23
Mayıs
2024
Perşembe
FATİH - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Paha biçilmez eserlere polis operasyonu

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube tarafından Fatih’te bir eve yönelik düzenlenen operasyonda, M.Ö. 4. yüzyıla ait paha biçilemeyen 8 parça tarihi eser ele geçirildi.

Mali Şube Müdürlüğü, Fatih’te tarihi eser kaçakçılığı yapan Mehmet Şahin adlı bir kişinin, tarihi değeri yüksek toprak altı eserleri yurtdışına çıkarmak ve pazarlamak üzere olduğunu belirledi.

Alıcı kılığında Mehmet Şahin ile irtibat kuran polis, 300 bin dolar karşılığında tarihi eser kaçakçısıyla anlaştı. Teslimat için gidilen evde yapılan alışveriş sırasında operasyon düzenleyen mali polis, Mehmet Şahin’i suçüstü yakaladı. Özel olarak hazırlanmış ambalajlarda gizlenen tarihi eserlere el koyan mali polis, zanlıyı sorgulamak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü.

Şahin’in evinde yapılan aramalarda ise 1 adet pişmiş toprak büyük boyutlu yüksek kulplu Oinochoe içki kabı, 2 adet pişmiş toprak yükselt kulplu Oinochoe içki kabı, bir adet pişmiş toprak yüksek kaideli Kantharos içki kabı, 1 adet kapalı Lekanis, 2 adet Herakles düğümlü kulpa sahip P.Toinochoe formlu maşraba ve 1 adet pişmiş toprak büyük çan krater ele geçirildi.

Arkeoloji müzesinde incelenen eserlerin M.Ö. 4. yüzyıla ait erken Helenistlik dönemine ait olduğu ve o dönemde yaşamış olan bir kralın mezarından çıkarıldığı tespit edildi. Kayseri Kültepe menşeli olduğu tahmin edilen eserlerin üzerinde, cinsel içerikli Zues ve Hermes figürleri olduğu dikkat çekti.

Yetkililer, operasyonda yakalanan Mehmet Şahin’in 2 yıl önce yine kaçakçılık suçundan gıyabi tevkifli olduğunu belirterek, bu operasyonda ele geçirilen eserlerin trilyonlarca lira değerinde olduğunu, kaçakçının bu eserleri bir an önce elinden çıkarmak için yoğun çaba sarf ettiğini söylediler. Adliyeye çıkarılan Mehmet Şahin tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2005 Pazartesi 13:44:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?