22
Mayıs
2024
Çarşamba
MALTEPE - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

TOKİ'den toplu konut hamlesi

İstanbul Maltepe İlçesi'nde gecekondu sahiplerini ev sahibi yapacak projenin imzaları atıldı.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Maltepe Belediyesinin işbirliğiyle başlatılan projenin detayları Maltepe Belediye'sinin resmi internet sayfasında yayınlandı.

Haberin detayını Maltepe Belediyesi'nin sitesinden aynen alıntılayarak aktarıyoruz:

Maltepe ilçesi Başıbüyük mahallesinde mülkiyeti Maltepe Belediye'sine ait olan 165 pafta 1391 ada 42 sayılı parseller ile ilgili TOKİ ‘ye İBB ve Maltepe Belediyesi’nce yapılan protokol neticesinde Maltepe Kentsel Yenileme (gecekondu dönüşüm) projenin ihalesi EvYap İnşaat San.Tic.Ltd.Şti udesinde kalmıştır.sözkonusu firma 3 eylül 2007 tarihindeki TOKİ ile sözleşme imzalanmıştır.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Maltepe Belediyesinin işbirliğiyle başlatılan projenin hedefi;

*Alt gelir grubunda yaşayan Başıbüyük'lüleri ev sahibi yapmak
istanbul'un Kentsel Dönüşüm ve yenileme projesi çerçevesinde, Maltepe'de Modern konutlar inşa edilecek.


Toki tarafından 1/5000 ölçekli nazım imar planlarına uygun olarak hazırlanan,kentsel yenileme projesine esas 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ,İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.01.2007 tarih,123 sayılı kararı ile Meclisteki tüm siyasi parti gruplarının oy birliği ile onanmıştır.

Toki ile birlikte yapılması planlanan proje ile Başıbüyük'te yaşayan ihtiyaç sahibi dar gelirli ve sosyal güvenceden yoksun vatandaşlarımızın uygun ödeme koşulları ile konut sahibi olmaları hedefleniyor. 

Altyapı,donatı alanları ve sosyal ihtiyaçlar dikkate alınarak hazırlanan proje; Yaşam kalitesi yüksek ,iyi hizmet ve imkanların sunulabildiği ,kentsel tasarımı hazırlanmış örnek oluşturacak şekilde planlanıyor.

“Başıbüyük’ te Yıkım Yok.Tahriklere Kanmayın”
Başıbüyük halkını yanlış yönlendirmek isteyen gruplar var.


Başıbüyük sakinleri kendi çıkarları doğrultusunda yanlış bilgilerle aldatan bazı gruplar ve çıkar çevrelerinin bu olay üzerinden siyaset yapmaları ve rant sağlamaya çalıştıkları belirlenmiştir. Başıbüyük’te yaşayan halkımızı devleti ile karşı karşıya getirmeye çalışan bu gruplar ne Başıbüyük ,ne de söz konusu proje hakkında doğru dürüst bilgi sahibi olmadan, kulaktan dolma bilgilerle halkı yanıltmaya çalışmaktadırlar.

Vatandaşlarımızın mağdur edilmesi söz konusu değildir

Başıbüyük mahallemizde alt gelir grubunda yaşayan halkımızın , tapusu olmayan ruhsatsız , akibeti belirsiz durumdan kurtulmaları için söz konusu konutlar önemli bir fırsat olacaktır.

Projenin esası becayiş yöntemi olup,rızası dışında hiçbir vatandaşımızın başka bir yere nakli veya evlerinin yıkımı söz konusu değildir.

İstanbul’un gelişmiş diğer bölgelerinde olduğu gibi , ilçemizde de modern konutlarda, musluğundan sıcak suyu akan , tapusu kendi üzerine ait olan, her odasında kaloriferi yanan, sağlıklı, çocukların güvenle yaşayabileceği, depreme dayanıklı, yeşil alanları, okulu, düzgün yerleşimi olan bir yaşam, günümüz şartlarında bir lüks değil, çağımızın gereğidir.

Projeden ilk etapta kimler yararlanacak:

Projenin Başıbüyük mahallemizde mülkiyeti Maltepe Belediyesine ait yaklaşık 400 bin metrekarelik alanda, tapusuz olarak ikamet eden ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı kapsaması öngörülmüştür.

Planlar Maltepe Belediyesi mülkiyetindeki yaklaşık 35 hektar alanı kapsamaktadır.

Belediyemiz kendi arsa payından doğan haklarını vatandaşlarımızın lehinde kullanacaktır.

BAŞIBÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

1-YAPILACAK KONUTLARIN ARSASI KİME AİT?
Maltepe Belediyesine aittir.

2-BURADA KAÇ HANE BULUNMAKTADIR?
Yaklaşık 1700 hane bulunmaktadır.

3-BU PROJEDEN KİMLER YARARLANACAK?
Başı büyük’te mülkiyeti Maltepe Belediyesi’ne ait yaklaşık 4000 dönümlük alanda tapusuz olarak ikamet eden(Başı Büyük halkı dışında hiç kimse projeden yararlanamayacaktır.)İhtiyaç sahibi vatandaşları kapsamaktadır.

4-YERİN TAPUSU BELEDİYEYE AİT İSE NEDEN TAPULARI VERMİYORMUSUNUZ?
Bu alan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarında kentsel dönüşüm alanı olarak planlara işlenmiştir. Bu alanda yasal olarak Islah İmar Planı yapmak mümkün değildir. İmar Planı yapılsa bile İmar Kanunun madde 18 gereğince İmar planı yapılacak yerlerde ihtiyaç olan yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, camii ve Karakol gibi umumi hizmetler ve sosyal donatı alanları için %40 düzenleme ortaklık payı kesilmesi gerekmektedir. İmar Planı yapıldığı taktirde 1700 hane sahibinin %40’ı hak sahibi olmayacak,dolayısı ile mağdur olacaktır.Bu ve bunun gibi nedenlerle başka bir uygulama yapılabilmesi mümkün görülmemektedir.

5-MECLİSTE ÜYESİ OLAN PARTİLERİN DESTEĞİ ALINDI MI?
Toki tarafından 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına uygun olarak hazırlanan kentsel yenileme projesine esas 1/1000 ölçekli uygulama İmar Planı İBB Meclisi’nin 11.01.2007 tarih,123 sayılı kararı ile meclisteki tüm siyasi parti gruplarının oy birliği ile (CHP dâhil) onanmıştır.

6-YAPILAN PROJENİN UYGULANMALARI VAR MI? VAR İSE HANGİ ŞARTLARDA YAPILMIŞTIR?
Yapılan projenin birçok uygulaması vardır. Pendik-Kurtköy, Küçükçekmece-Halkalı konutları bunlara örnektir. En son ihaleye çıkarılan Antalya’nın Kepez ilçesi’nde 90 m2 daireler 180 ay vade ile ihalesi yapılmış ve yaklaşık maliyet 55.000.00 YTL olarak belirlenmiştir. Belediyemizin yapacağı konutlarda enkaz değeri ve arsa payından kaynaklanan haklar da bu bedelden düşüleceğinden rakamların daha düşük seviyelere çekilmesi öngörülmektedir.

7-PROJENİN ESASI BECAYİŞ YÖNTEMİ OLACAK DEMİŞSİNİZ? BUNDAN KASTINIZ NEDİR?
Rızası dışında hiçbir vatandaşımızın başka bir yere nakli veya evlerinin yıkımı söz konusu değildir;yani vatandaş istemez ise bu projeden yararlanmayacaktır.

8-BİRDEN FAZLA EVİ OLANLARA KAÇ DAİRE VE HANĞİ ŞARTLARDA DAİRE VERİLECEK? BEYANNANESİ OLMAYAN DAİRE ALABİLECEK Mİ BUNLARIN TESPİTİ NASIL YAPILACAK?Zilyetliğini (oturduğunu)herhangi bir şekilde ispat eden kişiler projeden yararlanacak;vatandaşın kaç tane bağımsız bölümü(daire,gecekondu)varsa o kadar daire verilecektir.Bağımsız bölümlerin enkaz bedeli Maltepe Belediyesi,Toki ve Büyük şehirden katılacak komisyon üyeleri ile tespiti yapıldıktan sonra Toki’nin yapacağı dairelerin maliyet fiyatı tespit edilecek;enkaz bedeli bu fiyat dan düşüldükten sonra kalan miktar 180 ay vade ile ödenmesi öngörülmektedir.Vatandaş ister ise 1 sene ödemelerini düzenli olarak yaptıktan sonra dairesini satma ve devretme hakkı olacaktır.

9-BAŞIBÜYÜK HALKI DIŞINDA PROJEDEN YARARLANMAK İSTEYENLERE DAİRE VERİLECEK Mİ?
Mülkiyeti Maltepe Belediyesi’ne ait olan 4000 dönümlük arazi içerisinde yaşayan mesken sahipleri bu projeden yararlanacaktır.Bunun dışında bulunan vatandaşların bu projeden yararlanması mümkün değildir.

10-DAİRELER NASIL,KAÇ M2 OLACAK?
Öncelikle Maltepe Belediyesi’ne ait 20 dönümlük boş alanda (Atatürk İlköğretim Okulu’nun üzerinde bulunan boş alan)3 blok 84 m2,2 blok 112 m2 olmak üzere toplam 210 daire yapılacaktır.

11-BELEDİYE’NİN ARSA PAYINDAN DOĞAN HAKLARINI NASIL KULLANILACAKSINIZ?BURADA KAR AMACI VEYA BELEDİYEYE KAYNAK AMACI GÜDÜYORMUSUNUZ?
Kesinlikle Belediyemiz kar amacı gütmemektedir;alt gelir grubunda yaşayan vatandaşlarımızın tapusu kendi üzerine ait olan çocuklarının güvenle yaşayacağı depreme dayanıklı donatı alanları olan dairelerde yaşamasının hakları olduğu düşüncesi ile hareket edilmektedir.Belediyemiz arsa payından doğan haklarının tamamını vatandaşımız lehine kullanılacaktır.

12-TAPU ALIRSAK BİZE GETİRİSİ GÖTÜRÜSÜ NE OLUR ? KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDEN DÜŞÜNÜLMÜŞ?BUNUN GETİRİSİ GÖTÜRÜSÜ NE OLUR?
İmar Kanunun madde 18 gereğince İmar planı yapıldığı taktirde %40 donatı alanı bırakmak zorunluluğu vardır.Dolayısı ile plan yapıldığı taktirde orda yaşayanların %40 ‘ının mağdur olması söz konusu olacaktır;ayrıca arazi Belediyeye ait olduğu için kanun hükmü gereğince arsa bedeli 1 yıl içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekir,ödenmediği taktirde tapular iptal edilecektir.Ayrıca bu güne kadar kişiler Belediye arazisi üzerinde kire ödemeden oturdukları için geriye dönük olarak oturdukları yıla göre raiç bedeller üzerinden ecrimisil ödeme yükümlükleri bulunmaktadır.

13-KONUTLARA ÇOK BAŞVURU OLURSA BAŞVURULARIN SIRASI VE HAK SAHİPLARİ NASIL BELİRLENECEK?
Burada yapılacak konutlardan yararlanma hakkı mülkiyeti Belediyeye ait olan arazide oturan hak sahipleri ne verilecektir.Sıralama burada hak sahibi olup olmamasına göre yapılacaktır.

14-MÜLKİYETİ MALTEPE BELEDİYESİNE AİT OLAN 400 M2 LİK ALANIN DIŞINDAKİ YERLERİN HUKUKİ DURUMU NASIL OLACAK ?
İlçemizde Başıbüyük Mahallesi’nin tamamı kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmiştir.Yukarıda açıklananlar bu projenin 1.etapını oluşturmaktadır.İnsanlarımızın ve vatandaşlarımızın talepleri dogrultusunda bu alanda kalan yerlerde diğer etap çalışmaları ile kentsel dönüşüm projesi içerisinde uygulamalar yapılacaktır.

15-MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İLE İHTİLAF OLAN YERLERİN GELECEĞİ NE OLACAK?
Milli Savunma Bakanlığı ile vatandaşımızın leh,ne çözülmesi için görüşlerimiz devam ediyor.

16-KONUTLARINI TESLİM ALAN SAHIŞLAR KONUTLARINI KİRAYA VERİLEBİLECEK Mİ? SATABİLECEK Mİ? ÜZERİNDE İPOTEK TESİS ETTİRİLECEK Mİ?
Konutlar üzerinde borç bitene kadar ipotek tesis olarak 1 sene sonra hak sahibi isterse ger kalan borcunun tamamını peşin olarak ödemek kaydı ile dairesini satma hakkı verilecektir. İhale yapılanca Tapu sahibi olunacağından satış dışında ki bütün mülkiyet sahiplerine tanına haklar’ın hepsinden istifade edebilecektir.

maltepe.bel.tr
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2007 Pazartesi 15:26:36
Güncelleme :8 Ekim 2007 Pazartesi 15:50:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selda seckin IP: 88.242.195.xxx Tarih : 4.11.2007 01:44:24

ben başıbüyük sakinlerinden biriyim yıllar öncesin de bir sahistan satın aldıgım tapu tahsis belgeli bir konutta oturmaktayım. sorum size söyle olacak: ben bu toplu konut projesine dahil olmak istemiyorum. böyle bir hakkımızında olabilecegini söylüyorsunuz.% 5000 lik imar planından bahsetmişsiniz. geçmişe dönük borçları ve arsa bedelini ödeyerek tapu tahsis belgemi tapuya dönüştürmek ve sizin vereceginiz bir projeyi kendi imaknlarımla yaptırmak istiyorum. bana mülkiyet sahipliği için ödeyecegim rakamın belirlenmesi için ne yapmam gerekli oldugu yada bu rakam konusunda bir bilği verebilirmisiniz. ne kadar ödemeliyim nereye ödeme yapmalıyım.


hakan akdemir IP: 85.107.149.xxx Tarih : 4.11.2007 23:39:23

Bu projeye ve yapılan konutlara diyecek yok.Herşey çok güzel görünüyor.Ben 20 yıldır başıbüyükte ikamet etmekteyim.Bu 20 yılda her türlü zorluklara göğüs gererek yaşamaya çalıştık.Alt yapısı ve konumu itibariyle çok zorluklar çektik.Dolayısıyla bu günlere kolay gelmedik.Zamanında tapu isteğimizde oldu.Ama hep tatlı sözlerle kandırıldık.Bu projeler neden evlerimizin mevcut yerlerine yapılmıyor.Bizler gelir düzeyleri asgari maaşın bile altında olan insanlarız.Amir ve memur hiç değiliz.Yarın maddi olarak ne olacağımız belli değil.Bu kadar uzun vadeli borçları nasıl ödeyeceğiz.Torunlarımızmı,çocuklarımızmı ödeyecek?Yoksa ödeyemediğimiz zaman evlerdenmi çıkarılacağız.Cevabınız için şimdiden teşekkürler.


selay kaplan IP: 85.103.101.xxx Tarih : 24.10.2007 11:26:36

toki başıbüyük evlerine baş vurular nezaman başlayacak? fiyatlar ve ödemeler nezaman duyurulacak? eşininin babadan kalma evi var diye kadının ev sahibi olma hakkı elinden mi alınacak?,çünkü mirastan esler yararlanamıyor!


murat yüceok IP: 88.246.82.xxx Tarih : 27.11.2008 12:53:37

ben maltepeye bağlı aydınevlerde 36 senedir ikamet ediyorum ve bunun 13 senedir olan bölümünü kiracı olarak oturuyorum şimdi başıbüyükte kurulacak olan bu yapıda; hadi bırakın kadıköyü kartalı tuzlayı ya ben azönce dediğim gibi 36 senedir maltepeye bağlı bir mahallede ikamet ediyorum acaba ben burdan neden yararlanamıyorum???? bu benim ve benim gibi çok kişinin sorunudur.tüm yetkililerin bu konuda bizi aydınlatmasını rica ediyorum.....


MALTEPELİ IP: 78.172.113.xxx Tarih : 6.07.2008 19:21:53

iyi güzel hoşta biz ne olacagız 400 ytl kiraya zümrütevlerde kıt kanat geçiniyoruz yaşım 29 ama toki30 yaş şartı istiyor birde sadece başıbüyük halkı için yapılacak demişsiniz biz katılamayacakmıyız bizlerinde aydınlatılmasını rica ederim


fatih IP: 212.156.51.xxx Tarih : 19.11.2008 21:34:00

bu projeden sadece başıbüyüklülerin faydalanması biraz acayip.çünkü toki heryerde ev yapıyo ve yaptığı evlerden herkez yararlana biliyor.sadece projenin yapıldığı il de yaşamak yetyorken neden başıbüyükte bu durum değişiyor.bu çok anlamsız.bence herkezin yararlanması gerikiyo hem zaten belediye ye ait olan bir yer sonuçta..


süleyman temurloga IP: 85.100.7.xxx Tarih : 21.03.2008 23:56:47

Ben 15 senedir başıbüyük'de kiracı olarak ikamet etmekdeyim, bu sorum yalnız şahsıma ait değildir. Benim gibi kiracı olarak oturmakda olan başıbüyük halkının bu projeden nasıl faydalana bileceğini öğrenmek istiyoruz. Bu anda, belkide sizlerin hiçbi açıklamanızda yer vermediğiniz kiracıların 300 ila 500 hane halkı olduğu gerçeğini unutmayın.Konu ile ilgileneceğinizi ve bu konuyada netçözümler getireceğinizi umarız.Başıbüyük'de kiracı olarak oturan halk adına......


nuran yanıklar IP: 88.241.69.xxx Tarih : 1.05.2008 12:16:15

maltepe yüz evlerde oturuyorum maltepe başı büyük toki evlere yazılsak katılma şan sımız olurmu.


furkan sözen IP: 88.243.192.xxx Tarih : 14.04.2008 19:00:23

TOKİ NİN BAŞIBÜYÜKTE YAPACAGI BU KONUTLAR BİZİ İNANIN FERAHA ULAŞTIRCAK BU YÜZDEN İKTİDARDAKİLERİNE VE YETKİLİLERE ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM


erhan utku IP: 85.105.82.xxx Tarih : 20.11.2008 16:17:59

yazıklar olsun.1957den bu yana istanbulda kiarcı olarak oturuyoruz.Devletin arazisine konmadık diye enayi durumuna düşeceğimiz hiç aklımıza gelmemiş.Hem devlet arazisini gasp ettiler hemde aşırı karlı çıktılar vey be.KAnunlara saygılıyız,gecekondularda göçebe hayatı yaşamaya alışık değiliz diye beleşten ev sahibi olamadık.Neymiş yıllardır burda oturuyorlarmış buradan kovulamazlarmış niye yerleşirken kime sordunuz.Atıyorum yıllar önce istanbulda tapulu arazisi olan bir kişisiniz gittiniz yurt dışına uzun yıllar sonra emekli olup dndünüz ve baktınız ki arazinize birileri ev yapmış size diyorlar ki biz buraya yerleştik yıllardır buradayız falan.Ne yaparsınız.ŞAhısları çıkarmak için uğraşırmısınız yoksa yıllardır buradalarmış arazi onların mı olsun dersiniz.Sonuçta bu arazinin sahibi devletse ve bir gün size çıkın buradan diyorsa beleşe oturduğunuz süreye şükredip işgal ettiğiniz yerleri terk etmeniz gerekir.Tüm Başıbüyüklü işgalciler szüm size.Ait olduğunuz yerlere kylerinize dünün İstanbul'a yakışmıyorsunuz.


kezban erma IP: 78.172.235.xxx Tarih : 15.12.2008 13:22:21

cocukluğum maltepe gecti.şimdi evliyim ve kiradayım hala maltepede ikamet etmekteyim toki evleri gündeme geldiginden beri maltepede nezaman başlayacak diye bekleyiş içine girdim.başladı ama maalesef bizler yararlanamıyormuşuz.orası başıbüyük oturanları için deniliyor.başıbüyük dışanda oturanlar için başka biyerde mi başlatılacak onumu bekliyicez.lütven bukonuda aydınlatılmak istiyorum.


erdoğan tuzcu ve semra tuzcu IP: 85.100.7.xxx Tarih : 22.03.2008 00:13:58

Biz bütün başıbüyükde oturan kiracılar adına soruyoruz. Şuana kadar yapılan tüm açıklamalarda ev sağiplerine dairleri karşılığı konut verelecğinden bağsetdiliyor. yalnız kıracılar olarak yaşamakda olan 400 ile 600 hanenin durumlarının ne olacağı neden söylenmiyor. Yoksa, şuana kadar devlet arazilerini işgal etmeyip sadece kıramızı ödeyerek yaşamaya çalıştığımız için hata mı yapmış oluyoruz?


şenay seçkin IP: 85.103.229.xxx Tarih : 16.07.2008 14:14:54

Ben maltepe zümrütevlerde oturuyorum. Toki evlerinden yararlanamıyomuyuz. Böyleyse çok kötü en azından bi umut bekliyoduk. Lütfen bizede bir şans deneyin.Bir evimiz olsun istiyoruz.birde yaş önemli.Tşk.


naci aktepe IP: 88.246.59.xxx Tarih : 29.12.2008 12:46:13

ben 8 yıldır zümrütevlerde oturuyorum bizlere böyle bır hak tanınmayacakmı avrupa yakasına bızlerı dahıl etmıyolar anadolu yakasına da sadece basıbuyuk halkı dersenız bız ne olacagız basvurular nezaman ve nereden ogrenecegız bunların cevabını nereden alabılırızzzz


ismail tozkoparan IP: 88.240.5.xxx Tarih : 14.01.2009 01:10:15

milleti kandırmayın bir iş yapaçaksanız başıbüyüğe imar verin milletin bu laflara karnı tok seçim gelince oy istersiniz daha sonra piyasada yoksunuz iş yapaçaksanız bize imar verin