23
Mayıs
2024
Perşembe
KÖRFEZ - KOCAELİ

Körfez’e ortak operasyon

İSU ile İller Bankası, Körfez’in kirlenmesini ortak olarak ele aldı.
Arıtma tesislerinin çalışmaması nedeniyle İzmit Körfezi’nin her geçen gün daha fazla kirlendiğine yönelik iddialar üzerine, İSU Genel Müdürü Mustafa Sarıgül ile İller Bankası Marmara Bölge Müdürü İlhan Bayram bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında, sadece Plaj Yolu ile 42 Evler Arıtma Tesisi’nin henüz tam kapasite ile çalışmadığı, bir ay içinde tüm sorunun giderileceği belirtildi.


MADDİ SIKINTI YOK
Büyükşehir Belediye Binası’nda düzenlenen basın toplantısında ilk olarak İller Bankası Marmara Bölge Müdürü İlhan Bayram konuştu. İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü’nü evsel atıklardan arındırma çalışmalarının 1985 yılında başladığını hatırlatan Bayram, “Bu proje kapsamında 2’si il olmak üzere toplam 27 belediye bulunuyor. Körfez’in arındırılması için 5 arıtma tesisi, 20 terfi merkezi kurulmuş durumda. Maddi olarak herhangi bir sıkıntımız yok. Bu güne kadar arıtma tesisleri için 500 trilyon lira harcama yapılmıştır” dedi.

KARAMÜRSEL VE KÖRFEZ FAALİYETE GEÇTİ
İSU Genel Müdürü Mustafa Sarıgül ise yaptıkları çalışmalar ve işletme anlayışları konusunda açıklama yaptı. “2005 yılı bizim için hamle yılı olacak” diyerek sözlerine başlayan Sarıgül, göreve geldiklerinde 42 Evler, Plajyolu ve Kullar Arıtma Tesisleri’nin çalışır durumda olduğunu, kendi görev sürelerinde ise Karamürsel ve Körfez Arıtma Tesisleri’ni faaliyete geçirdiklerini, Gölcük Arıtma Tesisi’nin ise önümüzdeki haftalarda çalışmaya başlayacağını dile getirdi.

LABORATUARLARI VAR
Her bir arıtma tesisinin içinde laboratuar bulunduğunu, her giriş ve çıkışta analizler yaptıklarını söyleyen Sarıgül, “42 Evler Arıtma Tesisi’nden çıkan atıklar İZAYDAŞ’a veriliyor. Ancak faaliyete geçirdiğimiz yeni sistem sayesinde hem verdiğimiz ücret azaldı hem de İZAYDAŞ’a giden atık oranında bir azalma oldu. Bu, bizim işletme anlayışımızı, performansımızı ve arkadaşlarımızın bilgili, başarılı bir şekilde çalıştığını gösterir” diye konuştu.

PLAJYOLU TESİSİ’NDEN SEKA’YA BAĞLANTI
Plajyolu Arıtma Tesisi’nin yüzde 40 kapasite ile çalıştığını, bunun ise tesisin depremde zarar görmesi ve zeminin gevşek olmasından kaynaklandığını söyleyen Sarıgül sözlerini şu şekilde tamamladı: “Önümüzdeki günlerde Plajyolu Arıtma Tesisi ile SEKA Arıtma Tesisi arasında bir bağlantı yapacağız. 1 hafta içersinde Plajyolu’ndan gelen atığı bundan böyle SEKA’da arıtacağız. 2005 Haziran’ından itibaren körfezimize evsel nitelikli atıkların kesinlikle akmaması yönünde çalışıyoruz.”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 23:11:43
Güncelleme :13 Mayıs 2005 Cuma 16:08:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?