17
Mayıs
2024
Cuma
EMİNÖNÜ - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

İstanbul’daki bazı önemli eserler harabe görünümünde

İstanbul tarihi dokusuyla Türkiye’nin en önemli kenti. Ancak bu doku gereği gibi korunamıyor. 
Özellikle de turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Eminönü’deki bazı tarihi yapılar harabe görünümünde. Uzmanlar uyarıyor: Eğer önlem alınmazsa birkaç yıl sonra geç kalınmış olacak...

İstanbul’un tarihi dokusu içinde Eminönü’ndeki 4. Vakıf Han da önemli bir yere sahip. Temeli 1911 yılında atılan bina savaşlar dolayısıyla 1926’da bitirilebildi ve İstanbul’un işgalinde Fransız askerleri tarafından kullanıldı.

Bir dönemin prestijli iş merkezi bugün bir harabe görünümünde. İ.Ü Kültür Varlıklarını Kor. Bşk. Prof. Dr. Sait Başaran, “Yanlış onarılmış. Üzerindeki koruyucu tabaka tamamen gitmiş. Demir kapı yok olmak üzere. Kurumlar gereği gibi koruyamıyor” diyor.

 
Prof. Dr. Sait Başaran, “Eğer müdahele edilmezse birkaç yıl içinde çökecek zannediyorum” dediği Eminönü’ndeki tarihi yapılardan biri de 1782’de inşa edilen Sultan 1. Abdülhamit Türbesi.

Beşiktaş Tophanene’deki bir çeşmede bu listeye dahil. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sait Başaran’ın 18. yüzyılda yapıldığını söylediği bu çeşmenin durumu da içler acısı. Kırılan mermerleri, yanmış duvarları ve çürüyen çatısı bir yana çeşmenin restorasyonu da hatalı. Prof. Dr. Başaran, “Çimentoyla tamirat yapılmış bu tamamen yanlış. Doğayla başbaşa kendini koruma savaşı içinde kalıyor” diyor.

Örneklerin böylece uzayıp gittiği noktada Başaran, “Turistler buraya geldiğinde ne göstereceğiz” diye uyarıyor.

istanbul
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 17:42:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?