18
Mayıs
2024
Cumartesi
SARIYER - İSTANBUL

İstinye İtfaiye Binası Açıkdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından güçlendirme ve restorasyon işleri tamamlanan İstinye İtfaiye Binası ve Camii; Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından hizmete açıldı.

İstinye İtfaiye Binası ve Camii’nde, "İstanbul Genelinde Muhtelif İtfaiye ve Müfreze Binaları Onarım ve Güçlendirme 2. Kısım İnşaatı İşi" kapsamında güçlendirme ve restorasyon işleri yapıldı.

Sultan Abdülhamit Han döneminde, büyük liman kenti olan İstanbul’da çoğu ahşap olan gemi yangınları ve bunların karaya sirayet etmesinden doğan zararlar nedeniyle 1887 yılında kurulan İstinye Deniz İtfaiyesi, 1982 yılına kadar 95 yıl aralıksız olarak kara itfaiyesi ile birlikte hizmet verdi. 1982 yılında deniz yangınlarını söndüren geminin hurdaya ayrılması ve gemi yangınlarını söndürme yetki ve sorumluluğunun Liman Başkanlığı’na devredilmesiyle kadrolar İtfaiye Daire Başkanlığı’na devredilerek deniz itfaiyesinin faaliyetlerine son verildi.

Ahşap İtfaiye Binası, itfaiye hizmetlerinin özelliklerine uygun olmadığından 1994 yılında yıkılmış ve yerine Sosyal Tesis Binası, arka tarafa ise İtfaiye Binası yapıldı. Ancak, İtfaiye Binası 17 Ağustos depreminde zarar görmüş ve 2003 yılında gerekli tadilatlar yapılarak depreme karşı güçlendirildi. Ayrıca, itfaiyecilerin karargahı terk edememeleri nedeniyle ibadet ihtiyaçlarını karşılamak üzere bizzat itfaiyeciler tarafından 1960 yılında yaptırılan İtfaiye Camii de 17 Ağustos depreminden sonra tehlike arzettiği için kısmen yıkılarak yeniden depreme dayanıklı hale getirildi.

KENTHABER
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2003 Cumartesi 00:00:30
Güncelleme :6 Ağustos 2004 Cuma 13:58:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?