22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMİNÖNÜ - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Festival gibi kutlama

İstanbul'un fethinin 554. yılı, Haliç'te lazer ve havai fişek desteğiyle yapılan görkemli bir gösteriyle kutlandı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 29 Mayıs 1453 günü Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen İstanbul'un fetih yıldönümünü, geçmiş kutlamalardan farklı olarak Haliç'te ışık, su, ses ve görüntü teknikleri kullanarak yaptığı gösteriyle kutladı. Türkiye'de bir ilk niteliğinde olan gösteri hayranlıkla izlendi. Haliç üzerinde 3 adet şat kullanılarak oluşturulan Deniz Su Perdesi Sistemi sayesinde, özel olarak hazırlanan fetih filmi, 3D tekniği kullanılarak perde üzerine yansıtıldı. 

Eski Galata Köprüsü'nün Balat'ta bulunan ayağına kurulan plaftormda da mehter takımı özel bir gösteri yaptı. Mehter konserinin ardından, deniz yüzeyinde duran ve müzikle senkronizeli dans eden fıskiye sistemleri ve ışık boyama sistemleri ile Haliç'te rengarenk özel bir şov gerçekleştirildi. Etkinlikler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın teşekkür konuşması ile sona erdi. 

UĞURLU’NUN KONSERİ
Piyano sanatçısı Tuluyhan Uğurlu, İstanbul’un fethinin 554. yıl dönümü dolayısıyla mehter takımı eşliğinde “Fetih ve Fatih” adlı eserini seslendirdi.

Eminönü Belediyesince düzenlenen etkinlik, “İstanbul Mehteri”nin Divanyolu’ndan Sultanahmet Meydanı’na yürüyüşüyle başladı. Vatandaşlar ve turistlerin büyük ilgi göstererek fotoğraf makinesi ve kameralarla görüntülediği mehter takımı, Sultanahmet Meydanı’nda yaptığı kısa gösterinin ardından konserin verileceği antik amfitiyatroya geçti.

Burada konuşan Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, Fatih Sultan Mehmet’in 554 yıl önce İstanbul’a girişinin ardından Ayasofya’da namaz kıldığını ve bu kentte yaşayan insanlara rahat olmaları çağrısında bulunduğunu belirterek, Fatih’in “Artık siz bizim güvencemiz altındasınız. Din, ırk ayrımı olmadan özgürce yaşama hakkına sahipsiniz” dediğini aktardı.

“Esasen bugün aradığımız da bu” diyen Er, şunları kaydetti:

“İşte 2 bin yıllık Ayasofya, dimdik ayakta. Mukaddes emanetlerimizin sergilendiği Topkapı Sarayı, hemen yanı başında muhteşem Sultanahmet, Süleymaniye ve yüzlerce mabet. Bu güzel tarihi yarımadayı süsleyen bu beldeyi bize emanet eden Fatihler ve ecdat, bize ‘size bıraktığımız bu emaneti mutlaka gelecek nesle taşıyınız’ diyor. İşte bugün bunu yapmaya çalışıyoruz.”

İstanbul Mehteri’nin burada kurulan sahnede marşlar seslendirdiği etkinlikte daha sonra sahneye gelen Tuluyhan Uğurlu, mehter takımı eşliğinde “Dünya Başkenti İstanbul” adlı çalışmasının yeni bir yorumu olan “Fetih ve Fatih” adlı eserini seslendirdi.

Konseri çok sayıda vatandaş ve turist izledi.




iha / ntv
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 09:03:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?