26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİT - İZMİT - KOCAELİ

Bayramda izdivaç turu

BAYRAMDA İZDİVAÇ TURU

Kocaeli'nin köylerinde onlarca yıldır süren geleneği yaşatan genç kız ve erkekler, hem bayramlaşıyor hem de müstakbel eşlerini arıyorlar.

İzmit'in merkeze bağlı bazı köyleri ile Kandıra ilçesine bağlı köylerde ilginç bir gelenek yaşatılıyor. Birbirine komşu olan köylerin halkı toplanarak bayramın her günü bir başka köyde bayramlaşıyor. Bayramlaşma, meydanı olan köyde meydanda, meydanı olmayan köylerde ise yol kenarında yapılıyor. Bayramlaşmaya kimi gençler otomobil, kimileri de traktörlerle gelerek kendilerine eş arıyorlar.

Bu sene bayramın 3. günü İzmit'e bağlı Süverler köyünde yapılan bayramlaşmada, onlarca genç kız ve genç erkek kendilerine eş bulabilmek için köy sokağını defalarca turladılar. Önceki yıllara nazaran kız sayısında azalma olduğunu söyleyen köyün erkekleri, çevrelerinde birçok insanın bu yolla evlendiğini belirtti. Gençler, kendilerine uygun bir kısmet bulacaklarına inandıklarını ifade ettilker.

Bu sayede evlenen çiftlerse, çocuklarını da yanlarına alarak bayram yerinde tur atıyorlar. Birbirlerini beğenen çiftler bir köşede konuşarak, telefon numaralarını alıp yeni bir hayata ilk adımı atıyorlar.

İlk başladığı yıllarda bütün köy halkının katıldığı bayramlaşma merasiminde şimdilerde sadece gençleri görmek mümkün. Kandıra ilçesine bağlı köylerde yaşayan çiftlerin birçoğunun bu sayede evlendiği öğrenildi.

BAYRAMDA İZDİVAÇ TURU
BAYRAMDA İZDİVAÇ TURU
BAYRAMDA İZDİVAÇ TURU
BAYRAMDA İZDİVAÇ TURU
BAYRAMDA İZDİVAÇ TURU
BAYRAMDA İZDİVAÇ TURU
BAYRAMDA İZDİVAÇ TURU
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2010 Perşembe 14:35:04
Güncelleme :26 Kasım 2010 Cuma 00:05:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?