18
Mayıs
2024
Cumartesi
EMİNÖNÜ - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Eminönü'nde balık ekmek yemek vardı...

İstanbul’un simgelerinden olan ’balık-ekmek’ satışı tarihte kalmayacak. İstanbul Valisi Muammer Güler’in Fatih Altaylı’ya verdiği bilgiye göre önce Eminönü’nde balık-ekmek tezgahlarının bulunduğu bölgede temizlik yapılacak, ardından nostaljik yapıya uygun olarak balık ekmek satıcılarına izin verilecek.

 

İşte Fatih Altaylı’nın yazısı:

Balık-ekmek sürecek

EMİNÖNÜ’ndeki balık-ekmekçilerin İstanbul’un simgelerinden biri olduğunu yazmıştım dün. Turist rehberliği yapan arkadaşlarımdan mail’ler geldi.

Turistlerin elindeki İstanbul kitapçıklarının hemen hepsinde ‘İstanbul’da balık-ekmek yemeden dönmeyin’ diye yazdığını hatırlattılar. Tam ben bu mail’leri okurken cep telefonum çaldı. Arayan İstanbul Valisi Muammer Güler’di ve cep telefonunu sekreter vasıtasıyla aratanlardan değildi.

‘Fatih Beyciğim, yazınızı okudum. Tamamen haklısınız; ama zaten İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu görüşte’ dedi.

Vali Güler’in aktardığına göre, önce bir temizlik yapılacak, ardından nostaljik yapıya uygun olarak balık-ekmek satıcılarına izin verilecekmiş.

Vali, ‘Benim de içim bunun yok olmasına izin vermez. Eminönü’nde, belirli sayıda tekneye izin vereceğiz. Ama önce bir düzenleme şart. Belirleyeceğimiz sayıda tekneyi, nostaljik bir biçimde dizayn ettirecek, buradaki satış yapacak kişilere belirli kılık kıyafet kuralları koyacak ve çalışma ruhsatı vereceğiz’ dedi.

Tam o sırada aklıma gelen soruyu hissetmiş gibi ekledi:

‘Öncelik, burada yıllardan beri bu işi yapan balıkçı esnafında olacak. Eskiden beri bu işi hakkıyla yapanlara izin vereceğiz. Ama standartlara uymak kaydıyla.’

Vali Güler’e hassasiyeti için teşekkür ettim.

Yurtdışından gelen eşimize dostumuza da, kızıma da bu eski İstanbul keyfini tattırmaya devam edeceğiz demek.

Fatih Altaylı-Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2004 Cuma 14:45:27
Güncelleme :10 Eylül 2004 Cuma 18:37:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?