aras Neftçi çekti.

Üç ciltte toplanan 920 sayfalık kitapta ilçeye ait yüzlerce belge ve fotoğrafa yer verildi. Asırlar Boyunca Eminönü’ye Garanti Bankası, Finansbank, Citibank ve İstanbul Kuyumcu Esnaf Sanatkarlar Odası sponsor oldu. 

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2004 Cumartesi 15:55:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?