16
Mayıs
2024
Perşembe
PENDİK - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

SSK yangınından pis kokular

Pendik Kurtköy’de 2 hafta önce SSK hastalarının özel hastane faturalarının saklandığı SSK arşivinde çıkan ve tam 8 saat süren yangında 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ait, 10 yıl saklanması zorunlu binlerce dosya kül oldu.

Bazı devlet hastanesi doktorlarının hasta başına para aldığı iddialarının ayyuka çıktığı bir dönemde meydana gelen yangının nedeni, itfaiye raporu hazırlanmadığı için bilinmiyor.

YANGIN, 13 Şubat 2007 günü SSK Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü İstanbul Anadolu Yakası Fatura İnceleme ve Provizyon Merkezi’nin bodrum katında bulunan arşivde çıktı. Nedeni belirlenemeyen yangın, tam 8 saat sürdü. İstanbul İtfaiyesi’nin web sitesinde yangınla ilgili olarak şu bilgi yer aldı:

"Saat 15:00 sıralarında Pendik Kurtköy Mahallesi Hayati Üstün Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı binanın, Sosyal Sigortalar Kurumu’na ait arşiv deposu olarak kullanılan bodrum katında yangın meydana geldi. Gelen ihbar üzerine kısa sürede Kurtköy, Pendik, Kartal ve Fatih ekiplerimiz yangın yerine sevk edildi. Yaralı ve can kaybının olmadığı yangın, yoğun duman sebebiyle çalışmalarda zorluk çeken itfaiye ekiplerimiz tarafından kontrol altına alındı ve 22:50’de tamamen söndürüldü."

DUYUMLAR GELDİ

Arşivi yanan SSK İstanbul Anadolu Yakası Fatura İnceleme ve Provizyon Merkezi’nin Müdürü Can Güngör, "SSK İstanbul Bölge Müdürlüğü, basın bürosu kanalıyla bu konuda resmi açıklama yapacağını bize bildirdi. Bu nedenle açıklama yapamayız" yanıtını verdi. Ancak aradan 14 gün geçmesine rağmen, SSK Bölge Müdürlüğü’nden bir açıklama yapılmadı. Can Güngör, "Yangının usulsüzlük yapılan, haksız ödemeler ve rüşvet iddiaları bulunan ihtilaflı dosyaları yok etmek için çıkarıldığı" yolundaki ihbar için şunları söyledi:

"Biz de öyle duyumlar aldık, ama ilgisi yok. 2004-2005’e ait dosyalarla, 2006’nın bir kısım dosyaları hasar görmüş. Zaten bu dosyalar incelenip, kapatılmış dosyalardı."

Güngör, yangının nedeninin, itfaiyenin yangın raporuyla ortaya çıkacağını söyledi.

10 YIL SAKLANMASI GEREKEN DOSYALAR YANDI

Merkezden SSK’lı hastaların faturalarını tahsil eden bir özel hastane yetkilisi şunları söyledi:

"Zaten sorun da tam bu noktada. Geriye dönük itirazlar olduğunda SSK hangi belgelere dayanarak inceleme yapacak? Bu dosyaların yedekleri özel hastanelerde olur, ama bu hastanelerden dosyası sorunlu olanlar da işine geldiği belgeyi SSK’ya verecektir ya da hiç vermeyecektir. Bu dosyaların en az 10 yıl saklanması gerekiyordu. Özel hastanelerin faturaları 2006 Ocak ayına kadar bu merkezde incelenip saklanıyordu. 2006’da özel hastanelerin fatura incelemeleri Cibali’deki SSK merkezine devredildi, devlet ve üniversite hastanelerinin dosyaları Kurtköy’deki merkezde kaldı. Tuhaf bir tesadüf, nedeni ne olursa olsun dikkat çekici bir olay."

Yüzde 15 komisyonla 15 günde çıkarırız

YANGININ çıktığı merkezde geçtiğimiz yıl bir rüşvet olayının savcılığa intikal etmeden kapatıldığı ortaya çıktı. İddia, bu merkezde trilyonluk fatura ödemeleri biriken özel bir hastaneden geldi.

Hak edişlerini aylarca tahsil edemeyen hastanenin yetkilisi, 2006 yılı başında, Kurtköy’deki fatura merkezinden Ö. adlı bir memurun iki kişiyle kendisine gelerek, "Birikmiş hak edişlerinizi 15 günde yüzde 15 komisyonla çıkartırım" dediğini öne sürdü.

Yetkili, teklifi rüşvet olarak değerlendirip memuru kovduğunu, ardından olayı önce fatura merkezine, ardından SSK Bölge Müdürlüğü’ne, oradan da sonuç alamayınca SSK Genel Müdürlüğü’ne aktardığını söyledi. Aynı yetkili, SSK’nın adının basında yıpranmaması için o dönem olayı savcılığa yansıtmadığını, Ankara’dan müfettiş gelerek olayı inceleyip rapor ettiği iddiasında bulundu.

Ali DAĞLAR/hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2007 Salı 12:57:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?