17
Haziran
2024
Pazertesi
KARTAL - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

O, kentsel yenileşmenin entellektüel öncüsü

Kartal Belediyesi organizasyonunda, “Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Gelişme Bakımından Strateji Belirleme” Çalışmalarını yürüten dünyaca ünlü kent tasarımcısı JOHN THOMPSON ve ekibi bir haftalık yoğun çalışmanın ardından elde ettikleri bilgi ve verileri değerlendirme toplantısında Kartallılarla paylaştı.

Kartal Belediye Başkanı ARİF DAĞLAR ve çalışma grubunun başkanı JOHN THOMPSON yaptıkları konuşmalarda, bilimsel olarak sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Kartal’ın geleceğin şehri olması yolunda iddialı adımlar atağını kaydetti.

Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sunumu Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar ve projeye yürüten JOHN THOMPSON başkalığında oluşturulan bilimsel çalışma grubu yaptı .Toplantıya siyasi partilerin temsilcileri, Kartal’a gönül veren işadamı ve sanayicilerle birlikte, çalışmalarla ilgili koordinasyon halinde olan bürokratlarla birlikte yine projeyi yakından takip eden sivil toplum örgütü temsilcileri ve mahalle muhtarları katıldı. Sunum toplantısında yaptığı konuşmada Belediye Başkanı Arif Dağlar ekibin çok kısa süre içerisinde karşı karşıya bulundukları problemler ve fırsatlara ilişkin derin bir kavrayış geliştirdiklerini kaydetti.

-EKİP GÜNDE 16 SAAT ÇALIŞTI.

Çalışmaları yakından takip eden yardımcısı Zeyyat Gümüş’ün ulusal ve uluslararası üyelerden oluşan bu ortak ekibin günde 16 saat çalıştığını kendisine anlattığını söyleyen Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, bir haftada gibi kısa ancak yoğun bir şekilde süren çalışmaların sonunda ekibe aktarılan Kartal’ın problemlere ilişkin önemli çözüm ve açılımlar geliştirdiğini söyledi.

-KARTAL ÖNCÜ BELEDİYE OLACAK.

Titiz bir çalışma ile hayata geçirilen projenin, Kartal’ın kentsel yenileştirilmesine rehberlik edecek genel stratejik çerçeveyi ortaya koyacağını söyleyen Arif Dağlar konuşmasında “Belirlenen çerçeve ise belediyemizin Kartal’ın tüm boyutları ile harekete geçmesini sağlayacak, yol haritasını ve eylem programını ortaya koyacaktır.. Biliyorsunuz KARTALİTE Projesi, Kartal için bir vizyon ortaya koymuş bulunmaktadır. Yürütülen bu projenin belediyemizin bu vizyonu gerçekleştirmesine yardımcı olacağına inanıyorum. Kartal Belediyesi, bu adımlarla merkezi hükümetimizin ve İstanbul Büyükşehir Belediye’mizin sağladığı yeni fırsatları geliştiren ve bu çerçevede değerlendiren öncü bir belediye olacaktır. Ulusal ve uluslararası üyelerden oluşan bu ortak ekip Kartal’ı kapsamlı ve detaylı olarak ele aldı. Karşı karşıya olduğumuz problemleri analiz etti. Karşımızdaki problemlerin büyüklüğü konusunda şüphe duymadı. Pek çok açıdan bu problemler bir çok Avrupa kentindeki eski endüstri ve sanayi alanlarının karşı karşıya kaldığı problemlere benzemektedir. Bu nedenle İngiltere ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ve pek çok ülkede çalışma deneyimi bulunan uzmanlardan oluşan bu seçkin çalışma grubunun bilgi ve birikiminden yararlanmak bizim için son derece önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Katılımcıların büyük bir ilgisini çeken sunum toplantısındaki konuşmasında Başkan Arif Dağlar, hızlı nüfus artışına paralel olarak artan kontrolsüz kentsel büyüme ve deprem tehdidinin mirası olan yerel sorunların, pek çok Avrupa kentlerinin karşı karşıya olduğu sorunlardan farklı olduğunu, bu nedenle Avrupa Birliği ülkelerinden tecrübeleri doğrudan aktarılamayacağını kaydetti . Başkan Dağlar konuşmasında, Avrupa Birliği katılım süreci ve stratejilerinin kentleşme bazında oluşturulurken binlerce yıllık Anadolu yerleşmeleri birikiminin, Avrupa tecrübesiyle sentezlendiği bir yaklaşım modeli, Kartal kentsel vizyonunu gerçekleştirmesine yardımcı olacağını söyledi.

-DEPREMDEN EN FAZLA ZARAR GÖRECEK ALANLARA ÖNCELİK VERİLECEK.

Avrupa Birliği ülkelerindeki çağdaş kentsel yenileşme eğilimi, sürdürülebilir kentsel yenileşme eğilimine doğru evrilmektedir diyen Başkan Arif Dağlar “Bundan dolayı sürdürülebilir gelişme yaklaşımı, kentsel planlama yaklaşımını birkaç önemli noktada belirlemektedir. Öncelikle bu bütüncül bir yaklaşımdır. Bu nedenle de kapsamlı ve bütünleşiktir. Belediyemiz Kartal’ın hem ekonomik rekabeti arttıracak hem de çevreyi korurken sürdürülebilir ekonomik gelişmeden vatandaşların eşit yararlanmasını sağlayacak girişimleri hayata geçirmek durumundadır. İkinci olarak, bu yaklaşım uzun vadeli stratejik yaklaşım ile kısa vadeli, somut gelişmeleri gerçekleştirebilecek uygulama programlarını bir arada gerçekleştirmeyi ön görmektedir. Üçüncü olarak ise sürdürülebilir kentsel planlama ve yenileşme/dönüşüm yaklaşımı toplum tabanlıdır; katılımcılığı esas alır. Bunun anlamı bizim girişimlerimizin kendi hayatlarını şekillendirecek kararlara katılacak vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olduğudur. Bu ise depremden en fazla zarar görecek alanlara öncelik vererek, Kartal’ın mahallelerinin yenileştirilmesi/dönüştürülmesi için bizim yeni stratejimizi geliştirmemizde özellikle önem taşımaktadır. Ayrıca üretici işlevini kaybetmiş atıl alanlarla potansiyel kentsel dönüşüme uygun alanların değerlendirilmesiyle ortaya çıkacak yeni çalışma imkânlarının sağlayacağı iş arzı bizim için hayati önem taşımaktadır. Kartal tüm bu kentsel yenileşme ve dönüşüm potansiyelini turizm, hizmet ve ticaret sektörlerinin gelişmesi için değerlendirmek istemektedir.”dedi.

-ÇALIŞMA SAĞLIK , MUTLULUK VE ZENGİNLİK GETİRECEK.

Konuşmasında çalışmanın, İstanbul’un yeni merkezi olma ufkuna göz dikmiş Kartal’a giden yolda önemli bir kilometre taşı olacağını kaydeden Belediye Başkanı Arif Dağlar “bu çalıştay , Kartala Sağlık, mutluluk ve zenginlik getirecektir. Bu bizim, Kartal, İstanbul ve Tüm Türkiye için ideal vizyonumuzdur. Düşünce eylem ve uygulama örnekleri ve liderliği açısından Kartal’ı, Türkiye’deki bu gelişmelere yönelik bu yaklaşımın öncüsü olarak görüyorum”dedi.


-BU ŞEHİRDE YAŞAM VE ÇALIŞMA HAYATINDA DEVRİM OLACAK

Bir haftalık sıkı çalışma sırasında Kartal’ı mimar ve mühendislerden oluşan 11 kişilik ekibiyle birlikte sokak sokak dolaşarak kentin profilini çıkaran John THOMPSON, sunumda yaptığı konuşmasına Kartal’da karşılaştığı misafirperverliği, sıcak yaklaşımı unutamayacağını anlatarak başladı.

Dünyaca ünlü İngiliz kent tasarımcısı ve aynı zamanda Kral Charles’ın danışmanlığını da yapan John Thompson “Biz uluslararası bir ekibiz. Kartal’a, şehrin büyüme ve gelişme şeklini, meydan okumalarını ve gelecek için imkanlarını incelemek üzere Belediye Başkanı Arif Dağlar tarafından davet edildik. Kartal güzel bir tatil mekanı. Dağları var, denizleri var, fakat altyapı sorununuz da var, şehri ikiye veya üçe bölen demiryolu ve anayollar var . Bununla birlikte yaşanan endüstriyel değişim nedeniyle büyük imkanlarınızda var. İnsanların ellerini kullanarak çalıştığı eski fabrikalar halen duruyor. Bunların, yakında sahip olacağımız insanların beyinlerini kullandıkları ve bilgisayarla tuşlarlını kullandıkları yeni bilişim endüstrisiyle değişmesi gerekiyor. Bu [değişim], insanların bu şehirde yaşama ve çalışma şeklinde bir devrim olacak. Bizler inanıyoruz ki, şehir görünme şeklinde, çalışma şeklinde ve insanların eğitim şeklinde ve hatta insanların ev edinme şeklinde tarihin şu anında bir değişim yaşamakla yüz yüze. Kartal tüm Türkiye için öncü olabilir, mükemmel bir bölgesel merkez olabilir. Kartal varlıklarını, denizini, kumlarını, dağlarını, ormanlarını, yaratılmakta olan yeni teknolojilerde, yeni endüstrilerde lider olmak için eğitimli insanlarını kullanmak zorunda.”dedi.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2005 Perşembe 10:50:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?