18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARAMÜRSEL - KOCAELİ

Duygulandıran anma

1 Mart 1958 yılında İzmit - Karamürsel arasında çalışan Üsküdar vapurunun fırtınaya tutularak batması sonucu boğularak ve donarak ölen 270 şehit için dün Karamürsel’ de anma töreni yapıldı.

Karamürsel Belediye Başkanlığının düzenlediği Üsküdar Faciası Şehitlerini anma töreni dün saat 13.00 de Karamürsel eski mezarlıkta Karamürsel Alp’ in mezarı başında yapıldı.

Törene Karamürsel Kaymakam Vekili Celalettin Özdal, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Başkan Yardımcıları Ali Karacan, Erdoğan Özdemir, Dereköy Belediye Başkanı Ali Kocabıçak, Akçat Belediye Başkanı Mustafa Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yılmaz, Belediye ve İl Genel meclis Üyeleri, siyasi ilçe başkanları, ilçe protokolü, ilçe halkı ve bu faciada yakınlarını kaybeden vatandaşlar katıldı.

İlk anma töreni, eski mezarlıktaki Karamürsel Alp’in mezar başında Üsküdar Faciası hakkında bilgiler verilmesiyle başladı. Daha sonra Karamürsel Müftülüğüne bağlı din görevlileri Kuran-ı Kerim okudular. Yapılan duanın ardından anma törenine katılan Karamürsel Kaymakam Vekili Celalettin Özdal, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ve diğer katılımcılar vapur iskelesinden denize çiçek bırakarak Üsküdar deniz faciasında ölenlerin ruhunu şad ettiler.

Tören Belediye Kültür Merkezinde Üsküdar Deniz Faciası ile ilgili belgesel gösteriminin ardından sona erdi. Anma öreni sonrası Karamürsel Belediyesi tarafından ilçe halkına aşure ikram edildi.

ÜSKÜDAR FACİASI

1 Mart 1958 tarihinde, İzmit - Karamürsel arasında çalışan ve zamanın en köhne vapurlarından olduğu anlaşılan ve Denizcilik İşletmesine ait olan Üsküdar Yolcu Vapurunun İzmit Körfezinde batması sonucu yaklaşık 270 kişi boğularak ve soğuktan donarak ölmüştü. Ölenlerden 73 kişi Karamürsel’liydi. Diğer ölenler ise Gölcük, Değirmendere, Halıdere, ve Ulaşlı ile bu civarın köylerinde ikamet edenlerdi.

Oldukça soğuk bir Cumartesi günü öğleden sonra saat 13.30 sıralarında, Gebze tarafından kapkara bulutlarla birlikte gelen fırtınaya rağmen, Üsküdar Vapuru İzmit iskelesinden ayrılmış, Karamürsel’e gelirken SEKA tesislerinin karşısında fırtınaya tutularak körfezin sularına gömülmüştür. 16 kişi hariç bütün vapur yolcuları, bu faciada hayatlarını kaybetmiştir. Gölcük Donanma Komutanlığına bağlı gemilerin kurtarma faaliyetlerine katılmalarına rağmen vapurun çok kısa sürede batması sebebiyle kaybın artması önlenememiştir.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 11:51:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muammer avci IP: 80.200.219.xxx Tarih : 2.03.2005 19:50:11
bu kaza dan sonra donanma nasil oluyorda zamaninda ulasamiyor neden firtina uyarisi yapilmamis yada koskoca donanma ortada varken neden tetikte olunmamis... ki askeriye bu, heran kotu durumlara karsi hazir olunmaliydi... hazir idi ise sorun emir komuta zincirindeki aksakliktanmi gemiye gec yardim gitti... her halukarda belediyenin bu insanlarin dramini tekrar hatirlamasi ve hatirlatmasi bir insanlik borcunu yerine getirmis olmasi tebrike sayandir. karamurseli seven bir vatandas...