20
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİOSMANPAŞA - İSTANBUL

G.Osmanpaşa'daki domuz çitliğinin kapatılması için başbakan bile devrede

Çevreyi kirlettiği tespit edilen Gaziosmanpaşa Hacımaşlı köyündeki domuz çiftliğini kapatacak kurum bulunamadı.

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Sazlıdere Barajı’na su ve katı atıklarının karıştığı belirlenen domuz çiftliği için Başbakanlı’ğın yazılı talimatının bile, yetki karmaşası sebebiyle uzun süre havada kaldığı öğrenildi. 1.000’in üzerinde domuzun bulunduğu belirtilen çiftliğe müdahale eden devlet kuruluşları sorumluluğu birbirine attı. İSKİ, “Domuzları taşıyacak makam değiliz.” derken, Sağlık Müdürlüğü, “Çiflik su havzasında. İSKİ devreye girmeli. Kesimhanenin sorumluluğu da Tarım Müdürlüğü’nde. Bizimle ilgisi yok.” karşılığını verdi. Kurumlar arasında tartışma sürerken İstanbul Valisi Muammer Güler’in, bir toplantıda Tarım, Sağlık ve Çevre müdürlerine gösterdiği tepki üzerine yetkililerin harekete geçtiği öğrenildi. Belediye çiftliğin kaçak soğuk hava deposunu yıktı, çevre müdürlüğü 43 milyar lira ceza kesti. Hıfzıssıhha Kurulu ise çiftliğin taşınması için 1 ay süre verdi.

Devletin denetimle görevli kurumlarının, kamuoyu gündemine gelen bir tesisi bile kapatmakta zorlanması, gıda denetimi konusunda yeni yapılanmaya ihtiyaç olduğunu ortaya koydu. İstanbul Gaziosmanpaşa’daki domuz çiftliği uzun süre gündemden düşmedi. Medyanın ısrarla üzerine gittiği çiftlik Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da rahatsız etti. Konuya duyarsız kalmayan Başbakanlık, tesis hakkında gereken işlemlerin yapılması için yazılı talimat verdi. Ancak gıda denetimlerindeki ‘çok başlılık’ nedeniyle Başbakan’ın talimatı uzun süre havada kaldı. Çiftliğin kapatılamadığını gören İstanbul Valisi Muammer Güler, İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında, Tarım, Sağlık ve Çevre müdürlerine sert çıktı. Bunun üzerine çiftlikteki soğuk hava deposu Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından yıkıldı. Şişli sınırları içindeki çevreyi kirleten bir başka domuz çiftliğine de müdahale edildi. Fomar Gıda Üretim ve Pazarlama Şirketi’ne ait olan çiftlik hakkında, Tarım, Sağlık, Çevre müdürlükleri ve İSKİ ile Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı ve Belediyesi harekete geçti. Çiftliğin atık sularından alınan numunede normal değerlerinin 10 katına ulaşan kirlilik tespit edildi. Yüksek para cezasını ödemek istemeyen işletme sahibi, çiftliğin ticari faaliyetini durdurdu. Çevre Müdürlüğü ekipleri, çiftliğe 43 milyar lira idari para cezası uyguladı. İl Hıfzıssıhha Kurulu tesise 1 ay süre verdi. 20 Nisan’a kadar tesis boşaltılmazsa müdahale edilecek.

Çevre ve Orman Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar, olayı hiçbir kurumun takip etmemesinden şikayet ediyor. Müdürlük olarak, çiftliğin bulunduğu Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı, Gaziosmanpaşa Belediyesi ve İSKİ Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdıklarını dile getiriyor. Vatandaşların çevresinde gördükleri olumsuzlukları ihbar etmelerini isteyen Birpınar, domuz çiftliğinden et alan işyerlerinin de belirlenmesini talep ediyor. İstanbul Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Faruk Yalçın ise domuz çiftliğine müdahale konusunda diğer kuruluşlarla birlikte hareket ettiklerini dile getiriyor. “Gıda denetimi konusunda problem yok dersek yalan söylemiş oluruz.” diyen Yalçın, gıda denetimlerindeki sorumluluk paylaşımıyla ilgili şunları söyledi: “Biz gıda üreten iş yerlerinin kontrolüyle görevliyiz. Gıda satış noktalarında sorumluluğumuz yok. Satış yerleri Sağlık Bakanlığı’nın görev alanına giriyor. Eğer izinsiz bir işletmeyle karşılaşırsak Sağlık Müdürlüğü’ne yazı yazarız. Sağlık Müdürlüğü gereken işlemleri yapar. İşletmeler bize gelirken Sağlık Müdürlüğü’nden izin alarak geliyor.”

Sağlık Müdürlüğü yalnız bırakıldı

Sağlık Müdürlüğü’nden bir yetkili de Sağlık Müdürlüğü’nün söz konusu olayda yalnız kaldığını vurgulayarak, “Vatandaşlar hâlâ bilmeden domuz eti yiyor. Domuz çiftliklerinin kirlettiği göllerden su içiyor.” şeklinde konuştu. Sağlık Müdürlüğü yetkilisi olaydaki sorumlu kuruluşlar hakkındaki görüşlerini de şöyle açıklıyor: “Çiftliğin bulunduğu yer su toplama havzasının içinde olduğu için İSKİ’nin sorumluluğu var. Kesimhanenin denetimi ise Tarım Bakanlığı’na ait. Bizim burada hiçbir görevimiz yok. Biz gıda tehlikesi olduğunu gördüğümüz için denetleme yaptık.”

İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, konunun tek yetkilisi olmadıklarını ifade ederek hayvanları yükleyip nakledecek makamın kendileri olmadığını söyledi.

zaman
Yayın Tarihi : 17 Mart 2004 Çarşamba 14:57:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Volkan KURTULUŞ IP: 85.100.29.xxx Tarih : 9.03.2007 20:13:27
Sizlerden ricam lütfen bursada domuza yönelik ticaretleri erttırın dinde zorlama yapmayın insanlar istedikleri kadar çok et yiyebilsinler tıbben hiçbir zararı yoktur etin bende müslümanım ama domuz eti yenmeklede dinden çıkılmıyo lütfen satış yerleri çohaltın zenginlik ertacak insanlar daha çok rahat geçinecektir ricamı kabul edin hoşçakalın