19
Mayıs
2024
Pazar
KADIKÖY - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

MAKYAJ İÇİN 3,5 MİLYON TL HARCANDI

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanacak UEFA Finali’ne üç gün kaldı. Stat ise tam anlamıyla hazır, son rötüşlar yapılıyor

Tribünlerde hiçbir ilan, hiçbir reklam yok. İngiliz uzmanlar tarafından haftalardır bakımı yapılan çimler pırıl pırıl, sahaya kuş bile konmasına izin verilmiyor. Stadın dört bir yanı “UEFA Cup Final İstanbul 2009” bayrakları ve afişleriyle kaplı. Ayrıca kocaman iki yeni skorbord, pırıl pırıl sarı-lacivert tribünler ve kapasitesi artırılmış engelli tribünleri dikkat çekiyor. Yani Şükrü Saracoğlu Stadı her zamankinden çok daha görkemli bir şekilde duruyor karşımızda. “Üç gündür eve gitmiyoruz, herhalde bugün de statta kalacağız” diyor bir güvenlik görevlisi.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından stadın finale hazırlanması konusunda görevlendirilen proje sorumlusu Orhan Gorbon 10 aydır gece gündüz çalıştıklarını, UEFA’nın kriterlerine uymak için 3,5 milyon TL’ye yakın masraf edildiğini söylüyor. Gelen misafirlerin konaklama, ulaşım, alışveriş, iletişim gibi harcamaları da hesaplandığında ise organizasyonun ülke ekonomisine katkısının yaklaşık 50 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor.

Eğer stadın bu görkemli halini ve UEFA Finali’ndeki Werder Bremen-Shakhtar Donetsk karşılaşmasını kaçırmak istemiyorsanız acele edin. Çünkü bilet satışları salı gününe kadar sürecek. Yenilenmiş stadı dolaşırken bir yandan da proje sorumlusu Orhan Gorbon’la sohbet ettik.


Harıl harıl çalışılıyor stadın içinde...
Evet. Her şey hazır aslında. Son rötüşlar kaldı.

Şükrü Saracoğlu Stadı’nın final maçı için seçilmesi nasıl oldu?
Fenerbahçe talebini Türkiye Futbol Federasyonu’na iletti, onlar da UEFA’ya. Daha sonra buraya ziyaretler yapıldı. Bütün adayların özellikleri değerlendirildi. Sonra UEFA’nın yönetim kurulu karar verdi. Bu süreç 2006’da gerçekleşmişti. Saracoğlu sekiz adayın arasından sıyrılıp kazandı. Burada hem Fenerbahçe Kulübü’nün yaptığı yatırımlar hem de Şenes Erzik’in katkıları önemli.

Final için Şükrü Saracoğlu’nun seçilmesinin nedenleri neydi?
Hem stadın özellikleri hem İstanbul’un çekiciliği hem Türkiye’deki futbol sevgisi, Şampiyonlar Ligi’nin daha önce İstanbul’da yapılmış olması, Türk Milli Takımı’nın başarısı bir bütün olarak etkili oldu.

Statta görülen eksikler nelerdi?
Pek çok eksik vardı. Engelli tribünlerini hem adet olarak hem de niteliksel olarak değiştirdik. Artık iki kale arkasında da engelli tribünü var. Ayrıca engelli seyirciler stada daha rahat girip çıkabilecekler. Medya tribününün kapasitesini artırdık. İnternet bağlantılarını geliştirdik. Sahayı gören iki tane stüdyo yaptırdık. Saha kenarındaki tel örgüler kaldırıldı. Seyirci ve sahanın arasında hiçbir fiziksel engel kalmadı özel güvenlikten başka. Kocaman iki yeni skorbord aldık. Bütün giriş çıkışlar değişti. Artık kapı numaraları daha belirgin, renkler var.

Stat zemininin kötü olduğu hep konuşulur. Bu konuda ne yapıldı?
Çimin tamamen değiştirilmesi bile gündeme geldi ancak bu konuda UEFA’yla pazarlık ettik ve çimleri bakımla düzelteceğimizi söyledik. İngiltere’den dünyanın en önemli çim bakım laboratuvarından uzmanlar geldi ve bir ay bakım yaparak muazzam bir fark oluşturdular. Fenerbahçe seyircisi inanamadı gördüğüne.

“Final gecesi 4 bine yakın görevli olacak”

Hazırlıklar kaça mal oldu?
İşin sahibi Futbol Federasyonu. Gelirler de giderler de onlara ait. Ticari gelirlerse tabii ki UEFA’ya ait. Yaklaşık 3,5 milyon TL’lik bütçe ayrıldı. Bütçenin çoğu stada harcandı.

UEFA’nın talep ettiği detaylar oldu mu?
Evet. Rahat maç seyredilemeyen yerleri hesaptan çıkararak seyirci sayısını 43 bine indirdiler. Bu koltuklar final maçında boş duracak. Tabii ki bu bir gelir kaybı. Bizim statlarda hizmet anlayışı Avrupa’ya göre düşük. Mesela gazetecilerin arabasını nereye park edeceği, internet bağlantısı, protokolün özel alanı, asansörü, engelli giriş çıkışları gibi hizmetler maalesef bizde yok. Bizim statlar fiziksel yapı olarak çok modern ama işletme açısından o kadar modern değil.

Final maçında kombine biletler geçersiz, değil mi?
Evet. Kombineler de localar da UEFA’ya ait. UEFA stadın anahtarını teslim aldı. Bu bütün ülkelerde böyle. Ticari her şey UEFA’ya ait.

O gece kaç kişi çalışacak?
3 bine yakın. Emniyet Müdürlüğü’nün personelini de eklerseniz 4 bini bulur. Polis pek olmayacak stadın içinde. Bütün işleri özel güvenlik yapacak. Ayrıca yabancı dil bilen hostesler ve 150 gönüllü çalışanımız olacak. Bunlar üniversite öğrencileri. İnsanları kapıda karşılayacaklar, ofiste çalışacaklar, şoförlük yapacaklar vs.

Maç öncesi şovlar olacak mı?
Davullarla, balonlarla İstanbul’u simgeleyen bir gösteri yapılacak. Maç sonrası ise statta ek bir kutlama yok. Kupa verilecek sadece.


“Şükrü Saracoğlu Stadı elit stadyum kategorisinde olacak”

Atatürk Olimpiyat Stadı’nda Şampiyonlar Ligi oynanmıştı. Bu organizasyonu düzenleyen ekiple hiç görüştünüz mü?
O ekibin yarısı burada zaten. Sami Çölgeçen UEFA Kupası Finali Danışmanı.
Daha önce Şampiyonlar Ligi projesinin sorumlusuydu.

Avrupa’daki statlar arasında Şükrü Saracoğlu Stadı kaçıncı sırada?
UEFA’nın kriterleri var. Birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci sınıf stat; bir de “elit stadyum” diye bir şey var. Final günü Şükrü Saracoğlu Stadı elit stadyum kategorisine girmiş olacak.

Keşke Fenerbahçe oynasaydı finalde gibi bir burukluk var mı içinizde?
Bir Türk takımının oynamasını isterdik tabii ki.

 

Bade Gürleyen - Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 23:51:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?