17
Mayıs
2024
Cuma
EMİNÖNÜ - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Ayasofya'ya deprem 'check up'ı

Boğaziçi Üniversitesi’nin hazırladığı rapora göre, beklenen büyük depremde bin 500 yıldır ayakta kalan Ayasofya müzesi de yıkılacak. Bu tehlike nedeniyle İtalyan mimarlar, Boğaziçi Üniversitesi’nden meslektaşlarıyla birlikte bir yıl önce tarihi Ayasofya’ya check up yaptı.

İki derecelik eğim saptandı

İtalyan mimarların lazer tekniğiyle Ayasofya’daki deformasyonları inceleyen İtalyanlar, kubbenin taşıyıcı kolonlarında iki derecelik tehlikeli bir eğim tespit etti.

İncelemelerde bulunan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç Dr. Günhan Danışman, "yukaridaki kubbe sarsıntılar nedeniyle baskıyla taşıyıcı sistemini, yan duvarları itiyor. İtme dolayısıyla yan duvarlarda, dışa doğru iki derecelik eğim tespit edildi" dedi.

Hassas ölçümler yapıldı

Boğaziçi Üniversitesi de yaptığı hassas ölçümler sonucu küçük sarsıntıların Ayasofya’yı nasıl etkilediğini sanal ortamda canlandırdı. Günhan Danışman, "deprem kuvvetli gelirse küt diye vuracak. Bu da çok büyük hasara neden olur" diye konuştu.

Üniversiteler, bin 500 yıllık bir abidenin yok oluşunu engellemek için Ayasofya’yı dikmeyi öneriyor. Danışman, "kubbe ve taşıyıcıyı birbirine bağlayan bir kemer var. Bu ikisini birbirine bağlayacağız, dikeceğiz. Ancak herşeyin başı para. Sadece Ayasofya için birkaç milyon dolar gerekiyor" dedi.

Tarihi yarımadada onlarca eser yardım bekliyor

Boğaziçi ve Roma Üniversitesi’nin üyesi olduğu Akdeniz Üniversiteler Birliği UNI-MED önce Ayasofya için tüm kapıları zorlayacak. Sonra da tarihi yarımadadaki 15 eser için ortak bir strateji belirleyecek.

Akdeniz Üniversiteler Birliği, Avrupa’yı tarihi yarımadadaki eserler için Avrupa’yı harekete geçirmeyi planlıyor. Bu nedenle birlik, gelecek yıl haziran ayında dünyanın ünlü mimarlarını İstanbul’a getiriyor.
kent haber
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2004 Cumartesi 09:05:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?