27
Mayıs
2024
Pazertesi
SULTANGAZİ - İSTANBUL

Yeni ilçeye yeni başkan

İstanbul'un Avrupa yakasında kurulan 5 yeni ilçeden biri olan Sultangazi'de oturan vatandaşlar 29 Mart'ta ilçe olarak ilk belediye başkanını seçecek.

Yeni düzenleme ile birlikte Gaziosmanpaşa'ya bağlı 14, Eyüp'e ve Esenler'e bağlı birer mahallenin katılımıyla kurulan Sultangazi ilçesi 36 kilometrekare yüzölçümüne sahip ve ilçede kilometrekareye 12 bin 51 kişi düşüyor. 16 mahallesi bulunan ilçe Eyüp, Başakşehir, Esenler ve Gaziosmanpaşa ile çevrili.

Sultangazi'ye bağlı Sultançiftliği, yüzölçümü itibarıyla ilçenin en büyük mahallesi. İlçenin en önemli özelliği İstanbul ve yakın illerin taş ihtiyacının karşılandığı taş ocaklarının burada olması. Bu sayede önemli bir ticarî büyüklük kazanan ilçede yaşayan vatandaşlar, taş ocaklarından kaynaklanan sarsıntılardan endişeli. Yeni ilçenin eski dönemlerde Rumların yaşadığı birçok köyü var. Sultangazi'de genellikle İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu kökenli vatandaşlar yaşıyor.

İlçenin yeni kurulmuş bir yerleşim yeri olması nedeniyle düzenli bir altyapı, ulaşım ve imar problemleri var. Genellikle orta gelirli ve alt gelir grubunun ikamet ettiği ilçenin bir diğer sorunu Edirnekapı-Sultançiftliği tramvay hattı. Vatandaşlar, ulaşım ve durak sorunu yaşayan bu hattın rehabilite edilmesi beklentisi içerisinde. Tramvay hattının önemli bir kısmının ilçenin ana yol güzergahındaki şeritleri daraltması nedeniyle mesai saatlerinde yaşanan yoğun trafik de vatandaşı çileden çıkarıyor.

Sultangazi'de yaşanılan imar, trafik, altyapı, istihdam ve eğitim sorunlarına rağmen siyasi partiler belediye başkanlığı için kıyasıya yarışıyor. 29 Mart yerel seçimlerinde AK Parti Sultangazi'de ilçe başkanlığı yapan Cahit Altunay'la vatandaşın karşısına çıkarken, DP mimar Adnan Kınalı, SP öğretmen Hasan Akpınar, CHP jeoloji mühendisi Ercan Karabayır, MHP müteahhit Muhammer Varol, DSP ise İlyas Pehlivan'ı başkanlığa aday gösterdi.

AK Parti adayı Cahit Altunay, partisinin 2004 ve 2007 seçimlerinde bölgede aldığı yüksek oy oranı ile bir adım önde. CHP'de çarşaf açılımının mimarlarından Karabayır ise her kesimden oy almayı hedefliyor. MHP adayı Muhammer Varol'un ilçede tanınmış olması en önemli artısı. SP adayı Hasan Akpınar bölgede yaşayan Sivaslı hemşehrilerinin oylarına güveniyor.

Sorunları Büyükşehir'le birlikte çözeceğiz

AK Parti'nin Sultangazi Belediye başkan adayı, 1962 Edirne doğumlu. İktisat fakültesi mezunu olan Altunay, AK Parti'nin kurucuları arasında yer aldı. Altunay, Gaziosmanpaşa Belediye başkan yardımcılığı ve İl Genel Meclisi üyeliği yaptı. Sultangazi'yi marka ilçelerden biri yapacaklarını belirten Altunay, "Bölgede bulunan taş ocaklarının İstanbul'a kaliteli ve ucuz mıcır sağlaması nedeniyle kapatılması mümkün değil. Fakat yerleşim yerine 150 metre mesafedeki kuyuların kapatılması, uzak mesafedekilerin ise çevreye toz yaymaması için rehabilite edeceğiz. Sultangazi'nin vizyonunu değiştirecek, bu amaçla yeni kültür merkezleri, sosyal tesisler ve büyük bir hayvanat bahçesi kuracağız." diye konuşuyor. Her mahalleye bir sağlık ocağı kuracakları sözünü veren Altunay, vatandaşın özellikle tramvay hattından kaynaklanan trafik ve ulaşım şikâyetlerini Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak çözeceklerini belirtiyor. Altyapı ve imar sorunlarını çözecek projelerinin de hazır olduğunu söyleyen AK Partili Cahit Altunay, Sultangazi'yi modern bir şehir yapmak için gece-gündüz demeden var güçleriyle çalışacakları sözünü veriyor.

Belediyeyi AŞK'la yönetecek

Saadet Partisi Sultangazi Belediye başkan adayı Hasan Akpınar, 1965 Sivas doğumlu. Ondokuzmayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olan Akpınar, 1986–1999 yılları arasında öğretmen ve idareci olarak Milli Eğitim'de görev yaptı. 1999'da Gaziosmanpaşa Belediye Meclisi üyesi olan Akpınar, bir dönem belediye başkanı danışmanlığı yaptı. Belediyeyi 'AŞK' formülü ile yöneteceklerini söyleyen Akpınar, formülün açılımını şöyle yapıyor: Adalet, şeffaflık ve katılımcılık. Akpınar'ın seçildiği takdirde hayata geçirmeyi düşündüğü projeler de şöyle: "Yol, su, temizlik, yeşil alan gibi temel belediye hizmetleri eksiksiz yerine getirilecek. İhtiyaç sahibi ailelere yardım yapılacak. Yaşlılar ve kimsesizler için bakım evleri kurulacak."

'Çarşafın semeresi 30 Mart'ta görülecek

CHP Sultangazi'de, çarşaf açılımının öncülerinden Ercan Karabayır'ı belediye başkan adayı gösterdi. 1974 Erzurum doğumlu Karabayır, 1991'de İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği'ni bitirdi. Seçilmesi halinde ilçeyi İstanbul'un incisi haline getirecekleri vaadinde bulunan Karabayır, Sultangazi'de belediye hizmetlerinin yetersiz olduğunu vurguluyor. "Okullarımızda öğrencilerimiz 50-60 kişilik sınıflarda eğitim görüyor. Okul sayısını artıracağız. Belediyenin kuracağı vakıf, eğitime yatırım yapacak." sözleriyle eğitim sorunlarına el atacakları vaadinde bulunan Karabayır, bir de belediye hastanesi kuracaklarını söylüyor.

Önce belediye hizmet binaları yapılacak

Milliyetçi Hareket Partisi Sultangazi Belediye başkan adayı Muhammer Varol, 1964 doğumlu. 1992'de kendi işini kurarak iş hayatına atılan Varol, yurtiçi ve yurtdışında müteahhitlik hizmetleri yapıyor. Bölgedeki birçok vakıf ve hayır kurumuna üye olan Varol, aynı zamanda Rumeli Federasyonu kurucularından. Varol'un öncelikli projeleri arasında belediye hizmet binası, emniyet müdürlüğü, adalet sarayı, kat otoparkı yapmak var. Tam teşekküllü devlet hastanesi yaptırmayı planlayan Varol, sağlık ocağı olmayan mahallelere sağlık ocağı kuracak. Yeni ilköğretim okulları ve liseler yapılması gerektiğine işaret eden Varol, ilçeye bir de üniversite kurulacağını vaat ediyor.

 

Yasin Kılıç - Zaman
Yayın Tarihi : 24 Mart 2009 Salı 19:05:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?