16
Mayıs
2024
Perşembe
SARIYER - İSTANBUL

Sarıyer Uyum Villaları'nda yıkım

Sarıyer'de 22 yıl önce yapılan ve İmar Yasası'ndaki değişiklikle ruhsatsız duruma düşen Uyum Villaları'ndan 54'ünün yıkımına başlandı.

Maden Mahallesi sırtlarında yer alan ve 1985 yılında Uyum Kooperatifi tarafından inşa ettirilen deniz manzaralı Uyum Villaları'nın yıkımı yönünde alınan karar uyarınca sabah saatlerinde bölgeye gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğüne bağlı zabıta ekipleri, 3'er kattan oluşan 54 villanın yıkımına geçti. İş makineleri yardımıyla 15 villanın yıkımını gerçekleştiren ekiplerin çalışmaları sürüyor.

3194 sayılı İmar Yasası'nın 47. maddesi gereğince 1985 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan tarafından ruhsat verilerek, Uyum Kooperatifi tarafından Sarıyer Maden Mahallesi'nde 1411 adet villa inşa edilmişti.

Ancak Anayasa Mahkemesinin 47. maddeyi iptali üzerine, Nurettin Sözen'in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 1987 yılında 660 adet villa ruhsatsız duruma düştü.

Ruhsat iptalinin yargıya yansıması sonucu, 320 villa hakkındaki yıkım kararı kesinleşmişti. Kesinleşen mahkeme kararları üzerine, Uyum villaları'nın bir bölümü daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yıkılmıştı.


Boğaz manzaralı 'villa' çöplüğü! 

04.Aralık. 2006/Miliyet gazetesi/Osman Kara

Sarıyer sırtlarında kaçak olduğu gerekçesiyle yapımı 1987'de durdurulan Boğaz manzaralı Uyum Villaları nedeniyle bölge villa çöplüğüne döndü TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Bülent Tuna, "Villalar bir an önce yıkılsın" dedi


Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin Acarlar İnşaat Şirketi'nin silahlı adamları yüzünden Serdaroğlu Ormanı'na girilemediğini söylemesi üzerine gündeme gelen orman talanı ve kaçak yapılaşmanın bir örneği de Sarıyer'deki Uyum Villaları...
Sarıyer sırtlarındaki, kaçak olduğu gerekçesiyle yapımı 1987'de durdurulan, Boğaz manzaralı Uyum Villaları nedeniyle bölge villa çöplüğüne döndü. TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Bülent Tuna, villaların bir an önce yıkılarak bölgenin temizlenmesi gerektiğini söyledi.

1985 yılında başladı 

Boğaziçi öngörünümünde bulunan Uyum ve Mesan Kooperatifleri bünyesindeki villaların yapımına 1985 yılında başlandı. Turgut Özal hükümeti, 3194 sayılı İmar Yasası'na eklediği 47. maddeyle Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'ni kısmi yapılaşmaya açtı. Bu sırada Uyum'da 130 villanın inşaatına başlandı. Yasa kapsamında öngörünümde villa yapmak için ruhsat alanların sayısı yaklaşık 1400 oldu. Ancak Anayasa Mahkemesi bir yıl sonra ek maddeyi İmar Yasası'na aykırı bularak iptal etti. Fakat Anayasa Mahkemesi'nin kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı Nisan 1987'ye kadar 1071 blok için daha ruhsat verildi.

Sözen 85'ini yıktı 

Nurettin Sözen belediye başkanı olunca villalara karşı hukuki süreci başlattı. Villaların kiminin ruhsatsız olduğu, kiminin de projeye uygun olarak yapılmadığı gerekçesiyle yıkımlar başladı ancak villalardan sadece 85'i yıkıldı. Uyum Villaları'ndan 54'ü ise 20 yıldan beri metruk halde duruyor. 

Uyum Villaları dışında öngörünümde ruhsatsız duruma düşen, tamamlanmış ve yarıda kalmış 1401 villa için yıllarca sürecek bekleyiş başladı. Çeşitli tarihlerde verilen yıkım kararlarına rağmen vilların sadece bir bölümü yıkılabildi.
Bu arada yasadışı yolla villa yapan 30 kooperatif yöneticisi ve müteahhide "görevi kötüye kullanmak" iddiasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ancak davalar zaman aşımından düştü.

'Arsa eski haline getirilmeli'

Yasalara ve şehircilik ilkelerine aykırı olarak yapılan ve yarım kalan villaların bir an önce tamamen yıkılmasını isteyen Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülent Tuna, "Hukuk zorlanarak izin verilmek istendi ancak bu yargıdan döndü. Uyum Villaları ile ilgili süreç tamamlanmıştır ancak enkaz temizlenmemiştir. Bedelinin mal sahibine ödettirilerek enkazların kaldırılması ve arsanın temizlenip eski haline getirilmesi gerekiyor" dedi. 

Devleti yönetenlerin bu villaları legalleştirecek davranışlardan kaçınması gerektiğini kaydeden Tuna, şöyle konuştu: "Bu alanlar bütçeye ek kaynak olarak kullanılması gereken alanlar değildir. Söz konusu yer herkese ait bir alandır. Boğaziçi var olan özel yasasına rağmen ancak bu kadar korunmuştur. Şimdi yasanın değişmesi, delinmesi gündemdedir. Ama bunlar tehlikeli gelişmelerdir."
Bu tür yapılaşmaların Boğaziçi'nde küçük çapta arsası bulunan diğer kişilere de yanlış örnek olduğununun altını çizen Tuna, "Ufak alanlarda bile kaçak yapıya yelteniyorlar. Bu bölgelerde kaçak yapılaşmaya kesinlikle göz yumulmamalıdır" dedi.

Pepe: Taşocağı sahipleri de beni sevmiyor

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Taşocakları sahipleri de balık çiftliklerinin sahipleri gibi beni sevmiyor" dedi. 

Kocaeli'de bölgesel yayın yapan bir televizyon kanalının programında soruları yanıtlayan Pepe, balık üretim çiftlikleri ile taşocaklarının, kendilerinin gösterdikleri yerlere taşınacağını söyledi. 

Pepe, program yapımcısının, balık çiftliği sahiplerine atfedilen "Bu bakan gitsin, gelecek bakan için 5 milyon dolar para ayırdık" yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine "Bizim para ile pulla işimiz olmaz. Onlara selam söyle. Onlara de ki 'bu bakan gitse de gelen yeni bakan bunu düzeltemez.' Bu işin geri vitesi yok kardeşim" diye konuştu. 





A.A
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 10:56:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?