19
Mayıs
2024
Pazar
EMİNÖNÜ - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Kapalıçarşı, Ayasofya’ya gelir temini için kuruldu

İstanbul’un en eski çarşılarından biri olan Kapalıçarşı’nın nüvesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından fetihten hemen sonra Ayasofya Camii’ne gelir sağlamak amacıyla inşa edilmiş olan 2 taş bedestendir.

Cevahir ve Sandal Bedesteni olarak bilinen bu iki çarşıdan sonra yapılan ilavelerle genişleyen Kapalıçarşı 30,7 hektarlık bir alanı kaplamakta ve 61 sokaktan oluşmaktadır.

Kapalıçarşı, İstanbul’daki bir çok tarihi yapı gibi, zaman zaman İstanbul’un büyük yangınlarında ve depremlerde hasar görmüş ve defalarca onarılmıştır.

Yaklaşık 1500 metrekarelik bir alana kurulu olun İç bedesten ile 1300 metrekarelik bir yer kaplayan Sandal Bedesteni çarşının yarı müstakil bölümleridir. Çarşının çevresi, yine çarşının birer parçasını oluşturan hanlarla çevrilidir. Binlerce dükkanın bulunduğu Kapalıçarşı içindeki 61 sokak ve caddenin çoğu, Fesçiler, Serpuşçular, Tuğcular, Feraceciler, Perdahçılar, Terlikçiler, Kuyumcular, Aynacılar, Kalpakçılar gibi, mesleklere göre isimlendirilmiştir.

Bugün de geçmişteki canlılığını koruyan Kapalıçarşı, İstanbul’a gelen ünlü ve ünsüz bir çok yabancının ilgi odağı olmuştur. Batılı yazarlar, seyahatname ve anılarında Kapalıçarşı’ya geniş yer ayırmışlardır.



İBBWeb
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 09:12:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?