31
Mayıs
2024
Cuma
ADAPAZARI - SAKARYA

Atık yağlar evlerden toplanacak

Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'ne göre, daha önce işletmelerden toplanan bitkisel atık yağlar artık evlerden de toplanacak. Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, atık yağların evlerden toplanması konusunda ilk kademe belediyelerini ve muhtarları bilgilendirdi. 

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'nin 8. maddesine göre Büyükşehir Belediyeleri ve alt kademe belediyeleri, 2008 yılı itibariyle bitkisel atık yağları evlerden de toplayacak. Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, atık yağların evlerden toplanması konusunda, Adapazarı'nda pilot bölgeler belirledi. İlk olarak, Merkez Belediyesi, Serdivan Belediyesi, Erenler Belediyesi ve Güneşler Belediyesi sınırları içerisinde, atık yağlar evlerden toplanmaya başlanacak. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, bitkisel atık yağların evlerden toplanması konusunda, pilot bölge seçilen 4 belediyenin yetkililerine ve muhtarlara bilgilendirme toplantısı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Osman Karagüzel, ADASU Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer İşçioğlu, Palmiye Biyoenerji Temsilcisi Ali Şen ve Kimyager Arzu Saygıner Çil atık yağların çevreye verdiği zararlar hakkında bilgi verdi. Bitkisel atık yağların çevreye birçok zararı olduğunu söyleyen Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Osman Karagüzel, “Evlerde kızartma işlemi sonucu oluşan bitkisel atık yağlar, ekotoksik özellik göstermeleri nedeniyle tehlikeli atık olarak nitelendirilir. Standartlara uygun kaplar kullanılarak bitkisel atık yağlar evlerde ayrı toplanmalı, kanalizasyona ve çöpe dökülmemelidir. Bu konuda el birliği ile bilgilendirme çalışması yapmak zorundayız” dedi. 

Alt yapı sistemlerinin en büyük düşmanlarından birisinin atık yağlar olduğunu belirten ADASU Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer İşçioğlu, “Atık yağlar, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar, su sistemine zarar verir, havadan suya oksijen transferini önler, zamanla suda bozularak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır” diye konuştu. 

Büyükşehir Belediyesi teknik elemanlarından kimyager Arzu Saygıner Çil ise, site tarzı yerlerde apartman girişlerine varil konulacağını, evlere ise ufak bidonların konularak vatandaşlardan bu kaplara yağları toplamasının isteneceğini söyledi. Bitkisel atık yağları toplayan Palmiye Biyoenerji Temsilcisi Ali Şen ise, herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. 

Öte yandan bitkisel atık yağları toplamak için konteynır isteyen vatandaşların, Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası'na başvurabilecekleri belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2008 Çarşamba 17:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?