29
Mayıs
2024
Çarşamba
ÜMRANİYE - İSTANBUL

Çocukları sokaktan kurtaran proje

Sokakta çalışan çocuklar için Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde önemli bir adım atıldı. Kaymakamlık, açtığı Meslekî Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sayesinde 563 çocuğu sokaktan kurtardı. Bu girişim, sosyal hizmet alanında 'yılın örnek projesi' seçildi. 


Gaziantep Şahinbey Kaymakamlığı, sokak çocuklarını kurtarmak için önemli bir projeye imza attı. Sokakta çalışan 7-18 yaş arasındaki 563 çocuk, Meslekî Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde açılan kurslara yönlendirildi. Okul dışındaki zamanlarını atölyede geçiren çocuklar, takı yapımından çanta dikimine, halı dokumasından Gaziantep'e özgü kutnu kumaş üretimine kadar pek çok mesleği kapmaya çalışıyor. Şu ana kadar 160 çocuk sertifika aldı. 36 çocuk da sokaktan okula kazandırıldı. Çocukların çabaları sonucunda şimdiye kadar kolye, küpe ve yüzük gibi 824 parça takı ile sehpa takımı, yatak örtüsü ve salon takımından oluşan 50'nin üzerinde ev eşyası hazırlandı. Dokunan kilim, halı, yün çanta, heybe ve panoların sayısı ise 30'u geçti. Çocukların anne-babalarına da meslekî eğitimin verildiği merkez, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından 'Yılın Sosyal Hizmet Örnek Projesi' seçildi.

Toplumun kanayan yarası haline gelen sokak çocuklarıyla ilgili çalışma geçen yıl başladı. Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde kaymakamlık, soruna neşter vurmak için önemli bir adım attı. 'Sokakta Çalışan Çocuklar Meslekî Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi hayata geçirildi. Kâğıt mendil ve kalem gibi eşyalar satan çocuklar toplanıp meslekî eğitim kurslarına alındı.

Kaymakamlığın rehabilitasyon merkezi, yoğun talep sebebiyle mesai günlerinin dışında hafta sonları da eğitim veriyor. Her gün 150 çocuk çeşitli hizmetlerden yararlanıyor. Yaşları küçük olanlar takı atölyesinde bileklik, kolye ve küpe yapıyor. Mum, abajur ve değişik büyüklükteki toprak kapları boncuk ve pullarla süslüyor. Minik ellerden bir bölümü kilim atölyesinde sabırla halı dokurken; yaşları 13-18 arasındaki gençler ise ayrı bir atölyede çanta dikiyor. Genç kızlar ütücülük ve ev hizmetleri kurslarını takip ediyor. Merkezdeki 0-6 yaş grubu kreşinde, isteyen anne-babaların çocuklarına ücretsiz bakım ve eğitim veriliyor. Burada küçük çocukların uyuyabileceği yataklar ve oyun parkı mevcut. Çocuklar ve aileleri, her hafta rutin sağlık taramasından geçiriliyor. Kursa ücretsiz servislerle taşınan çocuklar, öğlenleri karınlarını burada doyuruyor.

SRAP Şartlı Nakit Transferleri ve kaymakamlığın katkısıyla kurulan merkeze 220 bin dolar harcandı. Buradaki faaliyetler Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) koordinasyonunda yürütülüyor. Sağlanan başarı, merkeze ilgiyi artırmış. 40 aile ve sokakta çalışan 100 çocuğa hizmet verilmesi hedeflenirken, şu an 956 kişi meslekî eğitim, rehabilitasyon, psikolojik destek ve kreş hizmeti alıyor. 300 kişi de sırada bekliyor. Merkezin; kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından 2007 yılı sonunda Gaziantep ÇOGEM'e (Çocuk ve Gençlik Merkezi) dönüştürülmesi planlanıyor. Hafta sonlarında gönüllü çalışan usta öğretici Lütfiye Kayıkçı, çocukları sokaktan uzaklaştırıp topluma kazandırdıklarını ve onlara saygılı olmayı öğrettikleri için mutlu olduğunu belirtiyor.

Rabia İnan, kızları Çiğdem ve Nergis ile aynı tezgâhta kilim dokuyor. Bacağındaki damar tıkanıklığından ötürü kocası 8 yıldır çalışamayan İnan, temizliğe giderek eşi ve 5 çocuğunun bakımını üstlenmiş. İşe giderken 2 çocuğunu evde bıraktığını anlatan İnan, "Eğer bize bir kilim tezgâhı verirlerse, kızlarımla halı dokumak ve kazancımızla onları okutmak istiyorum." diyor. Sokaklarda dantel ve mendil satarken annesi tarafından merkeze kaydı yaptırılan Kezban Dural (10), 2 aydır sokağa çıkmıyor. Kezban, bir yandan kargaburun yardımıyla elindeki zincire çeşitli renk ve boyutlardaki taşları diziyor; bir yandan da geleceğine yön veriyor. Halen 3 kardeşi sokakta çalışan Emine Süslü'nün hedefi de öğretmen olup gelecek nesilleri sokaktan kurtarmak. Projeyi yürüten isimlerin başında ise sosyal hizmet uzmanı Adil Şiraz geliyor. Sokakta çalışan çocukları, madde bağımlıları ve suç örgütlerinden korumak amacıyla hizmet verdiklerini vurgulayan Şiraz, kısa sürede çok iyi sonuçlar elde ettiklerinin altını çiziyor.


Amaç; topluma uyum

Şahinbey Kaymakamı Mustafa Esen, projenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün desteklediği sosyal amaçlı tek proje olduğunu söyledi. Sokakta çalışan çocukların yanı sıra aileleri de eğitmeyi amaçladıklarını belirten Esen, "Amacımız, Gaziantep'e gelen bu insanların topluma uyumlarını kolaylaştırmak." diyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 12:16:16
Güncelleme :19 Haziran 2008 Perşembe 12:25:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?