23
Mayıs
2024
Perşembe
PENDİK - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

TDBB Azerbaycan Temsilciliği törenle açıldı

Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin (TDBB) Azerbaycan temsilciliği törenle açıldı. Törende konuşan TDBB Başkanı Erol Kaya, globalleşen dünyada, artık ulusların değil, şehirlerin yarıştığını belirterek, “Türk dünyasının belediyeleri birlik ve bütünlük içinde hareket ederse, sorunlarımızla ilgili masaya daha güçlü otururuz.” dedi.

TDBB’nin Azerbaycan temsilciliği, Bakü’deki Yasamal Belediye Başkanlığı binasında açıldı. Törene, Kaya’nın yanı sıra, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Ergün, İstanbul Milletvekili Yahya Baş, TDBB Azerbaycan Temsilcisi ve Yasamal Belediye Başkanı Ilgar Aliyev, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge de katıldı. Ayrıca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) Dipkarpaz Belediye Başkanı Arif Özbayrak, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan yer aldı. TDBB’ye Azerbaycan’dan bugüne kadar 162 belediye üye oldu. Ayrıca, Türkiye’den 10 belediye de Azeri bazı belediyelerle ‘kardeş şehir’ protokolü imzaladı.

Temsilciliğin açılmasıyla Türk dünyasındaki belediyeler arasındaki her türlü işbirliğinin daha hızlı yapılması bekleniyor. Başkan Kaya, törende yaptığı konuşmada, amaçlarının, Türk dilinin konuşulduğu her yerde köprüler kurmak olduğunu söyledi. Azerbaycan’dan sonra diğer Türk Cumhuriyetleri’nde de temsilcilik açmayı hedeflediklerini kaydeden Kaya, “İmzaladığımız bu protokoller ile birlik olarak belediyelerimiz arasındaki ilişkilerin daha da kuvvetleneceğine inanıyorum.” dedi.

Günümüz dünyasında ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını ifade eden Kaya, şunları söyledi: “Ekimde de İstanbul’da Dünya Belediyeler Birliği kongresi yapılacak. Şehirlerin yarıştığı bir dünyada, Türk belediyeleri birlikte hareket edersek, meselelerimizi daha kolay çözeriz. Masaya daha güçlü otururuz.”
Öte yandan, Türkiye’den gelen heyet içerisinde yer alan KKTC’li üç belediyenin, Azeri belediyelerle kardeş belediye protokolü imzalaması, Azerbaycan’ın KKTC’yi tanıma yolunda önemli bir adımı olarak değerlendirildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ergün, Azerbaycan yönetiminin Türkiye’nin KKTC problemine çok kapsamlı ve güçlü destek verdiğini kaydetti.

Türk heyeti, Azerbaycan temasları esnasında Bakü’de Haydar Aliyev’in mezarını ziyaret etti. Başkan Kaya ile Ergün, Aliyev’in mezarına çelenk bıraktı. Daha sonra Şehitler Kabristanı ve Türk Askerî Hatıra Abidesi’ni ziyaret ettiler. Heyeti, daha sonra Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Murtuz Aleskerov kabul etti.

ZAMAN
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2005 Çarşamba 14:02:33
Güncelleme :4 Ağustos 2005 Perşembe 13:28:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?