18
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞİLE - İSTANBUL

Boğulmalara kameralı takip

Geçtiğimiz yıllarda sık sık boğulma olayları ile gündeme gelen Şile’de bu yıl yeni yöntemle önlem alınacak. Türkiye sahillerinde ilk defa kullanılacak sistemle plajlar kamera ile gözetim altında tutulacak. Şile sahillerine toplam 5 tane kamera kurulacak. Görüntüler Sağlık AŞ’nin merkezinden takip edilecek.

İstanbul’un sayfiye ilçelerinden biri olan Şile, uzun sahili ve temiz denizi ile halkın kısa süreli tatil için tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Günübirlik tatil için İstanbullular özellikle hafta sonları Şile’ye akın ediyor. On bin nüfusa sahip olan ilçede hafta sonları bu rakam 200 bini aşıyor. 10 kilometresi belediyenin mücavir alanı içerisinde bulunan Şile sahili Karadeniz’e doğru kıyı boyunca 70 kilometreye kadar uzanıyor. Yeni Belediyeler Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğuna giren Şile sahilleri ile ilgili altyapı ve güvenlik hizmetleri açılan ihale ile bu yıl Sağlık AŞ’ye verildi.

Sağlık AŞ ile yapılan ihale sözleşmesinde sahillerin webcam sistemiyle gözetlenmesi de yer alıyor. Sağlık AŞ yetkililerinin verdiği bilgiye göre plajlara toplam 5 kamera kurulacak. Görüntüler Sağlık AŞ’nin merkezinden takip edilecek. Boğulma olaylarının tamamen bitirilmesi için kamera sistemi dışında daha pek çok güvenlik tedbiri alındı. İlçe merkezindeki üç büyük plajda toplam 40 cankurtaran görev yapıyor. Plajlarda 300 metre arayla kurulan toplam 30 kuleden denize girenler gözetleniyor. Ayrıca sürekli denizde gezen iki zodyak bot güvenlik için konulan emniyet barını geçenleri boğulma tehlikesi olmasa bile uyarıyor. Sahilde doktoruyla birlikte iki ambulans hazır bulunduruluyor.

Şile’de güvenlik amacıyla alınan tüm bu önlemler, belediyenin mücavir alanı içinde yer alan 10 kilometrelik sahil şeridini kapsıyor. Ancak 70 kilometreye varan kıyı boyunca güvenliğin eksiksiz sağlanması mümkün değil. Şile Kaymakamı Erdoğan Ülker, tatilcileri belirtilen yerler dışında denize girmemeleri konusunda uyarıyor.

Şile sahilinde deniz suyu ve denizin dibi dalgalı bir yapıya sahip. Ancak boğulma nedenlerinin başında yüzde 70’lik oranı ile alkollü bir şekilde denize girilmesi geliyor. Emniyet yetkilileri, bu konuda özellikle uyarıyor ve kesinlikle alkollü olarak denize girilmemesi gerektiğini kaydediyor. Cankurtaran şefi Ergün Eken ise tatilcilerin uyarıları dikkate almamasından yakınıyor. Özellikle dalgalı havalarda Şile denizinin büyük tehlike oluşturduğunu belirten Eken, “Geceden gelenlerden bazıları sabaha kadar sahilde alkol tüketiyor. Sabah saat 6 olunca da sarhoş sarhoş denize giriyor. Zaten burada yaşanan boğulmaların çoğu da o saatte gerçekleşiyor.” şeklinde konuşuyor.



Zaman
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2005 Perşembe 01:20:00
Güncelleme :18 Temmuz 2005 Pazartesi 17:37:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?