17
Mayıs
2024
Cuma
EMİNÖNÜ - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Laleli esnafı müdahale istiyor

Son bir ayda esnafa neredeyse kepenk kapattıran asıl sebep geçtiğimiz günlerde Kuzey Osetya’da yaşanan Çeçen baskını oldu. Laleli esnafına göre Rusya, terör eylemin ardından Türkiye’ye gizli ambargo uyguluyor. Satışların düşmesinde çok önemli bir rol oynayan bir diğer faktörse, Çin piyasaları. Esnaf, Çin piyasaları ile baş edemediğini belirterek, işçiliğin pahalı olduğundan yakınıyor.

‘BAVUL TİCARETİ BİTEBİLİR’

 Adeta Avrupa ve Amerika’nın fabrikası haline gelen Çin piyasalarıyla ile rekabet edilememesi, Laleli pazarının asıl alıcısının Doğu Bloku ülkeleri ve Kafkasya olmasından kaynaklanıyor. Laleli esnafı, AB yolunda ilerlerken, bu ülkelerle olan ilişkilere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, hükümeti uyarıyor: “Bizim müşterimiz AB ülkeleri olamaz”

Esnaf, hükümetin bir an evvel duruma müdahale etmezse, yaklaşık 15 yıllık geçmişe sahip ve 2003 sonu itibariyle Merkez Bankası verilerine göre 4.5 milyar dolarlık büyüklüğe sahip bavul ticaretinin sona ereceğini savunuyor.

 ’RUSYA-TÜRKİYE ARASINDA GERGİNLİK YOK’

Laleli’de yaşanan sorunlara ilişkin bir değerlendirme de Rus-Türk İşadamları Birliği Başkanı Ali İhsan Akışlıoğlu’ndan geldi. Alkışlıoğlu, bavul ticareti engelleniyor diye Türkiye ile Rusya arasında gerginlik varmış gibi göstermenin yanlış olduğunu söyledi. Akışlıoğlu, Rusya’nın, ekonomide kayıtdışılığı önlemek için bavul ticaretine izin vermeyeceğini çok önceden açıkladığını vurgulayarak, bu kararın altında farklı nedenler aramanın akıllıca bir davranış olmadığını kaydetti.

Rusya’ya normal yollardan ihracat yapmanın daha karlı hale geldiğini ifade eden Akışlıoğlu, Rusya’nın Türk işadamlarına farklı davrandığı yolundaki haberlerin de gerçeği yansıtmadığını belirtti.

kenthaber
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2004 Perşembe 18:45:57
Güncelleme :7 Ekim 2004 Perşembe 18:57:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?