24
Mayıs
2024
Cuma
KADIKÖY - KADIKÖY - İSTANBUL

Manço'nun oğlundan 'hayır' tepkisi

DOĞUKAN MANÇO:

Doğukan Manço ile Barış Manço'nun şarkılarının telif haklarını 4 yıldır elinde bulunduran Müzikotek şirketinin sahibi Dağhan Baydur, yaşanan tartışmalara ilişkin Moda'da bulunan Barış Manço Müzesi'nde basın toplantısı düzenledi. Doğukan Manço, babası Barış Manço'nun 40 yıllık sanat hayatı içerisinde sanatını icra ederken siyaseti karıştırmadığı için öldükten sonra bu görüşüne saygı duymak istediklerini söyledi. Barış Manço şarkılarının, siyasetle yan yana gelmesini istemediklerini kaydeden Manço, "Bu, bundan sonrası içinde geçerli bir karar. Bunun herhangi bir taraf ya da politik görüşle alakası olmadığını, tamamen babamın mirasına sahip çıkmak istediğim için yaptığımı söyleyebilirim. Tabii etik olarak böyle bir girişim olacaksa bile öncelikle danışılması gerekirdi. Fakat böyle bir olayla karşılaştık. Kimsede kalkıp 'Barış Manço'nun Hayır parçasını kullanabilir miyim' diye herhangi bir girişimde bulunmadı. Açıkçası televizyonlarda böyle bir şey görünce çok şaşırdım" dedi.

"Barış Manço'nun eserleri daha önce bu tarz yerlerde kullanılmış mı?" sorusu üzerine ise Manço, "Ben 7 yıl boyunca yurt dışında yaşadım. Bu dönemde bazı şeylerden uzak kaldım. Ancak yaptığım araştırmalarda parçaların farklı amaçlarda kullanıldığını öğrendim. Bunun üzerine kendi aramızda bir toplantı yaptık ve böyle bir şeyin aile meclisinde konuşulduktan sonra karara bağlanmasını kararlaştırdık. Ancak biz siyasi içerik istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Dağhan Baydur ise Barış Manço'nun tüm toplumu kucaklamış bir insan olması nedeniyle daha önceki parça kullanımlarında buna dikkat ettiklerini söyledi. Lisanslamaları bir ölçüde gerçekleştirdiklerini kaydeden Baydur, "Bu lisanslamalarda politik görüş bakılmadan değişik kimlikleri lisanslandı ama Doğukan'ın da dediği gibi bu işe kendileri sahip çıkacaklar. Biz müzik yapımcısı olarak takip edeceğiz tabii ki ama öncelikli olarak onların görüşlerini almadan bu tür adımlar atmayacağız. Biz müzik yapımcısı

olarak böyle bir lisans verirken karşı tarafta kötü niyet var mı yok mu ona bakıyoruz. Kötü niyet yoksa anlaşıyoruz. 'Müziği durdurun ve doğan telif hakkını ödeyin' diyoruz. Yani lisans vermiyoruz. Geçmişte de böyle oldu. Bugüne kadar özellikle siyasi partilerce bu tür yaklaşımımız yüzde 99 olumlu karşılandı. Biz şuanda ortada bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Sorun kötü niyetten değil, bilgisizlikten kaynaklanıyor. Şahin Özer partiyi uyarmış. Onlarda dün itibariyle bize bir başvuru yaptı" diye konuştu.

Baydur'un, "Biz MHP ile anlaşıp, uzlaşacağımızı düşünüyoruz" sözleri üzerine araya giren Doğukan Manço ise, "Anlaşacağımızdan kasıt bu kararımızın dışına çıkılması değil. Bundan sonrası için siyasi herhangi bir içerikte Barış Manço parçasının kullanılmamasına kesin kararlı olduğumu da belirtiyorum. Anlaşmadan kastımız bu parçanın kullanılması yönünde ilerlemeyecektir, kullanılmaması yönündedir. Netice itibariyle bizim bu talebimiz bir telif bedeli isteği olduğu için değil. Benim en büyük tepkim siyasi

içerik olması. Bunun kesinlikle şuan bu parçayı kullanan partiyle alakası yok. Bence Barış Manço'nun duygularıyla yaptığı sanat eserlerinin insanların içinde o güzelliklerle yaşaması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için de bundan sonra MHP veya başka bir parti tarafından bir talep karşılığında kullanılmasını istemiyorum" dedi. MHP ile iletişime geçip, şarkıyı kullanmamalarını isteyeceklerini anlatan Baydur, "Bunu durduracaklarına eminim" dedi.

Referandumla ilgili bir soruya yanıt veren Doğukan Manço'da, " "Onun rengi sonra belli olur. Şuan başka bir toplantı için buradayız. Benim kişisel fikrimin babamın eserleriyle bağdaştırılmasını istemiyorum. Ben şuanda kesinlikle referandumda vereceğim kararla ilgili konuşmuyorum. Tamamen babamın manevi değerleri üzerine konuşuyorum. Ben 'neden Barış Manço'nun eserleri şu kişi tarafından kullanılıyor diye değil, neden siyasette kullanılıyor onu soruyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2010 Perşembe 14:26:01
Güncelleme :16 Temmuz 2010 Cuma 11:37:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?