İstanbul'a 60 km uzaklıktaki Şile, yeşili ve uzun sahilleriyle huzur veriyor.
Kıvrım kıvrım uzanan yollar ve o yolların ardından ulaşılan muhteşem bir sahil kasabası... Eski Yunanca'da "Yaban Çiçeği" anlamına gelen bu şirin ilçe adını "Mercan Köşk" den (Origanum) almış. İlçe geçmişten bu yana Aschill, Philee, Artene ve Kilia adları ile de anılmış.
Kayaların gözyaşı Karadeniz'e akıyor
İstanbul'a 60 kilometre uzaklıktaki Şile, hem yeşili hem de uzun sahilleriyle huzur veriyor.Bahar aylarında mangal partilerinin vazgeçilmez yöresi, en çok Şile Bezi' adlı kumaşı ve 'Ağlayan Kayalar'ı ile ünlü....
Kıvrım kıvrım uzanan yollar ve o yolların ardından ulaşılan muhteşem bir sahil kasabası...
Eski Yunanca'da "Yaban Çiçeği" anlamına gelen bu şirin ilçe adını "Mercan Köşk" den (Origanum) almış. İlçe geçmişten bu yana Aschill, Philee, Artene ve Kilia adları ile de anılmış.
DANTEL GİBİ PLAJLAR
Şile'nin yeşili huzur verirken, hırçın Karadeniz'i de insanın kanını kaynatıyor...
Burası yaz aylarında denize girmek ve piknik yapmak isteyenlerin gözde tatil yöresi olmakla kalmıyor, bahar ve kış aylarında da çevre gezileri ve mangal partileri için ayrı bir olanak sağlıyor. Karadeniz rüzgarını içinize çekerken şöyle demli bir çay içip, sahildeki kafelerde de soluklanabilirsiniz. Ama bundan daha da keyifli olan, tabii ki bir balık sofrası... Şile, Karadeniz ve Marmara'da tutulan balıkların İstanbbalık sofrasıul'a en yoğun giriş yaptığı yerlerden biri. Kısacası ister bir kır lokantasında oturup balık sofrasının tadını çıkarabilir, isterseniz evinize dönerken taze balık alıp evinizde afiyetle yiyebilirsiniz. Baş döndürücü güzelliğiyle yeşilin içinden maviye bakan İstanbul'un kuzey penceresi Şile'de, dağların yüzde 90'ı zümrüt yeşili ormanlarla kaplı. Şile sahilleri, boydan boya altın renkli, ince taneli temiz kum alanları, masmavi denizi ile adeta gülümseyerek karşılar konuklarını... Ormanların sahillerde birleştiği dantel gibi işlenmiş doğal plajlar ise baştan başa, uçsuz bucaksız uzayıp gider. Şile, tarihi yapısı ile kültür ve sanat kokar. Denizi, ormanı, tertemiz kumsalları, balığı, feneri, Ağlayan Kayaları, günbatımıyla bir kadeh rakıyı yudumlamanın derin özlemi ile yakıp kavurur İstanbullular'ı...
ÖZELLİĞİ ŞİLE BEZİ
Şile'yi dünyaya tanıtan en önemli kültür varlığı ise 'Şile Bezi'dir. Şile Bezi, el tezgahlarında pamuk ipliğinden dokunan, tamamen Şile'ye özgü bir değerdir. Şile'ye özgü otantik özelliği ona bu adın verilmesini sağlamıştır. Şile Bezi'nden çeşitli giysiler üretililir. Vücut terini emme özelliğinden ötürü sağlıklı bir kıyafettir.
Eski Şile evleri hala dimdik ayakta
Birbirinden güzel eski evlerin yer aldığı yerleşim merkezi, yüksek kayalıkların üzerinde. Bu nedenle, Şile'den denizin manzarasını seyretmeye doyum olmuyor. Özellikle denizin coştuğu fırtınalı günlerde mendireğin üzerinde aşan azgın dalgalar muhteşem bir manzara oluşturuyor. Ağlayan Kayalar ise Şile'nin doğusunda yer alıyor. Kayaların arasında yer alan su kaynağının akış biçimi, ağlayan bir insanın gözyaşlarına benzediği için bu adı almış. Şile'nin sembolü olan 141 yıllık tarihi fener ise, Karadeniz'in azgın dalgalarıyla boğuşan gemilere kılavuzluk yapmaya devam ediyor.
Nasıl Gidilir?
Şile, İstanbul'a 60 kilometre uzaklıktadır. İstanbul'un Avrupa yakasından Fatih Köprüsü'nü geçerek yola çıkanlar, Ümraniye Şile çıkış bağlantı yolundan devamla, Ömerli istikametinde yeni Şile Yolu'ndan devam ederek Şile'ye 45 dakikada ulaşabilir.