22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜÇÜKÇEKMECE - İSTANBUL
Belediye Sayfaları
Köy Sayfaları

Havayla çalışan motor icat etti

Küçükçekmece'de bir tamirci, sessiz çalışan kompresörle akaryakıta ihtiyaç duymadan sadece havayla çalışan bir araç motoru icat etti.

Bir süredir işsiz olan ve İkitelli'de bir firmanın desteğiyle projelerini hayata geçirmeye çalışan Vedat Bakar adlı oto tamir ustası, icat ettiği kompresörün dünyada eşi olmadığını söyledi. Bugüne kadar kullanılan kompresörlerin çalışırken gürültü çıkardığını hatırlatan Bakar, "Dünyada bu şekilde çalışan bir kompresör yoktur. Bu kompresör, yaptığım çalışmalar sonucu çok az ses çıkarıyor. Normalde bu ses de üzerini kapattığımızda gelmeyecek. Bu kompresörü diğerlerinden ayıran bir diğer özellik de; diğer kompresörler 7 dakikada 500 litre depoyu havayla doldururken, bu kompresörde 4 dakikaya indirdik. Hedefimiz bu süreyi 2 dakikaya indirmek. Ayrıca bu kompresör su üretmiyor" diye konuştu.

Bunların yanı sıra havayla çalışan bir motor icat ettiğini de anlatan Bakar, icat ettiği motoru kompresöre bağlayarak, hiç yakıt kullanmadan çalıştırdığını ifade etti. Basın mensuplarına motorun çalışmasını gösteren Bakar, "Ben bununla bir otomobili çalıştırmayı başardım. Bu motor elektrik de üretebiliyor. Eğer bunu mühendislerin de desteğiyle geliştirebilirsek, petrole gerek kalmadan, çok rahatlıkla araçlarda kullanılabilir" dedi.

Yapmayı düşündüğü çok sayıda proje olduğunu; ancak bunlara kaynak bulamadığını ifade eden Bakar, doğal mıknatısla motor çalıştırma projesinin yanı sıra Asımo benzeri robotun, sadece belden aşağı kısmını kullanarak, özürlüleri yürütebileceğini de iddia etti. Vedat Bakar, "Özürlü vatandaş, sadece kafasını hareket ettirerek yürüyebilecek. Tek sorunum maddi yetersizlik ve destek eksikliği. İlgililerden destek bekliyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2005 Perşembe 14:02:21
Güncelleme :30 Haziran 2005 Perşembe 14:11:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?