17
Mayıs
2024
Cuma
FATİH - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Zeyrekhane Projesi’nde restorasyon çalışmaları başladı

UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi Zeyrek evlerinin yok olmasını engellemek amacıyla düzenlenen ’Tarihe Sağlam Bir Çatı’ kampanyası, ilk evin onarımıyla başladı.

Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş’ın yanı sıra, İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, UNESCO Temsilcisi David Michelmore, Fatih Belediye Başkanı Dr. Mustafa Demir, Ulusal Ahşap Birliği Başkanı Prof. Dr. Nurgün Erdin ile Siemens Ev Aletleri Satış Direktörü ve Marka Sözcüsü Haluk Çelebioğlu katıldı.

Başkan Topbaş; ’Süleymaniye evleri de kurtulacak...’

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, sivil ahşap Türk mimarisinin ender örneklerinden Zeyrek evlerinin ardından Süleymaniye evlerinin de onarılacağının müjdesini verdi. Anıtlar Kurulu’nun, henüz 5 evin projesini onayladığını hatırlatan Mimar Topbaş, bu sayının süratle arttırılması gereğini vurguladı. Geçmiş dönemlerde yıkılan ancak yerleri belli olan Boğaz’daki bazı yalıların da aslına uygun olarak yeniden inşa edileceğini söyleyen Topbaş, 5 – 6 villanın inşaatına ise en yakın zamanda başlayacaklarını da kaydetti.

Kadir Topbaş, "Ahşap bizim kimliğimiz ve kişiliğimizdir. Biz düşen görev bu yapıları tekrar ayağa kaldırmaktır. Bu proje İstanbul’un yeniden canlanışının bir başlangıcı olacaktır. Zeyrek başta olmak üzere Süleymaniye, Üsküdar, Eyüp, Kasımpaşa, Adalar’daki tüm ahşap binalara sahip çıkıp kurtarmamız gerekiyor. Ayrıca Boğaz’da bir zamanlar var olan ama bugün sadece arsası kalan yalıların elimizde sadece resimleri var. Bu resimlere bakarak bu yalıların 5 adedini aslına uygun olarak yeniden ihya edeceğiz. Bizim tarihi ve kültürel mirasımız olan bu evlerin ayağa kaldırılması için sahiplerine kredi verebilmeliyiz. Bu konuda ki talebimi merkezi hükümete ilettim" şeklinde konuştu.



’Her mimar bir proje hazırlasın’

Konuşmasında mimarlara da çağrıda bulunan Başkan Topbaş, "Her mimar tarihi bir evin restorasyon projesini hazırlayıp Anıtlar Kurulu’na sunsa, proje çok daha hızlı yürüyecektir. Bu evler kültürel miras ise ve sahiplerinin gücü restorasyona yetmiyorsa, tüm insanlık bu çalışmalara katkı sağlamalı" diye konuştu.

Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da hükümetin yapacağı bir düzenlemeyle, kamu kurumlarının kültür eserlerine yapacağı yatırımların Kamu İhale Yasası kapsamı dışına çıkarılacağını aktardı. Böylece kamu kurumlarının, tarihi ve kültürel eserlere daha kolay sahip çıkabileceğini dile getirdi.

Onarılan ev 5 yıl satılamayacak!

Törende konuşan Fatih Belediye Başkanı Dr. Mustafa Demir ise, bölgede 150 ev bulunduğunu belirterek, ilk etapta ise Molla Zeyrek Camii civarındaki 30 evin onarılacağını söyledi.

Tamamen yıkılan 20 evin de yeniden inşa edileceğini dile getirdi. Bu evlerin sadece 11 tanesinin sahibinden izin alabildiklerinden yakınan Demir, 10 evin İstanbul Valiliği tarafından restore edilerek sahiplerine ücretsiz iade edileceğini sözlerine ekledi. Restorasyonu tamamlanan tarihi evler ise, 5 yıl boyunca satılamayacak

Kenthaber
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2004 Perşembe 10:49:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?