19
Mayıs
2024
Pazar
EMİNÖNÜ - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Tarihi camiye define baskını

Camilerde halı ve çinilerden sonra defineciler altın da aramaya başladı. Üç ay önce İstanbul Murad Paşa Camii’nin mermer sütunlarında altın ararken yakalanan dört kişi hakkında dava açıldı. Önceki gün de Manisa’daki Muradiye Camii’nden 600 yıllık 80 çini çalındı

Manisa’da tarihi Muradiye Camii’nin içerisinde Ayet’el Kürsi’den bölümlerin yazılı olduğu 80 adet tarihi çini çalındı. 600 yıllık olduğu tahmin edilen çinilerin paha biçilmez olduğu belirtildi. Önceki sabah saat 05.00 sıralarında camiye gelen imam Mehmet Turgut ile müezzin Ahmet Aksoy, caminin iç kısmında pencerelerin üzerinde bulunan çinilerin çalındığını fark etti. Olayın polise bildirilmesi üzerine yapılan incelemede camiye giren kişi ya da kişiler tarafından bırakıldığı tahmin edilen bir kazma bulundu. Hırsızların caminin kırılan doğu kapısından içeriye girdiği belirlendi. Olay yerinde yapılan parmak izi tespitinden sonra hırsızların bulunması için araştırma başlatıldı. Manisa Müftüsü Namık Hisar ’Muradiye Camii 1300’lü yıllarda yapılmış. Çalınan çiniler de 500-600 yıllık bir tarihe sahip. Yaklaşık 80 çini çalınmış, bir kısmı da tahrip edilmiş. Sorumluların en kısa sürede bulunmasını ümit ediyorum’ dedi. Mimar Sinan’ın Sultan III. Murad döneminde planını çizdiği cami 1588’te tamamlandı.

Dört kafadar sütunları eritip altın çıkaracaktı

Camilerden çini, halı çalanlara define arayan hırsızlar da eklendi. Üç ay önce İstanbul Aksaray’da Murad Paşa Camii’nin mermer sütunlarında altın arayan dört kişi yakalanmıştı. Altın definecileri hakkında 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na Muhalefet suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddialara göre Seyfettin Yıldız, Efe Çakır, Ziver Yılmaz ve Kemal Gül üç ay önce Murad Paşa Camii’nin sütunlarında altın aramak için bir araya geldi. Yanlarında kesici aletler getiren defineciler caminin girişinde bulunan üç metre yüksekliğindeki yekpare taş sütununun kurşunla kaynatılan kısmını eritip yerinden çıkarmak isterken polis tarafından yakalandı. İddianamede Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca korunması gereken bir kültür varlığı olarak tescilli bulunan camide altın aradıkları iddiasıyla haklarında dava açılan sanıklardan Seyfettin Yıldız’ın ’Olay günü parkta dolaşırken arkadaşım Efe Çakır’ın cami sütununda altın olduğunu söylemesi üzerine içeriye girdik. Ancak sütunu kırmadık. Hiçbir şey de çalmadık’ dediği öğrenildi.

Murad Paşa Külliyesi cami, medrese, imaret ve hamamdan oluşuyor. Erken Osmanlı mimarisinde kullanılan zaviyeli (ters T planlı) cami tipinin İstanbul’daki nadir örneklerinden olan Murad Paşa Camii 1471-1472 yıllarında tamamlandı. Mimari özellikleri bilinmeyen medrese ve imaretin ise açık avlulu ve revaklı olduğu tahmin ediliyor.

Ali Oktay/Akşam gazetesi
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2004 Çarşamba 17:03:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?