16
Haziran
2024
Pazar
GAZİOSMANPAŞA - İSTANBUL

Ebru Günleri düzenlendi

Unutulmaya yüz tutan bir sanat dalı olan ebru, İstanbul Gaziosmanpaşa Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu tarafından “Ebru Günleri” düzenlenerek tarihsel bir görev yerine getirildi. 1-5 Haziran 2009 tarihleri arasında sürecek olan etkinlik bu gün geniş katılımlı bir açılışla start aldı.


Törene Gaziosmanpaşa Kaymakamı Ferhat ÇAĞLAR, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet HACIOĞLU, Milli Eğitim Şube Müdürü Şeref KOÇ Daire Amirleri, Okul- Kurum Müdürleri, Öğretmenler, Veliler, Öğrenciler ve Basın mensupları katıldı. Programa katılamayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar ve yardımcıları, İlköğretim Genel Müdürü ve diğer davetliler telgraf göndererek etkinlik için okul müdürü Mustafa Küçüktepe’ yi kutladılar.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Okul Müdürü Mustafa KÜÇÜKTEPE kısa bir konuşma yaptı. Okul Müdürü: “Ebru günleri açılış törenimize hoş geldiniz diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Ebru, yoğunlaştırılmış sıvı üzerine renklerin sınırsız değişimlerle birbirleriyle kucaklaşması, kaynaşması, dans etmesidir. Ebru sanatının gizemi sanatçıyı dünyanın tüm sıkıntılarını aşmaya iten bu sanattaki akıcılık, dinamiklik, sonsuz şekilleri deneme fırsatı vermesinden kaynaklanmaktadır. Gökyüzünü dikkatle izlediğinizde kırmızı sarı vesair renklerin en ilahi tonları ile bulutlarda değişik ebruların şekillendiğini görebilirsiniz. Geçmişte insanlar gökyüzü güzelliğini yeryüzüne indirerek bu harikulade tabloyu kağıt üzerinde ebedileştirip bizlere ulaştırmışlardır. Bizler öğrencilerimizi bu güzel miras ile buluşturup ebru sanatını onlara tanıtarak geleceğe olan sorumluluğumuzu bir nebze de olsa yerine getirmenin mutluluğunu birlikte paylaşmaktayız.

Daha önce defalarca değişik açılış ve etkinliklerde birlikte olduk. Ancak bugünkü etkinliğimiz diğerlerinden daha anlamlı ve daha farklıdır. Bu gün sanatsal bir etkinlik için buradayız. Bir gösteriden öte hepimizin özellikle de öğrencilerimizin bizzat içerisinde olacağı bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Atatürk şöyle diyor: “sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” Öğrencilerimiz bir hafta boyunca sanatı sanatçıyı tanıyacak hatta o sanatın bizzat içine gireceklerdir. Yaklaşık iki bin öğrencimiz yüzyıllardır süregelen bir sanat dalını burada görüp yaşayacakladır. Böylece öğrencilerimizin içinde var olan sanatsal yetiler ortaya çıkacaktır.” dedi.

Ebru sanatının tanıtımı ve örneklerinden oluşan bir barkovizyon gösteriminin ardından protokol konuşmaları yapıldı. Konuklar böylesine bir etkinlikten dolayı çok mutlu olduklarını, etkinliği düzenleyen okul müdürüne ve emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Protokol konuşmalarının ardından ebru sanatçısı Bora ÖZPEKER, değişik ebru örnekleri yaparak konuklara ebrunun ayrıntılarını ve güzelliklerini gösteren bir gösteri sundu. Konuklar da önceden hazırlanmış teknelerin başına geçerek ebru denemesi yaptılar. Konuklar böyle bir sanatı ilk defa deneyerek yaptıklarından dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını açıkladılar. Konuklardan sonra öğrenciler tüm hafta boyunca ebru yapmaya devam edecekler.
 

..
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2009 Perşembe 12:08:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hüseyin IP: 85.96.145.xxx Tarih : 5.06.2009 18:56:58

Öncelikle proje için tebrikler. Öğrencilere sanatın bir kolu olan ebruyu okulda tüm öğrencilere göstermek yaptırmak alkışlanması gereken bir husustur bence. Eğitim gösterip yaptırma ile ince ruhu ve yetenekleri ortaya çıkarma değil midir? Bunu bence biraz da yukarıdaki elit tabakada kaymak yiyen eğitimin tepesinde oturan yöneticilerin görmesi gerekmez mi? Bundan önce de aynı okul akıllı okul yapmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Acaba bakanlık veya il milli eğiitim ya da kaymakamlık bunu görüp bir ödül verdiler mi?Eğer verilmişse yazılsın alkışlayalım. Yok verilmemişse yazıklar ... Okulumuzu yönetimini öğretmenlerini ve ebru sanatçısını( çünkü bir hafta boyunca tüm öğrencilere ebru sanatını göstermek kolay iş değildir.) tebrik ediyorum. Başarılar arkadaşlar.