20
Mayıs
2024
Pazertesi
KARTAL - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Hakimden vicdani karar

Elektrik hırsızlığı yüzünden hapis istemiyle yargılanan adama beraat kararı veren hâkim, AYEDAŞ'ın bütün aile bireylerini elektriksiz bırakmasını doğru bulmadığını belirtti..

Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olan kaçak elektrik kullanımı ile ilgili bir davada, İstanbul Kartal 3. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Servet Kartal, ilginç bir karara imza attı.

Maltepe Gülsuyu mahallesinde bir apartman dairesinde nikâhsız eşi ve iki çocuğu ile kirada oturan TIR şoförü Cafer Bal'ın sayacı, yaklaşık 5 yıl önce kaçak elektrik kullandığı için söküldü. Bunun üzerine kaçak elektrik kullanmaya başlayan Bal hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Kartal 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün görülen ilk duruşmada son sözü sorulan Bal, "Çocuklarım ve elektrikli ev aletlerim nedeniyle kullanmak zorundayım. Karanlıkta kalmamız mümkün değildi. Borcum taksite bağlanırsa öderim. Ancak 5 bin YTL'nin hepsini birden ödeyemem. Karanlıkta yaşamamız mümkün değil" dedi.

'21. YÜZYILDA BU YAPILMAZ'
Kararını açıklayan hâkim Servet Kartal, elektriği sözleşme ile kullandığı sırada işleri bozulan ve elektrik borcunu ödeyemediği için sayacı sökülen Bal'ın elektriksiz bırakılmasının yaşam şartlarına, aynı çatı altında yaşayan ailenin diğer tüm bireylerine ve özellikle okul çağında bulunan çocuğun okul durumuna yönelik önemli bir yaptırım olduğunu belirtti. Bal'ın kuruma olan borcunu icra yolu ve hukuk yollarından ya da maddi durumu tespit edilerek sosyal güvenceler kullanılarak tahsil edilmesi gerektiğini belirten hâkim Kartal, "21. yüzyılda kimse elektriksiz bırakılamaz. Babanın hatasını çocuklar çekemez. Okul çağındaki çocuklar elektriksiz bırakılarak eğitiminden engellenemez" dedi.

'UTANIP SÖYLEMİYORUM'
Kaçak elektrik kullanımı olduğu taktirde tutanak tutulması gerekirken, sırf para borcu ödenmedi diye bütün aile ile bireylerinin elektriksiz bırakılmasının doğru olmadığını belirten hâkim Kartal, Cafer Bal'ın beraatine karar verdi. Cafer Bal'ın 11 yaşındaki ilköğretim okulu öğrencisi kızı Ecem Gürel, elektrikler kesik olduğu zaman ders çalışamadığını ve ödevlerini yapamadığını söyleyerek, "Öğretmenimiz ödeve baktığı zaman utancımdan elektriğimizin kesik olduğunu söyleyemiyorum" diye konuştu. 

'Vicdani kanaatle karar vermek hakimin anayasal hakkıdır'

"Vicdani kanaat maddi uyuşmazlığı çözmeye yetkili makamın aklını rehber yapıp hukukun çizdiği sınırlar içinde kalarak ulaştığı kanaattir. Dolayısıyla karar verilirken hâkimin öncelikle dosyada bulunan tüm delilleri dikkate alarak hareket etmesi, deliller kati karar verecek nitelikte değilse olayı vicdani kanaatine göre değerlendirerek karar vermesi gerekir. Nitekim Anayasa'nın 138. maddesinde, hâkimlerin hükümlerini anayasaya, kanuna, hukuka uygun olarak ve vicdani kanaatlerine göre verecekleri yazılıdır." 

Uzmanlar ne diyor?

HÂKİM SOSYAL YORUM YAPMIŞ
"Elektrik hırsızlığı yasada suç. Hâkim burada çocuklarının okumamasının kendilerine yönelik bir zarar doğuracağını varsayarak, ıztırar (zorunluluk halinde kalmak) hali kabul etmiş ve beraat kararı vermiş. Hukuka çok uygun değil ama sosyal bir karar."

İNSAN HAKLARI TEMELLI KARAR
"İnsan haklarını temel alan örnek bir karar. Hâkim burada çocukları korumayı hedeflemiş. Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası çocuk hakları sözleşmesine dolaylı olarak atıfta bulunmuş. Anayasanın 90'ıncı maddesi, uluslararası hukuku ve sözleşmeleri iç hukukun üstünde sayıyor."

Sabah
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 09:24:38
Güncelleme :27 Eylül 2008 Cumartesi 09:27:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?