19
Mayıs
2024
Pazar
ESENLER - İSTANBUL

Villa gibi elektrik trafoları

Elektrik trafoları, büyük şehirlerde adeta ilan panoları gibidir. Hemen her gün değişik bir ilan yapıştırılır. Kimisi boyalarla ilan yazar, kimisi kağıt afişler yapıştırır… Bazı sorumsuz vatandaşlar da trafoların diplerini çöp deposuna çevirir. Çünkü onların gözünde trafolar sahipsiz birer yapıdır. Durum böyle olunca şehrin göbeğindeki trafolar, müthiş bir görüntü kirliliği oluşturuyor ve yüzüne bakılmaz bir hal alıyor…

ESENLER’DEN ÖRNEK PROJE
İlçesinde trafoların oluşturduğu görüntü kirliliğini gidermek için harekete geçen Esenler Belediyesi, geliştirdiği bir projeyi uygulamaya başladı ve trafolar güzel birer yapı görünümü kazandı. İç açıcı renklerle boyanan ve ana caddelere bakan cephelerine boyalarla pencereler oluşturulan trafoların bazılarına cumbalar yerleştirildi. Pencere görüntülü alanların önlerine de çicekler yerleştirilerek adeta villa görünümü kazandı. Trafonun etrafına yapılan betondan korkuluklar beyaza boyandı ve böylece trafo villanın görüntü bütünlüğü sağlanmış oldu.

GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ İÇİN
1994 yılında görev geldiklerinde Esenler’de trafo eksikliği sebebiyle ilçede sık sık elektriklerin kesildiğini hatırlatan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Öcalan, “Görevimiz olmadığı halde, belediye olarak Esenler’e 20 tane trafo kazandırdık. Artık bu problem ortadan kalktı. Ancak şimdi de trafoların bakımsızlığından ve görüntü kirliliğinden rahatsız olduk. Yine görev ve sorumluluğumuzda olmamasına rağmen böyle bir çalışma başlattık. Bu çalışma tamamen ilçenin güzelleşmesi ve görüntü kirliliğinden kurtulması için yapılmaktadır” dedi.
Yüzüne bakılamayan trafoların Türk mimarisine uygun güzel birer ev görünümüne kavuşturulduğunu anlatan Mehmet Öcalan, “Uygulama vatandaşlar tarafından büyük beğeni kazandı. Ümit ediyorum halkımız bu güzelliği korurlar. Esenler’i seven herkesten trafoların üzerine ilan yapıştırmak veya yazı yazmak isteyenlere müdahale etmesi ve böyle bir olumsuzluk gördüklerinde durumu hemen belediyemize bildirmelerini rica ediyorum” şeklinde konuştu.

SAFRANBOLU EVLERİ ÖRNEK
Proje uygulayıcısı M. Gökhan Yenigün de İstanbul’daki bir çok ilçede olduğu gibi Esenler’de de trafoların genellikle merkezi noktalarda yer aldığını, eski olmaları sebebiyle büyük ve yüksek irtifalı bu betonarme yapıların, her mahallede birden çok bulunduğunu hatırlatarak, “Bu yapıların bakımsız halleri, bakım ve onarımları yerel yönetimlerin yetkisinde olmadığı halde, sorumluluk alanlarında müthiş bir görüntü kirliliğine sebep oluyor. Trafoları bu görüntüden kurtarmak için eski Safranbolu evlerinden esinlenerek geliştirdiğimiz projeyi uygulamaya koyduk. Güzel de olduğunu zannediyoruz” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ DA MEMNUN
Trafoların eski çirkin ve izbe görüntüsünden kurtarılması vatandaşlar tarafından da memnuniyetle karşılanıyor. Trafoların bu şekilde güzel görünüm kazanmasının kendilerini psikolojik olarak etkilediğini belirten vatandaşlar, “İnanın bu görüntüler, bir çok vatandaşı evini boyamaya ve güzelleştirmeye teşvik edecektir. İnşallah bu proje İstanbul’un diğer belediyelerine de örnek olur” diyerek memnuniyetlerini dile getiriyorlar.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2004 Salı 16:25:45
Güncelleme :7 Eylül 2004 Salı 16:30:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
GÜLDEN GÜREL IP: 85.102.115.xxx Tarih : 30.04.2008 00:01:53

HERŞEY İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM HERŞEY ÇOK GÜZEL BU SENEDE SU KESİNTİSİNE maruz kalmazsak herşey dahada güsel olucak bütün çalışanlara teşekkürlerimi sunuyorum ellerinize sağlık. BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUM